Eerdere masterclasses
Masterclasses 2024
-
Flattening the curve (1) / Levensduurverlenging en vervanging van kunstwerken
Dit is de eerste masterclass in een kleine serie over de enorme renovatie- en vervangingsopgave van de infrastructuur waaraan Rijkswaterstaat werkt. Zo’n 64.000 bruggen, tunnels, sluizen en viaducten moeten worden vernieuwd. Hoe kunnen we dit slim doen? Deze keer zoomen we in op het krijgen van beter inzicht in de staat van kunstwerken en de besluitvorming over vervanging en levensduurverlenging. Tijdens deze inspiratiesessie delen drie onderzoekers hun expertise.
Sprekers: Andreas Hartmann (Universiteit Twente), Joost Breedeveld (Deltares) en Mandy Korff (Technische Universiteit Delft /Deltares)
Datum: 3 juni 2024 -
Flattening the curve (2) / Circulair vernieuwen van kunstwerken
Dit is de tweede masterclass in een kleine serie over de enorme renovatie- en vervangingsopgave van de infrastructuur waaraan Rijkswaterstaat en andere infrabeheerders werken. Zo’n 64.000 bruggen, tunnels, sluizen en viaducten moeten worden vernieuwd. Hoe kunnen we dit zo circulair mogelijk doen met het oog op bijvoorbeeld schaarser wordende grondstoffen? Welke lastigheden kleven hieraan – qua materialen, sector en organisatiedynamiek? En hoe lossen we die op? Tijdens deze voor zowel uitvoerders als beleidsmakers interessante inspiratiesessie delen drie onderzoekers hun expertise.
Sprekers: Ester van der Voet (Universiteit Leiden), Sanne Bours (Universiteit Utrecht) en Tom Coenen (Universiteit Twente)
Datum: 2 juli 2024
Masterclasses 2023
-
De IenW-er als verandermanager: Sleutelmethodologieën voor de IenW-Transities
We staan als IenW voor grote maatschappelijke uitdagingen zoals de transitie naar een circulaire economie, een klimaatneutrale economie en emissieloze mobiliteit. Technologie speelt een belangrijke rol in onze aanpak van deze uitdagingen. Tegelijkertijd zien we een kloof tussen technologie en dat wat er nodig is om de maatschappij in beweging te krijgen en transities tot stand te brengen. Om gericht in te grijpen zijn innovatieve oplossingen en interventies nodig. Maar hoe ontwikkelen we deze oplossingen en zorgen we voor de juiste maatschappelijke impact? Dit kan niet zonder een aanpak waarbij je over grenzen van dossiers, sectoren, ministeries en disciplines heen gaat. Verschillende beleidsdossiers en programma’s overlappen elkaar en vertonen ingewikkelde wisselwerkingen. Daar lopen we zowel bij het formuleren van beleid als de uitvoeringspraktijk van RWS tegen aan. Nieuwe inzichten in en ontwikkeling en toepassing van sleuteltechnologieën en methodieken zijn onontbeerlijk bij het opstellen en uitvoeren van programma’s waarin verschillende belangen tegenover elkaar lijken te staan. Hoe kun je omgaan met zo’n schijnbare tegenstelling en vooruitgang mogelijk maken? Volgens Paul Hekkert en Conny Bakker zijn daar sleutelmethodologieën voor nodig.
Door Paul Hekkert en Conny Bakker (IO, TU Delft)
9 mei 2023
-
Nog vaak onduidelijk hoe klimaat- en mobiliteitsbeleid voor verschillende groepen uitpakt
Een emissieloze mobiliteit en een klimaatneutrale economie zijn niet alleen een kwestie van techniek. Er spelen belangrijke ethische, juridische en politieke overwegingen mee. Komen investeringen in duurzame bereikbaarheid terecht bij alle groepen in de samenleving en niet alleen bij groepen die toch al mobiel zijn? En wie krijgt te maken met de lusten en de lasten van klimaatmaatregelen? Beleid maken met oog voor ‘equity’ (gelijkheid) en ‘fairness’ (eerlijkheid) en ‘justice’ (rechtvaardigheid) is nog niet zo makkelijk, bleek tijdens de masterclass over dit onderwerp. Wetenschappers Diana Reckien (UT) en Dick Ettema (UU) lichtten een tipje van de sluier op.
