Voorbereiding
Succes bij een sollicitatiegesprek hangt af van planning, focus en enthousiasme. Als je van tevoren de functie en het bedrijf onderzoekt, en nadenkt over mogelijke vragen en antwoorden, ben je beter voorbereid om goed te presteren tijdens een sollicitatiegesprek.
Kijk ook in onze online portal om aan de slag te gaan met het oefenen van assessments en meer.
Informatie
-
Er zijn twee goede redenen om uit te zoeken wat een baan inhoudt: je bent goed geïnformeerd bij het sollicitatiegesprek, en je weet wat je gaat doen als je wordt aangenomen.
De meeste werkgevers hebben op hun website een gedeelte met informatie voor potentiële werknemers, inclusief de competenties waarnaar ze op zoek zijn. Als er geen functieomschrijving en specificaties met betrekking tot de soort persoon die ze zoeken beschikbaar zijn, bel het bedrijf dan en vraag erom. Op de HR-afdeling zijn ze gewend aan zulke vragen, dus wees niet bang om de telefoon te pakken en te bellen. Wees bereid om grondig onderzoek te doen naar de informatie die je nodig hebt.
-
Als je vóór een sollicitatiegesprek onderzoek doet naar het bedrijf, ben je beter voorbereid op het stellen en beantwoorden van vragen. Een goede voorbereiding maakt een positieve indruk.
Kijk op z’n minst op de website van de organisatie. Wat is de missie? Zoek op de site naar een mission statement of slogan. Wat zijn de waarden van de organisatie? Kijk bijvoorbeeld of je kunt vinden of ze speciale normen hanteren voor klantenservice. Is er iets opvallends aan de bedrijfscultuur?
Wees voorbereid op vragen over de sector waarin de organisatie actief is. Wie zijn de belangrijkste concurrenten? Welke kwesties spelen er op de markt? Waarom solliciteer je in deze sector juist bij dit bedrijf? Deze vragen gelden zowel voor organisaties in de publieke sector als voor commerciële bedrijven.
Andere nuttige informatiebronnen:
- Andere afgestudeerde werknemers
- Wetenschappelijk personeel
- Het team van het TU Delft Career Centre
- Vakpers
- Carrière- en recruitmentbeurzen
- Bedrijfspresentaties, sociale media
- Rapporten, jaarverslagen en brochures van het bedrijf
- Sector- en bedrijvengidsen
- Netwerkcontacten
-
Zorg dat je weet wat er waar gaat gebeuren op de betreffende dag, zodat je op tijd, goed voorbereid en op de juiste plaats verschijnt.
De reis erheen
- Kun je vóór je gesprek de locatie bezoeken, zodat je weet hoe lang het duurt om er te komen?
- Moet je in de spits reizen?
- Heeft het bedrijf meerdere locaties en weet je op welke je moet zijn?
- Als het een sollicitatiegesprek bij een universiteit is, op welke campus en in welk gebouw moet je dan zijn?
- Heb je een plattegrond en een telefoonnummer voor het geval je verdwaalt of om een of andere reden te laat komt?
Speciale instructies
Soms krijg je speciale instructies bij je uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Zorg ervoor dat je tevreden bent met de afspraken, en controleer de dingen waar je onzeker over bent. Moet je bijvoorbeeld extra vroeg komen om een test te doen? Moet je een presentatie geven?
Dingen om na te vragen als je een presentatie geeft:
- Welke technologie is er beschikbaar?
- Is er een laptop aanwezig?
- Is er een internetverbinding?
- Kun je je presentatie meenemen op een geheugenstick?
- Willen ze je presentatie van tevoren hebben?
-
Hoe je er op de dag van het gesprek uitziet, heeft invloed op de indruk die je maakt. Passende kleding voor een sollicitatiegesprek hangt af van het soort functie en organisatie, maar er zijn enkele algemene richtlijnen.
Een goede algemene regel is om je zo mooi en verzorgd mogelijk te kleden zonder je ongemakkelijk te voelen. Je kunt ook proberen om je net even beter te kleden dan de mensen die al een vergelijkbare functie in de organisatie hebben. Wat je ook aandoet, zorg dat het schoon en netjes is.
Heb je zichtbare piercings of tatoeages, besef dan dat sommige mensen daardoor aannames over jou gaan doen. Het is aan jou om te beoordelen wat passend is voor de organisatie waarvoor je wilt werken, en of je bereid bent concessies te doen met betrekking tot de manier waarop je je uiterlijk presenteert.
-
Gestructureerd nadenken over eerdere en komende sollicitatiegesprekken is een goede voorbereiding. Dat is goed voor je zelfvertrouwen en het gesprek zal beter gaan.
Beoordeel jezelf
Reflecteren op hoe eerdere sollicitatiegesprekken gingen is een goede manier om je voor te bereiden op een komend gesprek. Je bent misschien al eens op gesprek geweest voor parttime of fulltime werk, een stage, vrijwilligerswerk of een opleiding. Was je goed voorbereid? Wat ging er goed? Wat valt er te verbeteren?
Oefenen
Hoewel het eigenlijke gesprek natuurlijk iets anders is, is het nuttig om te oefenen met het beantwoorden van mogelijke vragen in een sollicitatiegesprek. In het sollicitatiegesprek zelf heb je dan sneller antwoorden en voorbeelden paraat. Als een oefensessie goed gaat, geeft dat je vertrouwen op de dag zelf. Het zal ook bijdragen aan je geloof in eigen kunnen met betrekking tot het werk. En als je onderzoek en voorbereiding voldoende zijn geweest, kom je waarschijnlijk niet voor veel verrassingen te staan.
Door hardop te oefenen kun je beter horen of je antwoorden ‘goed klinken’. Je bent van harte welkom om een afspraak te maken voor een oefengesprek bij het TU Delft Career Centre. Je hebt daar een goede gelegenheid om te oefenen in een veilige omgeving, en je krijgt objectieve feedback en advies.