Archief
24 oktober 2024
Vidi-beurs voor acht TU Delft wetenschappers
NWO heeft 102 wetenschappers een Vidi-financiering van totaal 86,7 miljoen euro toegewezen. Acht veelbelovende wetenschappers van de TU Delft uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW), Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) en Technische en Toegepaste Wetenschappen (TTW) zijn hiervoor gehonoreerd. Met deze Vidi-beurs van maximaal 850.000 euro krijgen de onderzoekers de kans om in de komende vijf jaar onder andere een nieuwe onderzoeksgroep op te zetten en een vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen.
22 oktober 2024
POW: relax en reflecteer in tijdelijke woonkamer
Ontspannen met een boek in een luie stoel of op de bank, leeslampje aan en kopje thee erbij, eenspelletje doen met medestudenten en docenten in de woonkamer. De open haard brandt nog netniet. Vanaf dinsdag 5 tot en met donderdag 7 november is de Oostserre het centrale punt voor dePersoonlijke Ontwikkelingsweken (POW) voor onze Bachelor studenten. Kristel Aalbers,programma coördinator POW, vertelt waarvoor deze reflectiedagen zijn bedoeld.
16 oktober 2024
Intreerede Anne Loes Nillesen: Climate Adaptation; an Act of Design
Het water en bodemsysteem is van oudsher een belangrijke basis geweest voor de ontwikkeling van veelal dichtbevolkte deltagebieden. Door klimaatverandering veranderen ook de bestaande condities van het water en bodemsysteem; dit heeft impact op de toekomstige ruimtelijk economische composities van delta’s en hun landgebruik. Op 8 november geeft hoogleraar Anne Loes Nillesen (Urbanism) haar intreerede ’Climate Adaptation; an Act of Design'.
08 oktober 2024
BK-Archiprix selectie 2025 bekend
Tijdens de feestelijke slotceremonie op 8 oktober zijn de negen deelnemers voor de Nationale Archiprix 2025 officieel bekendgemaakt. De zorgvuldig geselecteerde projecten zijn gekozen door een jury en zullen strijden in deze belangrijke wedstrijd voor talentvolle jonge ontwerpers. De Nationale Archiprix brengt jaarlijks het beste van opkomend ontwerptalent in Nederland samen en is in maart te zien op onze faculteit.
08 oktober 2024
Nieuwe voorplein Bouwkunde officieel geopend
Twee jaar na de eerste ideeën over het verbouwen van het voorplein van de faculteit Bouwkunde tot Stadsklimaatbos was het zover. Dinsdag 1 oktober 2024 plantten tijdens een feestelijke opening decaan Dick van Gameren, Frank van Vliet (wethouder Klimaat, Cultuur en Openbare Ruimte in Delft) en Renate Geven (Asset Manager Buitenruimte bij campusvastgoed CREFM), de laatste planten.
30 september 2024
NWO financiering voor innovatief onderzoek naar fysieke experimentele omgevingen
Nederland is de thuisbasis van meer dan 100 experimentele omgevingen. Die variëren van gecontroleerde fieldlabs tot meer open, participatieve stedelijke living labs. Een consortium, met daarin o.a. Alfons van Marrewijk (MBE), heeft een prestigieuze NWO subsidie ontvangen om te onderzoeken hoe verschillende vormen van innovatie in fieldlabs, zoals the Green Village, in stedelijke living labs zoals het Energielab Zuidoost in Amsterdam en allerlei burgerinitiatieven bijdragen aan duurzaamheidstransities. Hoe kan je innovaties uit experimenten mainstreamen?
25 september 2024
Innovatief onderwijs ondersteunt duurzaam bouwen
Op 17 september lanceerde TU Delft een nieuw initiatief om duurzame bouwpraktijken te integreren in het Nederlandse beroepsonderwijs. Dit project brengt docenten van verschillende MBO-instellingen samen met TU Delft docenten om de nieuwste kennis op het gebied van duurzaam bouwen uit de wisselen.