Door Dick Ettema en Diana Reckien
12 september 2023
Masterclasses 2022
-
Nederland moet zich snel bezinnen op ‘geo-economisch’ beleid
De internationale politieke en economische omgeving van het goederenvervoer verandert. Denk aan daarbij aan China met het haar Belt and Road Initiative (BRI), haar grondstoffenpolitiek en een vaak offensieve houding tegen de bestaande (westerse) handelsakkoorden. De corona-pandemie toonde bovendien de kwetsbaarheid aan van enkele essentiële goederenstromen. Het is tijd voor een meer geo-economisch bewustzijn van de Nederlandse positie in Europa en wereldwijd. Hamvraag: welke eigen industrieën moet de logistiek dienen? Sprekers Haroon Sheikh en Lori Tavasszy analyseerden scherp en riepen op tot snelle actie.
-
Climate change: shaping urban resilience
Voor een effectief klimaatbeleid – mitigatie én adaptatie – is het nodig om samen te werken over departementsgrenzen heen en ook dwars door alle overheidsschalen. De rol van overheden, burgers en andere stakeholders in de dagelijkse leefomgeving in onze stedelijke gebieden is hierbij niet te overschatten. Hoe kunnen zij samenwerken om klimaatverandering het hoofd te bieden? En hoe kunnen beleidsmakers die verantwoordelijk zijn voor de kritische infrastructuur ondersteund worden met recent ontwikkelde inzichten en instrumenten?
Twee experts belichten deze vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken. Aansluitend is er tijd voor vragen en discussie.
Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/ASA en TU Delft met medewerking van de Universiteit van Amsterdam.
Door: Mendel Giezen (UvA) en Tina Comes (TUD)
Datum: 29 maart 2022 -
Stedelijke bereikbaarheid gebaat met meer visie en toekomstbestendigheid
Impressie masterclass ‘Toekomstbestendige Stedelijke bereikbaarheid’
Hoe houden we de steden goed bereikbaar: nu en in de toekomst? En welke rol kunnen mobiliteitshubs, die momenteel zo in zwang lijken te zijn, spelen bij stedelijke bereikbaarheid? Onderzoekers uit twee lopende Europese NWO-projecten vertelden over hun eerste resultaten. ‘Gemeenten hebben ondersteuning nodig bij het robuuster maken van hun mobiliteitsplannen,’ stelde Sander Lenferink. En: ‘Mobiliteitshubs moeten echt veel slimmer worden om daadwerkelijke maatschappelijke impact te hebben’, observeerde Karst Geurs.
Door: Sander Lenferink (RU) en Karst Geurs (UT)
Datum: 31 mei 2022 -
Transities: de comfortzone uit en de onzekerheid in | Transitions: out of the comfort zone and into uncertainty
Transities: de comfortzone uit en de onzekerheid in | Transitions: out of the comfort zone and into uncertainty
De IenW-transities naar duurzame mobiliteit, circulaire economie en klimaatadaptatie, betekenen dat hele systemen ‘om’ moeten. Welke rol speelt het inzetten op gedragsverandering – bijvoorbeeld bij de vergroening van de logistiek – hierbij? En hoe kunnen ondernemers zich duurzamer gaan gedragen? Hoe kunnen de verschillende stakeholders omgaan met onzekerheid? Binnen het NWO-programma Transities en Gedrag werken onderzoekers uit de exacte en gedragswetenschappen samen met partners uit het bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisaties in twaalf interdisciplinaire onderzoeksprojecten aan kennis rond gedrag die transities kan versnellen. Van twee van deze projecten presenteren Prof dr. Paul Chan en Prof. dr. ir. Rob van der Heijden de eerste inzichten. Paul Chan haalt ons uit de comfortzone en kijkt hoe we ons zelf en onze organisaties kunnen veranderen om te werken aan meerdere transities die in een stedelijke omgeving op ons afkomen. Rob van der Heijden kijkt vooral naar hoe we kunnen omgaan met onzekerheden in de transitie naar duurzame mobiliteit. Alhoewel er voorbeelden worden gebruikt van specifieke transities zijn de voordrachten van belang voor IenW- transities in het algemeen. Deze Masterclass is daarom interessant voor iedere IenW-er die aan transities werkt!
