De implementatie van de eHealth-interventie
In dit thema bespreken we onderwerpen rondom het implementeren van de eHealth-interventie.
Financiering
✘ Werkt niet
Gebrek aan financiële ruimte
Er is structureel onvoldoende financiële ruimte voor de eHealth-interventie.
-
Wanneer er structureel te weinig financiële ruimte is, kan dat betekenen dat het niet mogelijk is om eHealth-interventies te ontwikkelen, te implementeren en te onderhouden.
✔ Werkt wel
Ga op zoek naar middelen voor structurele financiering van de interventie
Het is belangrijk dat je structurele financiering vindt voor de eHealth-interventie. Zo is er genoeg ruimte voor de ontwikkeling, de implementatie en het onderhoud.
-
De financiering is belangrijk, omdat dit de continuïteit van de interventie waarborgt en je helpt risico’s te beperken. Zo kun je investeren in de technologie, de infrastructuur én de betrokkenheid van stakeholders.
-
• Ben je op zoek naar subsidies voor innovatieve projecten in de zorg? Check dan het overzicht van Zorg van Nu. In de 'Regelingenwaaier Zorg van Nu' vind je diverse regelingen die gericht zijn op het stimuleren van digitale zorg. Daarnaast is er de 'Financiële wegwijzer AI Gezondheid en Zorg'. Deze wegwijzer is opgesteld door de Nederlandse AI Coalitie, Zorgverzekeraars Nederland en het Kenniscentrum Digitale Zorg en geeft een overzicht van subsidies en regelingen die relevant kunnen zijn voor jouw project of interventie.
• Houd er rekening mee dat er geen vaststaand stappenplan is voor de financiering van zorginnovaties. Dit is maatwerk, afhankelijk van jouw product, de markt en de ontwikkelingsfase.
Projectvoorbereiding
✘ Werkt niet
De implementatie is onvoldoende voorbereid
Wanneer het implementatieproces onvoldoende wordt voorbereid door professionals (zoals eHealth-ontwikkelaars en beleidsmakers), komt dat het succes van de interventie niet ten goede.
-
Een ontoereikende voorbereiding van het implementatieproces kan te maken hebben verschillende zaken. Professionals kunnen te weinig kennis hebben over de complexiteit van het proces, de tijd die het kost of de kosten die het met zich meebrengt. Ook onbekendheid met de technologie is een reden waardoor professionals niet altijd de benodigde kennis en ervaring hebben om het proces volledig voor te bereiden.
✔ Werkt wel
Zorg voor gestructureerd en gecoördineerd projectmanagement
Met gestructureerd projectmanagement heb je vanaf het begin van het traject meer overzicht. Zo kun je al meteen onderzoeken op welke manier het project (langdurig) geïmplementeerd kan worden.
-
Door vanaf het begin de implementatiemogelijkheden te onderzoeken, kun je een realistische planning maken en ieders verwachtingen managen. Dit leidt tot een efficiëntere aanpak, een grotere kans op langdurig succes en een verhoogde betrokkenheid bij het project.
-
• Optimaliseer de implementatie door gebruik te maken van modellen en frameworks die gericht zijn op het bevorderen van implementatie. Bekijk de website van ZonMw voor informatie over implementatiemodellen, frameworks, determinanten en strategieën. ZonMw verwijst naar relevante kennis over implementatie, zowel uit de buitenwereld als kennis die zij zelf hebben ontwikkeld.
• Het NASSS-raamwerk kan helpen bij het volgen van de juiste stappen bij de implementatie. Dit framework identificeert factoren die innovatieacceptatie en duurzaamheid kunnen beïnvloeden op individueel, technologisch, organisatorisch en systeemniveau.
• Op basis van haar kennis en ervaring met implementeren heeft Zonmw een stappenplan opgesteld om de kans op een succesvolle implementatie te vergroten. Dit plan richt zich op belangrijke aspecten bij verandertrajecten, ongeacht de grootte ervan. Bovendien worden er links gegeven voor het opvragen van de meest recente informatie over implementatie.
• Implementatiespecialist Femke van Nassau benadrukt dat het bij interventies essentieel is om aandacht te besteden aan alle betrokken stakeholders, zoals de interventiegroep, professionals, organisaties, management, afdelingen, context en eigenaar. Door rekening te houden met deze stakeholders kan de implementatie van de interventie effectiever verlopen.
• Een implementatieplan opstellen is cruciaal voor een succesvolle interventie. Bepaal duidelijke implementatiedoelen om je strategie te bepalen, zoals het beoogde resultaat, de doelgroep, de termijn en wanneer het succesvol is.
• Het monitoren van de interventie blijft cruciaal, zelfs na een succesvolle implementatie. Door als team regelmatig aandacht te besteden aan de voordelen voor deelnemers en de relevantie binnen het dagelijks werk, blijft de interventie top-of-mind en kunnen uitdagingen tijdig worden opgelost.