25 september 2024
Three Students Nominated for the ECHO award
25 september 2024
Alle vernieuwde BK bachelorvakken sluiten aan bij Sustainable Development Goals
Alle 24 vakken in de bacheloropleiding zijn nu verbonden aan minstens één Sustainable Development Goal (SDG). De meest voorkomende SDG in dit nieuwe programma is SDG 11 (Duurzame steden en gemeenschappen), gevolgd door SDG 4 (Kwaliteitsonderwijs) en SDG 15 (Leven op het land). In totaal zijn 14 van de 17 SDG's gekoppeld aan ten minste één vak: een startpunt voor een betere integratie van duurzaamheid in de inhoud, opdrachten en lesmateriaal van de vakken.
23 september 2024
Intreerede Alex de Rijke: A wood taxonomy for a carbon tax economy
Het oudste en meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld is nu weer in de mode, na een periode van meer dan 250 jaar genegeerd of geminacht te zijn. Na 25 jaar persoonlijk geprobeerd te hebben de beroepsgroep, opdrachtgevers en industrie te overtuigen om hout te gebruiken, ziet hoogleraar Alex de Rijke het eindelijk opkomen, ‘als Phoenix uit de as van een kolenbrand’. Op vrijdag 25 oktober houdt Alex de Rijke zijn intreerede ‘A wood taxonomy for a carbon tax economy’.
19 september 2024
Hoogleraar Urban Design Tess Broekmans: “Ontwerpers moeten beter leren luisteren”
Tess Broekmans, mede-eigenaar van Urhahn stedenbouw en strategie, sprak vrijdag 6 september haar intreerede uit als hoogleraar Urban Design. Daarin gaat ze in op ‘de complexiteit van het alledaagse’. Want hoe kunnen de vergezichten van ontwerpers beter aansluiten bij de dagelijkse leefwereld van mensen? Daarbij ziet zij ook een nieuwe rol weggelegd voor gebiedsontwikkelaars.
13 augustus 2024
Hoe kan Bouwkunde bijdragen aan een gloednieuwe hoofdstad
Op het eiland Borneo, in de Indonesische provincie Oost-Kalimantan, loopt een bijzonder project. De heuvels, vorig jaar nog grotendeels bedekt door eucalyptusplantages, zijn een wirwar van wegen, bouwplaatsen, pijpleidingen, stroomkabels… Dit gebied, in totaal zo groot als Zuid-Holland, wordt de nieuwe hoofdstad van Indonesië: Nusantara. Professor Steffen Nijhuis (Urbanism) bezocht het gebied als onderdeel van een delegatie van de universiteiten Leiden-Delft-Erasmus (LDE). Hij bekeek hoe LDE, en specifiek Bouwkunde, kan bijdragen aan dit project.
08 augustus 2024
Forse koopprijsstijging woningen door krapte op woning- en arbeidsmarkt
In tweede kwartaal van 2024 nam de mediane verkoopprijs toe met maar liefst 7,2%. Hiermee zijn de koopprijzen 13,6% hoger dan in het tweede kwartaal van 2023. Deze forse toename is deels ter compensatie van de zeer bescheiden koopprijsstijging in het eerste kwartaal van 2024. Daarnaast is deze het gevolg van de schaarste op de woningmarkt, zowel van bestaande als nieuwbouwwoningen, krapte op de arbeidsmarkt en het groot aantal vacatures in de bouwnijverheid. Naast het gebrek aan voldoende aanbod van te koop staande woningen, zijn een licht gedaalde hypotheekrente en een grote koopkrachtige vraag naar woningen de aanjagers geweest voor de huidige koopprijsstijging.
05 augustus 2024
Amy Thomas ontvangt subsidie om onverwachte resultaten verder uit te zoeken
Wanneer je gedurende het onderzoek resultaten tegenkomt die je niet verwacht had, kan je daar soms niks mee. Dit stond immers niet in het onderzoeksplan. Om die onverwachte ontdekkingen toch uit te werken krijgen zeven projecten van NWO nu een kleine top-up van maximaal 30.000 euro per project dankzij de Impact Explorer call. Deze top-up komt ook goed van pas in het onderzoek van dr. Amy Thomas.