Door: Paul Chan (TUD) en Rob van der Heijden (RU)
Datum: 27 september -
De toekomst van internationaal personenvervoer over het spoor
Op de middellange afstanden binnen Europa comfortabel, duurzaam en betaalbaar kunnen reizen: dat kan met de trein! Althans? Op dit moment wint het vliegtuig het nog vaak als reizigers hun trip gaan plannen. In december 2021 presenteerde de Europese Commissie dan ook een stevig actieplan voor verbetering van de internationale spoorverbindingen. Onderdeel hiervan is een mogelijke BTW-vrijstelling op internationale treintickets en nieuwe, snelle verbindingen. Daarnaast komt er een nieuw centraal boekingssysteem en betere dienstregelingen. Wat is hier allemaal voor nodig? En hoe kan IenW helpen?
Door: Dennis Huisman (EUR) en Rob Goverde (TUD)
Datum: 25 oktober
Masterclasses 2021
-
Kennis is de sleutel tot klimaatactie
Deze Jaarlezing KIS/Masterclass staat in het teken van een verlaat afscheid van Lilian van den Aarsen als directeur Kennis, Innovatie en Strategie van het Ministerie van IenW. Zij is per 1 december 2020 gestart als directeur staf Deltacommissaris. Het thema van deze Masterclass is voor heel IenW relevant met het oog op de komende verkiezingen en de majeure transities waar we het verschil willen maken. De komende jaren zijn cruciaal voor het slagen van het klimaatbeleid, niet alleen in Nederland. Belangrijke zorg is het behoud van draagvlak voor de noodzakelijke maatregelen. Het halen van de klimaatdoelen #hoedan zal ongetwijfeld één van de grote dilemma’s op de onderhandelingstafels voor het nieuwe kabinet zijn. Dit thema vormt de verbinding tussen het werken aan het Deltaprogramma en het werk van KIS dat Lilian zes jaar lang met verve heeft geleid.
-
Investeren in waterstof
Wat is de betekenis en het strategisch belang van klimaatneutrale waterstof als grondstof, brandstof en als energiedrager in een duurzame Nederlandse economie? Onlangs bracht de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur hierover een advies uit met zes aanbevelingen. Wat betekent dit advies voor IenW en welke rol kan IenW spelen in het verder bevorderen van de toepassing van waterstof?
Twee experts leiden en wijden ons in.
Door: Ad van Wijk (TU Delft) en Coby van der Linde (CIEP)
Datum: 16 maart 2021 -
De mens tussen de algoritmen
Met de verdere opkomst van Artificial Intelligence (AI) gaan processen steeds vaker automatisch en zonder tussenkomst van menselijke professionals. Denk aan allerlei vormen van robotisering, (semi-)automatische voertuigen en de inzet van algoritmen bij overheidsbesluitvorming. In de toekomst wordt misschien ook een substantieel deel van het werk van de vergunningverlenende ambtenaar, de huisarts en de rechter door AI overgenomen. Hoe houden gebruikers en burgers inzicht in en grip op de processen en de uitkomsten ervan? Hoe voorkom je bedrijfsongelukken in de digitale systemen en bij wie ligt de verantwoordelijkheid als die ongelukken toch gebeuren? En zou er voor burgers niet eigenlijk een fundamenteel recht moeten bestaan op ‘zinvolle menselijke tussenkomst’? En wat betekenen deze ontwikkelingen voor IenW?
Twee experts leiden en wijden ons in. Aansluitend is er tijd voor vragen en discussie.
Door: Inald Lagendijk (TUD) en Jurgen Goossens (UvT)
Datum: 26 april 2021 -
Klimaat, droogte en stad
De laatste jaren is het in Nederland steeds droger geworden. Iedereen krijgt direct of indirect met de consequenties hiervan te maken: denk aan verzakkingen van huizen en dijken, zoetwatertekorten, en toenemende schade aan de natuur met ook weer alle gevolgen van dien. Wat is er precies aan de hand, hoe raakt het onze bebouwde omgeving en wat doet IenW – en kan IenW nog meer doen – om de droogteproblematiek te lijf te gaan?
Twee experts leiden en wijden ons in. Aansluitend is er tijd voor vragen en discussie.
Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft.
