Studententeam TU Delft ontwerpt zelfvoorzienend maandorp

Nieuws - 28 juni 2024 - Webredactie Communication

Dream Team ‘Space Oasis Delft’ heeft een maandorp ontworpen voor 150+ inwoners. De woningen maken gebruik van biomimicry, bevatten een zelfvoorzienende biosfeer en simuleren zowel het dag-en-nachtritme als seizoenen. Slimme ontwerpkeuzes garanderen naast de veiligheid ook het mentale welzijn van bewoners. 

Ovenvogels en zeeschelpen 

Het dorp bestaat uit ‘habitats’ voor 8 personen, elk met een eigen stralingsschild. Het ontwerp van deze habitats is deels geïnspireerd door de natuur. Voor de vorm van het stralingsschild keek het team bijvoorbeeld naar het nest van de rosse ovenvogel. De interne bouwwerken hebben de vorm van een wenteltrap, gebaseerd op spiraalvormige zeeschelpen. Deze vorm is zelfdragend, wat zorgt voor extra stabiliteit. 

Het vervoeren van bouwmateriaal naar de maan is complex en duur. Daarom dacht het team na over het gebruik van aanwezige materialen op de maan. Zo kozen ze ervoor om maanregoliet te verwerken in de stralingsschilden. Daarnaast vormt elk habitat een zelfvoorzienend ecosysteem, waardoor minder bevoorradingsmissies vanaf de aarde nodig zijn. 

De stralingsschilden van de habitats bevatten maanregoliet. Het nest van de rosse ovenvogel inspireerde tot de vorm.
De interne structuur lijkt op die van zeeschelpen en biedt ruimte aan een zelfvoorzienende biosfeer. Deze bootst aardse seizoenen na (links naar rechts).

Een waterval in slow motion 

Een belangrijk uitgangspunt van het ontwerp was dat de bewoners niet alleen overleven op de maan, maar ook genieten van hun unieke omstandigheden. De biosfeer met haar planten helpt hierbij, en daarnaast simuleert een projectiescherm de aardse dag-nacht cyclus en seizoenen. De spiraalvorm van de constructie zorgt dat bewoners elkaar blijven ontmoeten wanneer zij bewegen binnen de habitat. 

In het ontwerp zijn ook speelse elementen verwerkt, zoals een waterval waarvan de druppels zes keer zo langzaam naar beneden vallen dan op aarde vanwege de lage zwaartekracht. Maar deze speelse oplossing heeft ook een praktische functie: de waterval bevochtigt de planten in de habitat. Hiermee bestrijdt deze ook de eentonigheid van de leefruimtes door hen groen te houden en zo een natuurlijke leefomgeving te creëren voor de bewoners. 

Renders van de eetkamer (boven) en woonkamer (onder). De ramen kijken uit op de rest van het bouwwerk, met daarachter het projectiescherm dat dag en nacht simuleert. 

Internationale competitie 

Met dit ontwerp doet het team mee aan de International Architecture and Innovation Competition georganiseerd door de Jacques Rougerie Foundation. Het team hoopt op te vallen in de wedstrijd met een sterke technische en wetenschappelijke basis en zo de hoofdprijs van €10.000 te winnen. De wedstrijd is open voor zowel individuen als groepen, en zowel studenten als professionals. 

Marit Vegt, Teammanager Space Oasis Delft, vertelt: "Als het eerste team van Space Oasis Delft was het belangrijk om een basis te creëren voor zowel ons huidige team als onze opvolgers. Het is zo mooi om te zien hoe verschillende perspectieven en disciplines samenkomen in ons project. Er is genoeg ruimte voor nieuwe inzichten en creativiteit binnen ons team." 

Oude teamfoto van Space Oasis Delft. De meest up-to-date ledenlijst staat op hun website.

Over Space Oasis Delft 

Space Oasis Delft is een nieuw Dream Team bij onze universiteit. Dream Teams zijn volledig georganiseerd door studenten die gezamenlijk meedoen aan een competitie. Jaarlijks vernieuwt het gehele team. Space Oasis Delft geeft studenten de kans om hun passie voor de ruimtevaart te combineren met hun studie, terwijl ze een bijdrage leveren aan de groeiende interesse naar ruimtekolonisatie. 

Momenteel is Space Oasis Delft het enige Dream Team waarin Bouwkunde-studenten hun volledige vakkundige kennis kwijt kunnen. Daarnaast bevat het team een sterke delegatie van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Ook Civiele Techniek en Geowetenschappen, Industrieel Ontwerp, en Mechanical Engineering zijn vertegenwoordigd. Tot slot doen enkele studenten mee van buiten de TU Delft. Deze komen bijvoorbeeld van het Leids Universitair Medisch Centrum en de Haagse Hogeschool. 

Meer informatie 

Space Oasis Delft zijn te volgen op social media. Daarnaast vind je de meest actuele informatie en een complete lijst van deelnemers op hun website