19 juli 2024
Veertien veelbelovende jonge Delftse onderzoekers ontvangen Veni-beurs
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan dertien Delftse jonge wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en Technische en Toegepaste Wetenschappen (TTW) een Veni-financiering van maximaal 320.000 euro toegewezen.
12 juli 2024
Intreerede Tess Broekmans - De complexiteit van het alledaagse
De stedelijke omgeving is permanent in verandering. In de stad komen de grote transities waar we als land en planeet mee worstelen, zoals klimaat, mobiliteit, energie en wonen, samen. Tegelijk is de stad een plek waar we samenleven en waar we met elkaar op zoek zijn naar praktische oplossingen voor die complexe en grootschalige problemen. Tess Broekmans houdt haar intreerede ‘De complexiteit van het alledaagse’ op vrijdag 6 september.
11 juli 2024
Een rechterhand voor klimaatadaptieve stadsplanning
Hittestress en luchtvervuiling teisteren steden steeds vaker. In een nieuw Horizon Europe project zullen onderzoekers een digital twin ontwikkelen die beleidsmakers ondersteunt bij het ontwerpen van veerkrachtige stedelijke gebieden die bestand zijn tegen het veranderende klimaat. Onderzoekers van de TU Delft en 18 andere partners ontvangen de Horizon Europe subsidie voor hun project UrbanAIR.
10 juli 2024
Bouwkunde gastheer van het European Network of Housing Research (ENHR)
Huisvesting staat in Nederland en veel Europese landen hoog op de politieke agenda. Er zijn veel dringende huisvestingsproblemen die vandaag de dag moeten worden opgelost. Bouwkunde is gastheer en organisator van het ENHR-congres in Delft op 26-30 augustus 2024. Dit congres legt de nadruk vooral op hoe deze problemen kunnen worden opgelost. Het algemene thema van de conferentie van dit jaar is dan ook ‘Making Housing Systems work: Evidence and Solutions.’
28 juni 2024
Studententeam TU Delft ontwerpt zelfvoorzienend maandorp
Dream Team ‘Space Oasis Delft’ heeft een maandorp ontworpen voor 150+ inwoners. De woningen maken gebruik van biomimicry, bevatten een zelfvoorzienende biosfeer en simuleren zowel het dag-en-nachtritme als seizoenen. Slimme ontwerpkeuzes garanderen naast de veiligheid ook het mentale welzijn van bewoners.
26 juni 2024
Fulbright-beurs voor Tijn Croon en Alex Fernández
Promovendi Tijn Croon en Alex Fernández van de afdeling MBE hebben een Fulbright-beurs gekregen om een half jaar door te brengen voor onderzoek aan vooraanstaande Amerikaanse instituten. Beide onderzoekers maken deel uit van het Marie Curie-project RE-DWELL, dat in mei van dit jaar wordt afgerond.
17 juni 2024
Lea Hartmeyer een van de vier winnaars Archiprix 2024
Op zondag 16 juni heeft een onafhankelijke jury de winnaars van de Nationale Archiprix 2024 bekend gemaakt. Alumna Lea Hartmeyer, van de Master Track Landscape Architecture, is een van de vier winnaars met ‘The Forest Formerly Known as… Parkstad’. Julia Ravensbergen (Building Technology) en Jakub Biernacki (Architecture) hebben een eervolle vermelding ontvangen.
13 juni 2024
Nieuw modulair en circulair paviljoen in en voor Delft
11 juni 2024
NWO Award voor Deepti Adlakha en Marie Curie Grant voor Henriette Bier
Twee onderzoekers bij onze faculteit hebben een beurs ontvangen voor hun onderzoeksvoorstellen. Deepti Adlakha ontvangt een persoonlijke NWO-beurs voor onderzoek naar de effectiviteit van City climate actions plans. Henriette Bier ontvangt een Marie Skłodowska-Curie Actions Staff Exchange 2023 voor ArchiSpace, onderzoek dat is gericht op de ontwikkeling van betrouwbare en veilige buitenaardse nederzettingen in samenwerking met masterstudenten en PhD'ers.