Door: Niko Wanders (UU) Frans van de Ven (TUD / Deltares)
Datum: 10 juni 2021 -
Hoe houden we het democratisch in transities?
De grote transities waar Nederland voor staat, zijn al niet eenvoudig te realiseren. Daar komt bij dat niet alle burgers meteen staan te juichen. Niet iedereen voelt zich betrokken of serieus genomen. Sommige burgers zien vooral verlies en gaan met de hakken in het zand. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de grote duurzaamheidstransities toch zo democratisch mogelijk verlopen? En hoe kun je bijvoorbeeld (waarden)conflicten inzetten om een stap verder te komen met elkaar? Welke lessen kan IenW trekken uit experimenten en theorievorming op dit terrein?
Twee experts leiden en wijden ons in. Aansluitend is er tijd voor vragen en discussie.
Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft.
Door: Tamara Metze (WUR) en Udo Pesch (TUD)
Datum: 5 juli 2021 -
Fietskennis: met een U-bocht naar de toekomst
Soms liggen de innovaties voor een duurzame toekomst al achter ons. De fiets is zo’n geval. Maar wisten we niet al alles over fietsen in Nederland Fietsland? Nee, er valt nog veel te leren uit de recente geschiedenis voor ons mobiliteitssysteem. ‘En laten we ook niet vergeten dat de fietscultuur in Nederland kwetsbaar is en onderhoud nodig heeft’, aldus Ruth Oldenziel, hoogleraar in de geschiedenis van de techniek aan de Technische Universiteit Eindhoven (TUE) tijdens de masterclass waar maar liefst drie proefschriften werden gepresenteerd.
Door diverse sprekers
14 oktober 2021
-
De Water-Energy-Food Environment Nexus: kansen voor IenW?
De Verenigde Naties heeft zeventien Sustainable Development Goals (SDGs) opgesteld die de basis vormen voor duurzame ontwikkeling. De samenhang tussen welzijn, economische welvaart en een gezond milieu speelt hierin een belangrijke rol. Twaalf van de SDGs zijn gerelateerd aan het duurzaam gebruik van grondstoffen voor productie, distributie en gebruik water, voedsel en energie en hebben grote implicaties voor het functioneren van het land-water-lucht ecosysteem. Met de Water-Energy-Food Environment Nexus aanpak kunnen we de impact van het gebruik en de competitie voor deze grondstoffen analyseren en kunnen we de onderlinge afhankelijkheden slim benutten voor integrale beleidsvorming. Op verschillende plekken ter wereld wordt er al nagedacht en geëxperimenteerd met samenhangende acties rond voedsel, water en energie. De Nederlandse inzending voor de Wereldtentoonstelling Expo Dubai 2020 heeft zelfs uniting water-energy-food als thema. Wat houdt het concept precies in, welke meerwaarde kan het hebben en biedt het IenW ook kansen bij grote transitievraagstukken?
Twee experts leiden en wijden ons in. Aansluitend is er tijd voor vragen en discussie.
Door: Detlef van Vuuren (PBL en UU) en Joop de Kraker (UM en OU)
Datum: 11 november 2021
Masterclasses 2020
-
Hypes rond (slimme) mobiliteit: wat kun je er nu echt mee?
Steden vol zelfrijdende, -vliegende en -varende voertuigen, al het vervoer elektrisch, iedereen aan MaaS en geen privébezit meer van fietsen, auto’s en andere voertuigen. Hoe realistisch is deze toekomst en is er niet veel meer sprake van mediahypes – al dan niet inmiddels over hun toppunt heen? Hoe en waarom komen dit soort hypes tot stand? Wat zijn ze werkelijk waard? Welke rol speelt de politiek? En hoe kun je er als IenW omgaan met hypes rond mobiliteit en wat valt er te leren uit de casus rond automatische voertuigen?
Twee experts in (smart) mobility uit de onderzoekswereld leiden en wijden ons in.
Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft.
Door: Hans Jeekel (Technische Universiteit Eindhoven) en Bart van Arem (Technische Universiteit Delft)
Datum: 23 januari 2020 -
Online Masterclass Corona voorbij
ONLINE MASTERCLASS
Hoe moet het met de publieke ruimte en onze mobiliteit nu we gezien hebben wat een coronacrisis ermee doet? Kunnen we meer ruimte geven aan wandelaars, fietsers en bijvoorbeeld ook spelende kinderen? IS er meer groene leefruimte nodig? Hoe moet het met de auto in de stad? En het OV? In wat voor werkelijkheid zijn we terecht gekomen? Welke kansen biedt deze op radicale verandering voor IenW?