• Bekijk het leernetwerk in Den Haag (stadsdeel Escamp) voor effectieve interventie-implementatie bij je doelgroep. Dit netwerk heeft kennis vergaard uit onderzoek naar een stoppen met roken-interventie voor laagopgeleiden en werkt samen met wijkpartners om deze kennis in de praktijk toe te passen en verder te ontwikkelen.
✔ Werkt wel
Betrek deskundigen bij de implementatie van de interventie
Stel aan het begin van het traject een implementatie-expert aan die expertise heeft op het gebied van eHealth-implementatie.
-
Een implementatie-expert heeft specifieke kennis, is het eerste aanspreekpunt voor alle betrokkenen, behoudt overzicht over het gehele implementatieproces, kan een effectieve én haalbare planning maken, effectieve communicatie garanderen en samenwerking waarborgen. Het is raadzaam deze expert zo vroeg mogelijk in het proces te betrekken. Dit zorgt ervoor dat er een gedegen strategie ontwikkeld wordt. In latere fasen kan de expert ook een belangrijke rol spelen bij het monitoren van de voortgang en het bijsturen van de strategie.
-
• Ben je op zoek naar een ervaren implementatie-expert om mee te sparren? Bekijk dan de Implementatie- en opschalingscoaching regeling via Zorg voor Innoveren. Ze bieden vouchers voor deze diensten en kunnen je doorverwijzen naar organisaties die je verder kunnen helpen met de financiering ervan.
• Benut Zorg voor Innoveren als hulpbron voor je zorginnovaties. Als je vragen hebt over implementatie of opschaling, kun je deze stellen aan Zorg voor Innoveren. Zij werken samen met vijf partners, waardoor altijd iemand het juiste antwoord heeft.
• Wil je meer leren over de implementatie van eHealth? Bezoek dan de website van eHealth Valley. Zij organiseren regelmatig cursussen waarin je met een gestructureerde methodiek en stappenplan leert hoe je een eHealth-project in de praktijk brengt, met draagvlak binnen alle geledingen van je organisatie.
• Ben je op zoek naar manieren om je leefstijlinterventie succesvol te implementeren in de praktijk? Lees dan het ZonMw interview met Femke van Nassau, een ervaren implementatiespecialist. In dit interview deelt ze haar kennis en ervaring over de valkuilen en succesfactoren van een succesvolle interventie implementatie.
Privacy
✘ Werkt niet
De privacy van de deelnemers wordt niet gerespecteerd
Er wordt onvoldoende rekening gehouden met de privacy van de deelnemers, met alle mogelijke gevolgen van dien.
-
Het niet respecteren van de privacy van deelnemers bij het gebruik van eHealth-interventies kan grote gevolgen hebben. Het schaadt je betrouwbaarheid en zorgt ervoor dat mensen de volgende keer niet meer willen deelnemen aan dergelijke interventies.
✔ Werkt wel
Waarborg de privacy van de deelnemers
Om de privacy van de deelnemers en je eigen betrouwbaarheid te waarborgen, moet je dit al in een beginstadium meenemen in de ontwikkeling van de interventie.
-
Bij de ontwikkeling van een interventie is het cruciaal om in het beginstadium te onderzoeken welke regels en wetten van toepassing zijn, zoals de AVG. Wanneer je hierop anticipeert, waarborg je dat aan deze eisen wordt voldaan en dat informatie veilig wordt opgeslagen en straal je als organisatie meer betrouwbaarheid uit. Dit is essentieel voor je geloofwaardigheid en de motivatie van de doelgroep voor deelname aan eHealth-interventies.
-
• Wees transparant: Maak duidelijk hoe persoonlijke gegevens worden verzameld en gebruikt en houd deelnemers op de hoogte van wijzigingen in het privacy beleid en het gebruik van gegevens. Dit kun je doen door deelnemers actief te betrekken bij het ontwerpen van privacy functies met focusgroepen of gebruikstesten.
• Zorg voor een eenvoudige manier om op verzoek van deelnemers gegevens te verwijderen. Dit geeft deelnemers controle over hun gegevens en versterkt hun vertrouwen in het systeem.
• Laat zien dat professionals betrokken waren bij de ontwikkeling en implementatie van de interventie, zodat deelnemers vertrouwen hebben in de kwaliteit en effectiviteit ervan.
• Gebruik testimonials en succesverhalen van eerdere deelnemers om de effectiviteit van de interventie aan te tonen en het vertrouwen van potentiële gebruikers (de doelgroep en professionals) te vergroten.
• Bied duidelijke en tijdige communicatie met de deelnemers, evenals toegankelijke ondersteuning bij vragen of problemen.
• Werk samen met gerenommeerde organisaties en instellingen om de geloofwaardigheid van de interventie te vergroten en het vertrouwen van de doelgroep te winnen.