07 juni 2024
Spring Symposium 2024 showcases AI education
A line-up of interesting keynotes and workshops about AI Education captivated the audience on Tuesday June 4th during the fourth yearly Spring Symposium organised by TU Delft AI Initiative. From the fields of law and architecture to physics – a variety of disciplines were discussed, each showing how AI is a game changer for the future of their respective fields and the consequences this has for the education of the future. This underscores the importance of considering AI education across the whole university.
29 mei 2024
Lustrumactie van Stylos: ‘Bouwen met Delft’
Studievereniging Stylos bestaat 130 jaar. Na allerlei acties op de faculteit breekt de tijd aan om de feestvreugde te delen met de stad Delft. Bezoek daarom vanaf 9 juni een paviljoen van duurzame en circulaire materialen, gebouwd door studenten.
17 mei 2024
Nieuwbouwmarkt lijkt dieptepunt voorbij
In 2023 zijn er 18.000 nieuwbouw koopwoningen verkocht. Dit is een halvering van het aantal verkopen in 2021. De woningbouwproductie van koopwoningen blijft een grote zorg, want de productie staat al drie jaar flink onder druk. Toch lijkt het dieptepunt bereikt op de nieuwbouwmarkt. Gedurende 2023 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen namelijk licht gestegen.
14 mei 2024
‘Duurzame inspiratie’: wat betekent de nieuwe Onderwijsvisie?
Als Faculteit Bouwkunde staan we midden in de samenleving. Grote maatschappelijke vraagstukken vragen veel van onze toekomstige bouwkundigen. Om hierop in te kunnen spelen en om onderwijsvernieuwingen richting te geven is een Onderwijsvisie opgesteld. MaartenJan Hoekstra en Mieke Topsom vertellen wat die visie inhoudt en wat deze gaat betekenen voor studenten en medewerkers.
07 mei 2024
“De keuze voor minder auto’s in een wijk levert zó veel op”
Bestaande naoorlogse wijken vergroenen: daarmee valt in steden het meest te winnen voor klimaat en biodiversiteit. Hoogleraar Urban Design en stedenbouwkundige Tess Broekmans: ‘Een buurt compacter maken, met meer mensen bij elkaar, kan de leefbaarheid juist vergroten.’
02 mei 2024
In Memoriam prof. ir. Frits Seijffert, emeritus professor Bouweconomie
Op donderdag 25 april 2024 overleed op 89-jarige leeftijd emeritus professor Bouweconomie prof. ir. Frits Seijffert. Als bevlogen ingenieur en rekenmeester inspireerde hij in de jaren negentig vele Bouwkundestudenten. Met talloze voorbeelden uit zijn eigen praktijk leerde hij de eerste generaties Master-studenten Management in the Built Environment (MBE) rekenen aan vastgoed.
02 mei 2024
In Memoriam prof.mr.dr. Jitske de Jong
Bedroefd hebben wij kennisgenomen van het plotselinge overlijden van oud-collega en emeritus hoogleraar Jitske de Jong. Wij wensen haar man, kinderen, kleinkinderen, familie, vrienden en dierbaren veel sterkte met het verwerken van dit plotselinge verlies.
01 mei 2024
Goed nieuws: we mogen in het gebouw blijven!
Wat misschien niet iedereen wist, maar wat wel in het meerjarenplan van de TU Delft campus stond, is dat we over ongeveer tien jaar dit pand moesten verlaten. Dat besluit is nu teruggedraaid. Onze faculteit Bouwkunde blijft - ook op de lange termijn - gehuisvest in dit prachtige en inspirerende gebouw.