Twee experts uit de onderzoekswereld leiden en wijden ons in.
Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TUD/DIMI met medewerking van de UvA en kennisinitiatief VerDuS (Verbinden van Duurzame Steden)
Door: Ellen van Bueren (TUD) en Marco te Brömmelstroet (UvA), 1e reageerder Erik van den Eijnden (Directoraat Generaal Mobiliteit, plv. Programmamanager Fiets)
Datum: 1 september 2020
VERSLAG -
Masterclass Sturen op Geluk
Geluk – een cynisch thema op de rand van een tweede coronagolf? ‘Misschien toch niet,’ stelde Lilian van den Aarsen (directeur KIS bij IenW) in haar openingswoord bij de zeer goed bezochte masterclass over Sturen op Geluk. ‘Er zijn verschillen tussen hoe gelukkig mensen zijn en hoe de ‘brede welvaart’ is verdeeld in onze samenleving. En daar kunnen we als IenW iets aan doen.’ En hoewel IenW daar al veel aan doet, is er ruimte voor nog meer actie, zo bleek. ‘Het beleid zou meer dan nu nog gericht kunnen worden op de mensen die zich het minst tevreden en welvarend voelen,’ betoogde Jeroen Boelhouwer van het SCP. En: ‘Via investeringen in de fysieke leefomgeving en bijvoorbeeld de actieve vervoersmodaliteiten beïnvloed je indirect het geluksgevoel van mensen,’ aldus Akshaya de Goot (Jeremy Bentham Instituut voor Beleid & Geluk).
Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft.
Door: Jeroen Boelhouwer (SCP) en Akshaya de Groot (Jeremy Bentham instituut voor Beleid & Geluk)
Datum: dinsdag 29 september -
Wereldwijde emissieloze zeevaart kan wel degelijk vanuit Nederland worden versneld
Het doel van de International Maritime Organization (IMO, een agentschap van de Verenigde Naties) is een duurzame internationale zeescheepvaart in 2050: minstens 50% reductie van broeikasgassen en 100% indien mogelijk. Hoe kan dit? De technieken zijn er, er ligt een masterplan van de sector, er zijn Green Deals en er zijn verschillende mogelijkheden voor beleid. Maar is het genoeg? Hoe zou IenW groene scheepvaart een boost kunnen geven?
Twee experts uit de wereld van wetenschap en advies leiden en wijden ons in.
Door: Hans Hopman (TUD) en Jasper Faber (CE Delft)
Datum: 3 november 2020 -
Biodiversiteit als basis
De biodiversiteit staat ernstig onder druk. De afname van de rijkdom aan dieren en planten gaat niet alleen wereldwijd, maar ook in Nederland snel. En dat terwijl biodiversiteit gerust de basis onder ons bestaan mag heten: essentieel voor het in stand houden van ecosystemen en daarmee een gezonde leefomgeving. Hoe kunnen we biodiversiteit weer versterken en we zijn daarvoor aan zet? En hoe kunnen we Nederlands verder ontwikkelen met meer oog voor biodiversiteit? Wat kan daarbij de rol van IenW zijn?
Twee experts uit de wereld van wetenschap leiden en wijden ons in. Aansluitend is er tijd voor vragen en discussie.
Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft.
Door: Louise Vet (NIOO-KNAW) en Fransje Hooimeijer (TUD)
Datum: 15 december 2020
Masterclasses 2019
-
Satellietdata voor beter beleid
Masterclass met speeddate-lunch
Satellieten kunnen steeds beter monitoren wat er op, boven en in ons aardoppervlak gebeurt. Voor IenW liggen er veel kansen om beleid te ontwikkelen, te evalueren en bij te stellen met behulp van satelliet data. Welke ervaringen zijn er tot nu en welke kansen liggen er voor IenW?
Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft.
De sprekers worden ingeleid door Peter Díez, directeur International Affairs van IenW en Harm van de Wetering, directeur Nederlands Space Office.
-
Inclusieve innovatie: (hoe) doet iedereen mee?
