Regels, richtlijnen en inspraak
Voor jou als student, maar ook voor de universiteit, gelden verschillende regels en richtlijnen. Wat zijn jouw rechten en plichten in bepaalde situaties?
Fraude en plagiaat
Bij studeren aan een universiteit hoort een academische werkhouding. Je leert te vertrouwen op je eigen kritische vermogen en wordt beoordeeld op jouw prestaties. Frauderen past niet bij een academische werkhouding. Wat is fraude en plagiaat? Wat zijn de consequenties ervan? Hoe kun je het voorkomen?
Bindend studieadvies
Voor alle eerstejaars bachelorstudenten geldt een bindend studieadvies (BSA). Dit betekent dat je in het eerste collegejaar voldoende studiepunten moet halen om je opleiding te mogen voortzetten.
MoMi Study Progess Monitoring
Studenten met een verblijfsvergunning voor studie moeten jaarlijks voldoende studiepunten behalen om deze te behouden of te mogen verlengen. Wat zijn de regels en deadlines?.
Bezwaar en beroep
Ben je het oneens met een beslissing van de universiteit of een orgaan daarvan (zoals, een examencommissie, examinator of het College van Bestuur)? Dan kun je mogelijk bezwaar of administratief beroep indienen.
Klacht
Heb je een klacht hebt over de TU Delft, de faculteit of medewerker(s) ervan? Dan heb je de mogelijkheid om een klacht in te dienen. Lees hier hoe en waar je dat doet en wat de wettelijke termijnen zijn.
» Klacht
Inspraak
Als student kun je inspraak hebben via verschillende Delftse of landelijke organisaties, zoals de studentenraden of de landelijke studenten vakbond. De studentenraden behartigen de belangen van studenten op facultair of universitair niveau.
» Inspraak
Studentenstatuut
Het studentenstatuut beschrijft de rechten en verplichtingen van studenten en de TU Delft. Het statuut informeert over wederzijdse verwachtingen, regelingen en beschikbare voorzieningen binnen de universiteit.
Code of Ethics
In de Code of Ethics staan idealen, verantwoordelijkheden en rechten voor studenten en medewerkers. Het document wordt regelmatig bijgewerkt en bevat ook de Code of Honour.
Onderwijs- en examenregelement (OER) en UR
De OER regelt onderwijs, examens en tentamens, en legt rechten en plichten van studenten en docenten vast. Bij een conflict dient de OER als basis voor een uitspraak.
Regeling online proctored tentamens
De regeling beschrijft de verantwoordelijkheden bij tentaminering, gegevensbescherming, en waar docenten en studenten met vragen terecht kunnen.
Regeling Profileringsfonds (RPF)
De Regeling Profileringsfonds (RPF) biedt financiële ondersteuning aan studenten die door omstandigheden vertraging oplopen. Raadpleeg de studieadviseur van jouw faculteit/opleiding wanneer je een beroep wilt doen op deze regeling.
Intellectueel eigendom
Heb je een briljant idee? Controleer dan je intellectuele eigendomsrechten en commercialisatiemogelijkheden. Studenten moeten de regels kennen en afspraken maken voor ze iets commercieel gebruiken.
Inschrijving en collegegeld
Informatie over inschrijven, herinschrijven, beëindigen van je inschrijving, collegegeld, examengeld en vergoedingen kun je hier vinden.
Regeling gebruik gebouwen, terreinen en voorzieningen
Wat mag je niet doen in de gebouwen, op de terreinen en met de voorzieningen van de TU Delft? En wat zijn de gevolgen als je de regels en richtlijnen overtreedt?