Amy Thomas ontvangt subsidie om onverwachte resultaten verder uit te zoeken

Nieuws - 05 augustus 2024 - Communication BK

Wanneer je gedurende het onderzoek resultaten tegenkomt die je niet verwacht had, kan je daar soms niks mee. Dit stond immers niet in het onderzoeksplan. Om die onverwachte ontdekkingen toch uit te werken krijgen zeven projecten van NWO nu een kleine top-up van maximaal 30.000 euro per project dankzij de Impact Explorer call. Deze top-up komt ook goed van pas in het onderzoek van dr. Amy Thomas.

Haar Veni-onderzoek heeft aangetoond dat kantoren voornamelijk worden ontworpen met mannelijke gebruikers in gedachten. Daardoor worden de lichamen, sociale ervaringen en zorgtaken van vrouwen over het hoofd gezien in de manier waarop werkplekken worden ontworpen. Dit benadeelt vrouwen, vooral wat betreft hun welzijn.

“Met de subsidie van Impact Explorer hebben we de kans gekregen om een prototype te maken van een nieuwe ontwerpmethode voor werkplekken die vrouwelijke werknemers bij het proces betrekt.” Aldus Amy Thomas. 

“Maar tijdens het onderzoek was ik zowel verrast als verheugd te ontdekken dat grassroots vrouwengroepen (bijv. feministische arbeidersgroepen, borstvoedingsactivisten, moedergroepen) in het verleden in staat waren geweest om een verschil te maken voor vrouwen. Door naar hun ervaringen te luisteren, hun verhalen te vertellen en hen de mogelijkheid te geven om veranderingen door te voeren op hun werkplek. Het leek mij belangrijk om hiervan te leren en het zou een voorbeeld kunnen zijn voor betere ontwerpprocessen in de toekomst.”

“Ik kijk ernaar uit om samen te werken met mijn Impact Partners, de veelgeprezen Britse dramaturgen Nigel & Louise, om een participatieve ontwerpmethode te creëren die architecten en ontwerpers helpt om direct in contact te komen met vrouwelijke gebruikers, door gebruik te maken van deze grassroots-technieken.” Door gebruik te maken van storytelling, reenactment en participatief toekomst denken, hopen zij een workshop te creëren waarin echt rekening wordt gehouden met de ervaringen van vrouwen, zodat zowel de vrouwen als de ontwerpers de mogelijkheid krijgen om meer inclusieve ruimtes te creëren.

Over deze call

De subsidie is bedoeld voor activiteiten om de mogelijke maatschappelijke impact van ontdekkingen uit meer nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek, uit de Talentlijn en de Open Competities van zowel NWO als ZonMw, te valideren en een route daar naartoe te verkennen. In totaal is er 1.000.000 euro beschikbaar voor kleine subsidies tussen de 20.000 en 30.000 euro. Er wordt gewerkt met een beknopte aanvraagprocedure. Naast Amy Thomas hebben nog zes andere onderzoekers in Nederland subsidie ontvangen om onverwachte resultaten verder uit te werken en onderzoeken. 

Op dit moment kunnen er geen nieuwe aanvragen meer ingediend worden.

Meer informatie

Amy Thomas is universitair hoofddocent architectuur- en cultuurgeschiedenis bij de afdeling Architecture waar ze onderzoek doet naar de relaties tussen design, het sociale leven en de stad, op elke schaal. 
Bekijk hier haar staff page.

Headerafbeelding: Photograph showing National Provincial staff using computers, 1969. Reproduced by kind permission of NatWest Group Archives © 2023.