Vidi-beurs voor acht TU Delft wetenschappers

Nieuws - 24 oktober 2024 - Webredactie Communication


NWO heeft 102 wetenschappers een Vidi-financiering van totaal 86,7 miljoen euro toegewezen. Acht veelbelovende wetenschappers van de TU Delft uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW), Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) en Technische en Toegepaste Wetenschappen (TTW) zijn hiervoor gehonoreerd. Met deze Vidi-beurs van maximaal 850.000 euro krijgen de onderzoekers de kans om in de komende vijf jaar onder andere een nieuwe onderzoeksgroep op te zetten en een vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen.


In het ENW domein zijn vier Vidi’s toegekend aan:

Quantum spin netwerken: Alles samen is beter dan losjes verbonden
Christian Andersen, QuTech/Technische Natuurwetenschappen (QuTech/TNW)

Quantumtechnologieën beloven een grote impact te hebben op de maatschappij, maar het is nog steeds een open vraagstuk hoe we de beste quantumchips kunnen maken. Een belangrijke uitdaging is hoe we veel quantumbits met elkaar kunnen verbinden. Denk aan quantumbits als puzzelstukjes. Individueel hebben ze potentie, maar verbonden in een hecht netwerk zijn de combineerde eigenschappen significant beter. Dit project heeft als doel om het beste van twee werelden in quantum-computing samen te voegen in een hecht netwerk. Ik combineer de kleine schaal van quantumdots met de efficientie van supergeleidende quantumbits om een nieuwe aanpak van quantum-computing mogelijk te maken.

Meer informatie

DNActuate: fundamenten van DNA-nano-beweging voor moleculaire diagnostiek
Sabina Caneva, Mechanical Engineering (ME)

DNA en eiwitten zijn fantastische voorbeelden van moleculaire machines.  Onderzoekers zullen een nieuw biofysisch platform ontwikkelen om de dynamiek en mechanica van biomoleculaire processen op het niveau van één molecuul in beeld te brengen en te beheersen. Door ultraplatte, biocompatibele 2D-materiaaloppervlakken te combineren met DNA-nanotechnologie, zullen ze met behulp van fluorescentiemicroscopietechnieken bestuderen hoe moleculen bewegen, interageren en functioneren. Ze zullen de opgedane fundamentele kennis gebruiken om nieuwe biosensoren te ontwikkelen die in staat zijn circulerend tumor-DNA te detecteren. Dit maakt het mogelijk om de progressie van kanker regelmatig te monitoren.

Meer informatie
Persoonlijke pagina

 

DELAY: het dynamisch evenwicht van water in kleien en de invloed op het tijdsafhankelijke materiaalgedrag
Anne-Catherine Dieudonné, Civiele Techniek en Geowetenschappen (CiTG)

De mechanismen die verantwoordelijk zijn voor het tijdsafhankelijke gedrag van klei worden slecht begrepen. Hoewel aangenomen wordt dat deze te maken hebben met de herverdeling van water binnen de poriënstructuur, zijn ze nooit systematisch gekarakteriseerd en is hun invloed op het materiaalgedrag nooit bestudeerd. De onderzoekers zullen nieuwe fundamentele inzichten verwerven in de dynamica van water-mineraal interacties en de effecten op de materiaalrespons, en zullen een nieuw voorspellingsmodel voor klei ontwikkelen op basis van de nieuwe inzichten. Het project zal leiden tot meer technisch vertrouwen in de haalbaarheid en veiligheid van geologische opslag van radioactief afval in kleiformaties.

Meer informatie
Facultair nieuwsbericht

Optimalisatie op gekromde ruimten
Richard Kraaij, Elektrotechniek, Wiskunde & Informatica (EWI)

De snelste route om van Amsterdam naar San Francisco te vliegen leidt je over Groenland. Op de wereldkaart ziet dit eruit als een gekromd pad, een gevolg van het feit dat de aarde een bol is.
Om dynamische optimalisatieproblemen op verschillende gebieden efficiënt op te lossen, of het nu in de natuurkunde is of in de economie, is het daarom belangrijk om eerst de kromming te vinden die ten grondslag ligt aan het probleem dat je probeert op te lossen. Met behulp van methoden die op kromming gebaseerd zijn kunnen efficiënte oplossingen worden gevonden.
In dit voorstel ontwikkelen we een wiskundig raamwerk om optimalisatieproblemen op te lossen waarbij je rekening moet houden met kromming.

