Salarisbesprekingen
Stel realistische verwachtingen bij de beoordeling van een salarisaanbod.
Informatie
-
Een salarisaanbod hangt af van een groot aantal factoren, waaronder:
- De toestand van de economie
- Vraag en aanbod met betrekking tot jouw specifieke vaardigheden
- De sector
- Het soort werkgever
- Geografische ligging en kosten van levensonderhoud
- Je opleiding
- Je ervaring
Beoordeel het aanbod niet alleen op grond van het basissalaris. Je pakket secundaire arbeidsvoorwaarden kan dertig tot veertig procent aan je basissalaris toevoegen. Pensioenpremies, vrije dagen, bonussen en opleidingsmogelijkheden zijn allemaal dingen om rekening mee te houden. Denk ook aan mogelijkheden om door te groeien met je salaris.
-
Anders dan wat velen zeggen is niet alles bespreekbaar. Soms hebben werkgevers meer speelruimte dan ze willen toegeven, maar dit kan afhangen van de conjunctuur, de salarisstructuur en andere factoren. Het is ook belangrijk om te beseffen dat er, afhankelijk van de sector, soms helemaal geen speelruimte zit in salarissen voor nieuwe, startende werknemers.
- Stel vragen.
Als je een aanbod ontvangt, is het heel redelijk om te vragen: “Hoeveel speelruimte is er om te praten over ______?” Misschien ben je tevreden met het salaris, maar heb je vragen over andere factoren die onderhandelbaar zijn. Doe hoe dan ook voordat je vragen stelt onderzoek naar wat gebruikelijk is in jouw sector. - Denk goed na.
Als een werkgever een salaris aanbiedt dat iets lager ligt dan je verwacht, beoordeel dan het aanbod in zijn geheel voordat je definitief besluit of het salaris inderdaad te laag is. - Draag bewijzen aan.
Als je over salaris onderhandelt, moet je met bewijs onderbouwen dat je meer waard bent.
- Stel vragen.
-
Hieronder vind je enkele informatiebronnen die je kunnen helpen om informatie over salaris te beoordelen.
- Intermediair (Nederland)
- Loonwijzer (Nederland)
- Glassdoor (internationaal)
- Salaryexpert.com (internationaal)
-
- Tijdschriften zoals Businessweek brengen jaarlijkse nummers uit waarin trends in werkgelegenheid en salaris worden onderzocht.
- Professionele organisaties houden vaak enquêtes over salaris, onderzoeken werkgelegenheidstrends en stellen lijsten op van werkgevers binnen hun gebied.
- Arbeidsbemiddelingsbureaus houden ook vaak enquêtes over salaris, onderzoeken werkgelegenheidstrends en stellen lijsten op van werkgevers binnen hun gebied.