Intreerede Alex de Rijke: A wood taxonomy for a carbon tax economy

Nieuws - 23 september 2024 - Communication BK

Het oudste en meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld is nu weer in de mode, na een periode van meer dan 250 jaar genegeerd of geminacht te zijn. Na 25 jaar persoonlijk geprobeerd te hebben de beroepsgroep, opdrachtgevers en industrie te overtuigen om hout te gebruiken, ziet hoogleraar Alex de Rijke het eindelijk opkomen, ‘als Phoenix uit de as van een kolenbrand’. Op vrijdag 25 oktober houdt Alex de Rijke zijn intreerede ‘A wood taxonomy for a carbon tax economy’.

Hout is meer dan koolstof oppotten. De esthetiek van hout is bijvoorbeeld wat mensen in de eerste plaats aantrekt tot het materiaal. De Rijke: “De onvoorspelbare variatie in schaal en nerfpatroon, textuur, kleur en de eindeloze manieren waarop hout in constructies kan worden gebruikt, zorgt ervoor dat het een dwangmatige aantrekkingskracht heeft. Maar architecten praten zelden met klanten over esthetiek. Het is een van die onderwerpen die ofwel een gegeven ofwel taboe zijn, zoals smaak in meubels of waarom je een bidet in een badkamerontwerp moet opnemen.”

Sensuele kwaliteiten

Het gevoel van welzijn dat hout kan geven, wordt gecreëerd door het stimuleren van meer zintuigen dan alleen het visuele. Sensuele kwaliteiten van aanraking, geluid en geur worden allemaal uitgelokt door de nabijheid van hout, sensaties die samengaan met het zien van schoonheid. Maar het is de zichtbare verbinding van hout met de natuur, de openlijke verwijzingen naar natuurtrofeeën die onze opvattingen over schoonheid triggeren. Aristoteles stelt dat mimesis een natuurlijk instinct van de mens is dat mensen van dieren onderscheidt en dat alle menselijke kunst “het patroon van de natuur volgt”. 

Het tijdperk van biobased bouwmaterialen

“De architectuur, nu gedreven door het schuldgevoel over klimaatverandering en de zoektocht naar koolstofreductie, zit weer vol met houten intenties en uitvindingen. De 21e eeuw wordt het tijdperk van biobased bouwmaterialen en in het bijzonder van technisch hout, momenteel de enige echte structurele rivaal van beton,” stelt de Rijke. Bij de TU Delft krijgt Prof. Alex de Rijke in zijn nieuwe rol de ruimte en ondersteuning om zijn mantra uit 2004, 'Hout is het nieuwe Beton', en de vele redenen voor het gebruik van hout verder uit te werken.

Meer informatie

  • Alex de Rijke houdt zijn intreerede ‘A wood taxonomy for a carbon tax economy’ op vrijdag 25 oktober om 15:00 uur in het auditorium in de Aula van de TU Delft.
  • Bekijk hier de hooglerarenpagina van Alex de Rijke.
Headerafbeelding: Pier van Hastings; foto van dRMM studio door Alex de Rijke