Persoonlijke pagina
Facultair nieuwsbericht

In het SGW domein is één Vidi toegekend aan:

InCommon: Hoe willen we wonen in de 21e eeuw
Darinka Czischke, Bouwkunde (BK)

Hoe willen wij wonen in de 21e eeuw? De samenleving verandert snel, maar de huisvesting is nog steeds georganiseerd volgens traditionele gezinsmodellen. Alternatieve woonvormen gebaseerd op delen en collectiviteit stellen dit paradigma in vraag. Deze ‘collectieve woonvormen’ proberen wonen betaalbaarder te maken, de impact op het milieu te verminderen en eenzaamheid te bestrijden door middel van sterkere sociale verbindingen. In hoeverre zijn meer mensen bereid om zo te leven? InCommon onderzoekt wat verschillende typen mensen motiveert om collectief te wonen. Deze kennis zal een nieuwe conceptualisering van ‘thuis’ bieden en een nieuwe manier om woonvoorkeuren te definiëren en te meten.

Persoonlijke pagina

In het TTW domein zijn drie Vidi’s toegekend aan:

Materialen hebben ook slaap nodig - Volgende generatie hoogwaardige en duurzame composietmaterialen
Mohammad Fotouhi, Civiele Techniek en Geowetenschappen (CiTG)
Composieten zijn werkelijk de materialen van de toekomst. Het gebruik ervan neemt exponentieel toe en blijft traditionele materialen vervangen of aanvullen. Een belangrijk voorbeeld is de bouw van nieuwe grote vliegtuigen, zoals de Airbus A350. Ondanks deze vooruitgang zijn ze broos en kunnen ze catastrofaal mislukken. Bovendien raken ze vermoeid.
Kunnen we ductiliteit toevoegen en de levensduur van composieten verlengen? Geïnspireerd door de winterslaap van de natuur zijn er meer ductiele en duurzame composieten ontworpen. Dit maakt het ook mogelijk om goedkope en dure materialen te mengen, waardoor de kosten worden verlaagd zonder de prestaties in gevaar te brengen.

Meer informatie
Facultair nieuwsbericht

DigiOcean4Solar: Een digitale oceaan voor drijvende zonneparken
Oriol Colomés Gené, Civiele Techniek en Geowetenschappen (CiTG)
Drijvende zonnetechnologie biedt een veelbelovende oplossing voor de mondiale energiebehoefte. Het ontwerp en de beoordeling van drijvende zonneparken worden echter geconfronteerd met complexe uitdagingen vanwege hun unieke golf-wind-structuurinteracties.
DigiOcean4Solar zal pionieren in een digitale oceaanomgeving die deze uitdagingen kan aanpakken. Het nieuwe geavanceerde digitale raamwerk zal snelle en betrouwbare simulaties mogelijk maken, rekening houdend met de complexe multischaal- en multifysische aard van het probleem.
Door robuuste, optimale ontwerpen en beoordeling van mogelijke milieueffecten mogelijk te maken, zal DigiOcean4Solar de weg vrijmaken voor een duurzame opschaling van drijvende zonne-energie en bijdragen aan toekomstige offshore-ontwikkelingen.

Persoonlijke pagina
Facultair nieuwsbericht

 

Neuro-Mark: a network-based map of neurological disorders
Borbála Hunyadi, Elektrotechniek, Wiskunde & Informatica (EWI)
De plattegrond is hèt hulpmiddel om te navigeren. Maar hoe vinden we onze weg door alle verschillende neurologische aandoeningen?
Het doel van dit project is om een “plattegrond” te maken om door de complexe wereld van neurologische aandoeningen te navigeren. Allereerst zal ik een computergebaseerde methode ontwikkelen om de eigenschappen van individuele breinnetwerken te beschrijven. Met deze eigenschappen, biomarkers, kunnen we de patient localizeren op de “plattegrond”.  De biomarkers zelf geven belangrijke inzichten in de onderliggende mechanismen van neurologische aandoeningen. De “plattegrond” helpt de arts daarbij om een nauwkeurige diagnose en behandelplan op te stellen.

Persoonlijke pagina
Facultair nieuwsbericht
 

 

Talentprogramma 

Het NWO-Talentprogramma geeft onderzoekers de vrijheid om vanuit creativiteit en passie eigen onderzoek te doen. Het NWO-Talentprogramma stimuleert vernieuwing en nieuwsgierigheid. Vrij onderzoek draagt bij aan en bereidt ons voor op de maatschappij van morgen. Daarom zet NWO in op een diversiteit aan wetenschappers, domeinen en achtergronden. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma.

NWO selecteert onderzoekers op basis van de wetenschappelijke kwaliteit en het innovatieve karakter van het onderzoeksvoorstel, de wetenschappelijke en/of maatschappelijke impact van het voorgestelde project en de kwaliteit van de onderzoeker.