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat technologische innovaties ten goede komen aan iedereen en niemand wordt uitgesloten? Gaan technologische vernieuwing en sociaal-maatschappelijke verschuivingen niet altijd hand in hand? Kennis is macht; technologische innovatie leidt eveneens tot veranderende machtsposities en verantwoordelijkheden. Hoe kunnen we – ook als beleidsmakers – slim anticiperen op dit soort mechanisme en wat kunnen we daarbij leren van de geschiedenis?
Twee experts uit de onderzoekswereld leiden en wijden ons in.
Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft.
Door: Harro van Lente (Maastricht University) en Ruth Oldenziel (Technische Universiteit Eindhoven)
Datum: 31 oktober 2019 -
Transities economisch bekeken
IenW staat aan de lat om bij te dragen aan verschillende maatschappelijke transities. Hoe kunnen principes en instrumenten uit de economische hoek helpen bij het bevorderen hiervan? Denk hierbij aan prijsprikkels en andere manieren om mensen en systemen in een andere richting te ‘duwen’. Andersom denken kan óók: is er niet een heel andere economie nodig voor een daadwerkelijke transitie richting duurzaamheid? Een meer sociale, lokale, immaterieel gerichte? Tijdens de masterclass bekijken we transities vanuit verschillende economische perspectieven.
Twee experts uit de onderzoekswereld leiden en wijden ons in.
Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft.
Door: Herman Vollebergh (Tilburg University) en René Kemp (Maastricht University)
Datum: 13 juni 2019 -
De luchtvaart moet duurzamer omwille van het klimaat (wereldwijd) en ook het geluid en de luchtkwaliteit (meer lokaal). Een actueel thema dat niet alleen in de op handen zijnde Luchtvaartnota speelt, maar ook internationaal de nodige hoofdbrekens kost – zeker nu de elke investering in vergroening teniet lijkt te worden gedaan door de aanhoudende groei in het vliegen. Welke oplossingen zijn er rond brandstoffen, aanvliegroutes, andere typen vliegtuigen, en geluid? En wat betekent dit voor het beleid van IenW?
Twee experts uit de onderzoekswereld leiden en wijden ons in.
Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft.
Door: Jacco Hoekstra (TUD) en Dick Simons (TUD)
Datum: 5 maart 2019 -
Onderzoekers van het onderzoeksproject Smart Cycling Futures zullen ons inleiden.
Onderwerpen die aan bod zullen komen, zijn onder meer:
•De fiets als ‘vehikel’ voor transitie: de benadering van Smart Cyling Futures
•Fietsinnovaties en stedelijke transformaties en de rol van living labs en experimenten
•Businessmodelinnovatie en de relatie met formele en informele instituties (case deelfietssystemen)
•Stedelijk ontwerp vanuit het fietsersperspectief
•De rol van de gebruikers binnen de governance van het fietssysteem / fietsbeleid, casus: fietsstraten
•Datagebruik
•Samenwerking mobiliteit, gezondheid, welzijn -
Planeet maakt mens – mens maakt planeet
We leven in het Antropoceen, het tijdperk van de mens. De invloed van de mens op het reilen en zeilen van de aarde is groter dan ooit tevoren. Dit dwingt ons om na te denken over urgentie, complexiteit en verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd kunnen we natuurlijke processen als bouwstenen gebruiken voor circulair ontwerp. Welk handelingsperspectief biedt het bewustzijn van de onlosmakelijke verbondenheid tussen mens en natuur – ook voor een departement als IenW, dat aan de lat staat voor onder meer de transitie naar een circulaire economie en voor ruimtelijke klimaatadaptatie?
Twee experts uit de onderzoekswereld leiden en wijden ons in.
Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft.
Door: Albert Faber (Ministerie EZK) en Jaco Appelman (UU)
Datum: 21 mei 2019
Masterclasses 2018
-
De technologieontwikkeling van dit moment is bijna niet bij te benen. Voor we het weten, zijn grote delen van ons dagelijks leven en het publieke domein het speelveld geworden van grote bedrijven die alles van ons weten en ons gedrag en ons denken zelfs sturen. Democratie en privacy zijn in het geding. Het is dan ook tijd om stil te staan bij de vraag hoe belangrijke waarden als privacy, veiligheid, duurzaamheid en inclusie een plek krijgen in technologieontwikkeling – ook die binnen het domein van IenW. Hoe kan IenW publieke waarden helpen borgen bij innovatie, beleid, uitvoering en dienstverlening?