01 mei 2024
BK inspireert tijdens ‘Meet the Professor’
‘Meet the Professor’ is een jaarlijks terugkerend initiatief van WIJStad waarbij professoren van de TU Delft een gastles verzorgen aan een Delftse basisschoolklas. Dit jaar waren ook universitair docenten uitgenodigd, en dus deden maar liefst vijf onderzoekers van onze faculteit mee: prof. Dick van Gameren, prof. Marlon Boeve, prof. Steffen Nijhuis, dr. Geertje Slingerland, en dr. Job Schroën. Bedankt voor jullie inzet!
19 april 2024
Bericht over bijeenkomst ‘Architecturing Destruction in Gaza, Palestine’
De aangekondigde bijeenkomst op 24 april georganiseerd door BK scholars for Palestine’ en door de faculteit Bouwkunde gefaciliteerd, kan helaas niet doorgaan op de TU Delft campus. Gezien de verschillende signalen die mij als decaan in de afgelopen dagen hebben bereikt, hebben ik en het faciliterende team geen vertrouwen dat we een constructieve en respectvolle dialoog kunnen waarborgen. Daarom heb ik weloverwogen besloten om deze bijeenkomst niet kunnen faciliteren.
18 april 2024
Studenten van universiteit en MBO bouwen samen circulaire prototypes
Wat als studenten van Architecture en Building Technology samen zouden werken met MBO-studenten aan het ontwikkelen van circulaire bouwproducten? Hoe zou gestructureerde uitwisseling tussen de studenten hun leerproces beïnvloeden? En zou het leiden tot het anders ontwerpen en maken van bouwproducten?
17 april 2024
In Memoriam ir. Kees van der Linden
Met grote verslagenheid hebben wij kennis genomen van het plotselinge overlijden van Kees van der Linden. Wij wensen zijn dierbaren, familie en vrienden veel sterkte met het verwerken van dit verlies.
11 april 2024
Waar zijn de wolkenkrabbers in Nederland?
We hebben een behoorlijk huisvestingsprobleem op te lossen in Nederland. Hoe kan het dat we geen overvolle metropolen met wolkenkrabbers hebben? En gaat dat in de toekomst veranderen? Universiteit van Nederland reisde met hoofddocent gebiedsontwikkeling Tom Daamen naar Rotterdam om dit uit te diepen.
10 april 2024
Maison d’Artiste weer terug bij Bouwkunde
Na een rondreis van een jaar in het kader van ‘100 Jaar Mythe Maison d’Artiste’ staat het schaalmodel nu weer bij de faculteit Bouwkunde.
04 april 2024
Een visie op de toekomst van wonen in Nederland
Afgelopen dinsdag, 2 april, presenteerde TU Delft’s Vision Team Wonen hun rapport ‘Ruimte voor wonen: naar een integrale aanpak van de Nederlandse woonopgave’. Vision Team Wonen is in 2023 ingesteld door de Rector Magnificus om zich te buigen over de toenemende woningnood in Nederland. Het team omvat experts uit CiTG, TBM, IO, en elke afdeling van Bouwkunde. De coördinatie lag bij Dr. Gerard van Bortel (MBE) en Ulf Hackauf (Urbanism).
04 april 2024
BK-onderzoekers pleiten in Science voor binnenluchtkwaliteit
BK-professoren Philomena Bluyssen en Atze Boerstra slaan de handen ineen met een wereldwijd netwerk van 37 collega-experts op het gebied van binnenmilieu. Hun gezamenlijke publicatie in Science roept op tot een betere bewaking en regulering van de binnenluchtkwaliteit (Indoor Air Quality, IAQ) in openbare ruimten. Het stelt onomwonden dat "verplichte standaarden zouden resulteren in immense voordelen voor de gezondheid en productiviteit van mensen over de hele wereld".
03 april 2024
'Transformatie naar Woningen': een nieuw open access boek
Nederland kampt met een toenemende woningcrisis, maar tegelijkertijd staan veel gebouwen leeg. Het boek 'Transformatie naar Woningen', redactie door vier BK-onderzoekers, geeft een uitvoerig overzicht van de haalbaarheid en duurzaamheid van het transformeren van deze gebouwen naar woonruimte.