Intreerede Tess Broekmans - De complexiteit van het alledaagse

Nieuws - 12 juli 2024 - Communication BK

De stedelijke omgeving is permanent in verandering. In de stad komen de grote transities waar we als land en planeet mee worstelen, zoals klimaat, mobiliteit, energie en wonen, samen. Tegelijk is de stad een plek waar we samenleven en waar we met elkaar op zoek zijn naar praktische oplossingen voor die complexe en grootschalige problemen. Tess Broekmans houdt haar intreerede ‘De complexiteit van het alledaagse’ op vrijdag 6 september. 

“Als stedenbouwkundigen zijn we gewend om lang vooruit te kijken. Wat we tekenen komt pas jaren later tot wasdom. Maar tegen de tijd dat een plan gebouwd is, zijn de stad en de behoeften van haar bewoners alweer veranderd. In plaats van de plannen van gisteren te bouwen moeten we op zoek naar een vorm van stadsontwerp die in staat is de bewoners van nu te enthousiasmeren om mee te bouwen aan de oplossingen van morgen” aldus Tess.

Tess Broekmans doet in haar intreerede een oproep om de lange termijn van complexe transities te verbinden aan de korte termijn van het alledaagse leven. Tess: “Uiteindelijk vinden al die abstracte opgaven hun weerslag in het leven van alledag. En kunnen we de lange termijn oplossingen alleen realiseren als we nu beginnen om de ruimte anders te gebruiken.” Met behulp van de toga van Opa Koos, de creatieve wijsheid van Mary Poppins en de pluriformiteit van de muziek van Bach laat Tess zien hoe we als stedenbouwkundig ontwerpers te werk kunnen gaan. “Door het alledaagse mee te nemen in onze ontwerpen kunnen we inspireren en hoop bieden, en zelf ook hoopvol blijven. Als ontwerpers combineren, knutselen en experimenteren we om iets moois te laten ontstaan dat mee kan bewegen met de behoeftes van de stad en haar bewoners.”

Meer informatie

  • Tess Broekmans houdt haar intreerede ‘De complexiteit van het alledaagse’ op vrijdag 6 september om 15:00 uur in het auditorium in de Aula van de TU Delft.
  • Bekijk hier de hooglerarenpagina van Tess Broekmans.
Headerafbeelding: New York, gemaakt door Gert Urhahn