Twee experts uit de onderzoekswereld leiden en wijden ons in.
Door: Jeroen van den Hoven (TU Delft) en Hiddo Huitzing (PBL).
Datum: 11 december 2018
Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft. Vincent Marchau (TU Delft en Radboud Universiteit) is dagvoorzitter. -
Bestaat er over enige jaren nog zoiets als openbaar vervoer? Of groeien de verschillende verkeersmodaliteiten (auto, fiets, trein) en mobiliteitsdiensten nu zo ver naar elkaar toe dat er eigenlijk geen onderscheid meer te maken is? Welke ontwikkelingen zijn er, welke hypes doen er echt toe en welke voetangels en klemmen zijn er te overwinnen bij het op peil houden en verbeteren van de bereikbaarheid in Nederland? Welke kansen liggen er voor IenW-beleid?
Twee experts uit de onderzoekswereld leiden en wijden ons in. Beide onderzoekers zijn onder meer actief binnen het onderzoeksproject SCRIPTS, dat gefinancierd wordt door het programma VerDuS SURF, Smart Urbane Regions of the Future. Dit programma wordt gefinancierd door NWO, Platform31, NRPO-SIA, IenW en BZK.
Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft. Vincent Marchau (TU Delft en Radboud Universiteit) is dagvoorzitter.
Door: Niels van Oort (TUD) en Henk Meurs (RU)
Datum: 12 november 2018 -
Automatisering zorgt ervoor dat automobilisten steeds minder zelf hoeven te doen. Een van de doelen van toegenomen automatisering is dat het verkeer veiliger wordt. Maar is dit ook werkelijk zo? Welke gevolgen heeft de automatisering van voertuigen op het menselijk gedrag? En welke nieuwe veiligheidsproblemen ontstaan er? Welke recente kennis is er voor handen waar het verkeersveiligheidsbeleid gebruik van kan maken?
Deze masterclass werd georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft. Vincent Marchau (TU Delft en Radboud Universiteit) is dagvoorzitter.
Door: Dick de Waard (RUG) en Marieke Martens (UT)
Datum: 5 juni 2018 -
Eén van de transities waaraan IenW meewerkt, is die naar de circulaire economie. Het is een complexe opgave waarbij actoren uit de hele samenleving betrokken zijn. Hoe weten we of we al vooruitgang boeken? Wat willen we weten en wat kunnen we meten? En hoe kúnnen we überhaupt vooruitgang maken. Welke rol kan de ‘small wins’ aanpak hierin spelen? Hoe kan IenW zijn voordeel doen met recente inzichten op de terreinen van monitoring van transities en transitiemanagement via ‘small wins’ – ook voor andere transities dan die rond circulaire economie?
Twee experts uit de logistieke onderzoekswereld leiden en wijden ons in: Aaldert Hanemaaijer (PBL) en Katrien Termeer (WUR)
Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft. Vincent Marchau (TU Delft en Radboud Universiteit) is dagvoorzitter.
Door: Aldert Hanemaaijer (PBL) en Katrien Termeer (WUR)
Datum: 22 mei 2018 -
Klimaatverandering levert een flinke technische, ruimtelijke én governance-opgave op: hoe kunnen we – met iedereen die daarbij betrokken is – ons leefgebied zo aanpassen dat we voorbereid zijn op de gevolgen van klimaatverandering? De aankomende Summerschool (3-7 sep) gaat over deze thematiek en de masterclass van 23 april geeft hiervan een voorproefje. Daarbij staan vooral technische oplossingsrichtingen en governance-uitdagingen centraal.
Twee experts wijden en leiden ons in: Bas Jonkman (TUD) en Stefan Kuks (UT).
Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft. Vincent Marchau (TU Delft en Radboud Universiteit) is dagvoorzitter.
Door: Bas Jonkman (TUD) en Stefan Kuks (UT)
Datum: 23 april 2018 -
Steeds meer apparaten en installaties zijn via internet met elkaar verbonden – the Internet of Things. Deze zogenoemde 'interconnectiviteit' maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat de sluiswachter ook thuis in het informatievoorzieningssysteem van zijn sluis kan. De voordelen van interconnectiviteit zijn groot, maar het wordt steeds moeilijker om te overzien of de veiligheid van de technologie nog voldoende gewaarborgd kan worden. Een ander punt is dat als er eenmaal een netwerk ligt, dit óók voor andere doeleinden gebruikt worden dan waar het oorspronkelijk voor is aangelegd. Moeten er dan geen andere beveiligingseisen gelden? En hoe zit het met de veiligheid bij hoog-risico bedrijven, waarvoor IenW verantwoordelijkheid draagt? Heeft IenW alle risico’s in beeld? Hoe moet IenW verder omgaan met vraagstukken op het terrein van cybersecurity?
Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft. Vincent Marchau (TU Delft en Radboud Universiteit) is dagvoorzitter.
Door: Michel van Eeten (TUD) en Sandro Etalle (TUE)
Datum: 22 februari 2018 -
De opkomst van een meer gedigitaliseerde wereld, een gestaag voortgaande energietransitie en een zich ontwikkelende circulaire economie hebben gevolgen voor de logistiek: zowel op internationaal als nationaal als stedelijk niveau. Ook de zogenoemde Nieuwe Zijderoute zorgt voor veranderingen. Wat betekenen deze externe ontwikkelingen en logistieke innovaties voor de Rotterdamse haven en voor de algehele concurrentiepositie van Nederland? En voor de sector zelf? Welke uitdagingen voor kennis en beleid liggen er?
Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft. Vincent Marchau (TU Delft en Radboud Universiteit) is dagvoorzitter.
Door: Albert Veenstra (TUE) en Lóri Tavasszy (TUD)
Datum: 19 maart 2018 -
Steeds meer apparaten en installaties zijn via internet met elkaar verbonden – the Internet of Things. Deze zogenoemde 'interconnectiviteit' maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat de sluiswachter ook thuis in het informatievoorzieningssysteem van zijn sluis kan. De voordelen van interconnectiviteit zijn groot, maar het wordt steeds moeilijker om te overzien of de veiligheid van de technologie nog voldoende gewaarborgd kan worden. Een ander punt is dat als er eenmaal een netwerk ligt, dit óók voor andere doeleinden gebruikt worden dan waar het oorspronkelijk voor is aangelegd. Moeten er dan geen andere beveiligingseisen gelden? En hoe zit het met de veiligheid bij hoog-risico bedrijven, waarvoor IenW verantwoordelijkheid draagt? Heeft IenW alle risico’s in beeld? Hoe moet IenW verder omgaan met vraagstukken op het terrein van cybersecurity?
Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft. Vincent Marchau (TU Delft en Radboud Universiteit) is dagvoorzitter.
Door: Michel van Eeten (TUD) en Sandro Etalle (TUE)
Datum: 22 februari 2018 -
Als beleidsmakers willen bijdragen aan de verhoging van de welvaart van Nederland, moeten ze onder meer bepalen wat ‘welvaart’ is. De tijd dat die gelijk stond aan alleen economische groei is allang voorbij – aspecten als gezondheid, inkomen, onderwijs, veiligheid, milieu en geluk horen er ook bij. De planbureaus stelden in 2009, 2011 en 2014 samen met het CBS een Monitor Duurzaam Nederland op. Op verzoek van het kabinet is als een vervolg daarop in mei 2018 (Verantwoordingsdag) door het CBS de eerste Monitor Brede Welvaart gepresenteerd. Op diezelfde dag brachten PBL, CPB en SCP de eerste Verkenning Brede Welvaart uit. Ook een door het kabinet gevraagde publicatie. De Universiteit Utrecht en de Rabobank ontwikkelden in 2016 de Brede Welvaartsindicator (BWI), die alle aspecten die van belang zijn voor het menselijk welbevinden meet langs elf dimensies. ‘Brede welvaart’ neemt een vlucht. Hoe staat het daar nu mee in Nederland en welke lessen voor IenW-beleid zijn er te trekken? En hoe kun je beleid van tevoren toetsen op het effect op de welvaart? En hoe verhoudt de Brede Welvaartsindicator zich tot de Monitor Brede Welvaart van het CBS?
Door: Bas van Bavel (UU) en Jan Anne Annema (TUD)
Datum: 18 september 2018