Motivatiebrieven
Vaak willen werkgevers dat het cv vergezeld gaat van een motivatiebrief. Je brief kan een belangrijke factor zijn om te bepalen of je doorgaat naar de volgende ronde. De brief moet de werkgever helpen om te bepalen hoe geschikt je bent voor een bepaalde baan, en moet de commissie overtuigen om je cv te lezen. Een goed geschreven brief, waarin je je ambities laat zien en je meest relevante sterke punten en ervaringen belicht, kan veel duidelijk maken over je professionaliteit en over hoe je voldoet aan de eisen van de functie.
Informatie
-
Meestal schrijf je naar aanleiding van een advertentie, maar je kunt ook een open sollicitatie schrijven naar een bedrijf waar je wilt werken.
Open sollicitatiebrief
Een motivatiebrief bij een open sollicitatie moet benadrukken wat je de werkgever te bieden hebt, niet zozeer wat je van de werkgever verwacht. Maak duidelijk dat je beseft dat er momenteel misschien geen vacatures zijn, en dat het gaat om een open vraag om contact te leggen en te houden. Wees beknopt, want mensen hebben geen zin om een lange brief te lezen waar ze niet om hebben gevraagd.
Motivatiebrief naar aanleiding van een advertentie
De motivatiebrief is je kans om aan een werkgever te laten zien dat je deze niet zomaar hebt gekozen, maar dat je deze specifieke baan wilt, en over de vaardigheden beschikt om dit werk te doen. Werkgevers willen kandidaten die hun kennis en enthousiasme voor het bedrijf laten zien. Misschien voel je je ertoe aangetrokken vanwege een recent opzienbarend project, of door het soort klanten waarvoor ze werken. Als je jouw vaardigheden en ervaring in verband brengt met een specifiek aspect van hun bedrijf, vertel je ze iets nieuws en geef je ze een aanknopingspunt. Een slecht geschreven brief, zonder goede argumenten, kan ertoe leiden dat je niet wordt uitgenodigd voor een gesprek, zelfs als je profiel bij de organisatie past.
-
Het is belangrijk om je motivatiebrief te richten tot de HR-manager of de recruiter die zich met het sollicitatieproces bezighoudt. Dit kleine detail kan een grote impact hebben. Dat je de tijd neemt om je tot een bepaalde persoon te richten, laat zien dat je aandacht hebt voor detail en dat je je best hebt gedaan om iets meer over het bedrijf te weten te komen. Het geeft ook aan dat je echt geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Gebruik geen standaardfrase als “Geachte commissie” of “Geachte heer, mevrouw”, want daaruit blijkt dat je geen extra moeite hebt gedaan.
Maar hoe vind je de naam van de contactpersoon als die niet in de advertentie staat? Dat valt mee: er zijn veel bronnen voor informatie over bedrijven. Je kunt beginnen met zoeken op internet. In LinkedIn kun je zoeken op de naam van het bedrijf en de functie, en bedrijfswebsites vermelden vaak de namen van managers en soms ook van andere medewerkers. Je kunt ook rechtstreeks de receptie of het wervingsteam van het bedrijf bellen en naar de naam van de contactpersoon vragen; dat is een heel normale vraag.
-
Er bestaat een standaardindeling voor de meeste soorten begeleidende brieven, met lichte variaties afhankelijk van de omstandigheden. Probeer één kantje A4 te gebruiken, liefst ongeveer twee derde van het vel. Een motivatiebrief is meestal kort, maar het kan best veel tijd kosten om een goede brief te schrijven. Onderstaande richtlijnen voor een brief zijn nuttig bij zowel een vacature als een open sollicitatie.
Waarom schrijf je een brief naar de werkgever?
Als je solliciteert naar aanleiding van een vacatureadvertentie, moet je in de eerste alinea aangeven waar je de advertentie hebt gezien, en een eventueel referentienummer vermelden. Bij een open sollicitatie moet je heel duidelijk aangeven in welk soort functie je geïnteresseerd bent.
Waarom wil je dit soort werk en waarom ben je geïnteresseerd in deze werkgever?
Geef duidelijk aan waarom je geïnteresseerd bent in dit werk. Voeg enige informatie toe waaruit blijkt dat je je in het bedrijf hebt verdiept, en dat je begrijpt wat het bedrijf doet en wat het werk kan inhouden.
Wat heb je de werkgever te bieden?
Benadruk relevante aspecten van je vaardigheden, kennis en ervaring. Als de advertentie bepaalde essentiële eisen vermeldt, vermeld dan kort hoe je aan deze eisen voldoet. Wat is je belangrijkste sterke punt in relatie tot de functie? Verwijzen naar je cv kan nuttig zijn: “U kunt in mijn cv zien dat ik…”
Vraag om vervolg
Het is belangrijk om je brief af te sluiten met een positieve oproep aan de werkgever tot een vervolgactie, bijvoorbeeld: “Ik zou graag in een persoonlijk gesprek een toelichting geven”.
-
Een motivatiebrief moet duidelijk, beknopt en zakelijk zijn. Tenzij er expliciet iets anders wordt gevraagd, moeten je presentatie en je schrijfstijl formeel zijn. Gebruik ‘u’, niet ‘jij’.
- Schrijf in eenvoudige, duidelijke taal. Gebruik in je brief liever geen al te emotionele uitdrukkingen zoals ‘een passie voor’ en ‘dol op’. Andere termen, zoals ‘enthousiast’ of ‘betrokken’, werken meestal beter.
- Hanteer de regel dat een alinea te lang is als je er langer dan twintig seconden over doet om hem te lezen. Houd je zinnen en alinea’s kort en bondig.
- Gebruik krachtige woorden als ‘bijdragen’, ‘beïnvloeden’, ‘leiden’ en ‘onderhandelen’, die proactief zijn en aangeven dat je initiatief weet te nemen en dingen in gang kunt zetten. Zulke woorden sporen de lezer aan om meer over je te weten te komen.
- Controleer je brief zorgvuldig op type- en spelfouten.
-
- Clichés. Het gebruik van clichés wijst erop dat je geen fantasie hebt en geen onafhankelijke denker bent: twee dingen die je niet wilt overbrengen aan de werkgever.
- Vaagheid. Algemene en vage woorden kunnen de indruk wekken dat je niet echt overtuigd bent van je kwaliteiten of prestaties.
- Babbelen. Je wilt graag sympathiek en gezellig overkomen, maar je moet je brief niet met irrelevant gebabbel afsluiten. Zelfs als je dat op een beleefde manier doet, krijg je daardoor echt niet eerder een antwoord. Je kunt beter iets positiefs zeggen, zoals dat je graag in een gesprek een toelichting geeft.
- Je hoeft je niet te verontschuldigen. Concentreer je op de positieve dingen die je te bieden hebt. Je brief moet geen verontschuldigende toon hebben, of negatieve aspecten van jou of je achtergrond belichten. Aan sommige dingen, zoals je leeftijd, is niets te veranderen. Je hoeft niet te veronderstellen dat ze problematisch zijn en je hoeft je er niet voor te verontschuldigen.
- Vertel geen dingen die ze al weten.
- Generalisaties en niet-onderbouwde beweringen. Algemene beweringen die niet worden gestaafd door specifiek bewijs geven de werkgever geen vertrouwen in je capaciteiten en leiden er niet toe dat uit de vele brieven de jouwe eruit wordt gepikt.
-
Je motivatiebrief is mogelijk de eerste indruk die de organisatie van jou krijgt, dus neem er rustig de tijd voor. Vraag zo mogelijk iemand anders om ernaar te kijken om de brief op fouten te controleren. Bewaar altijd ter referentie een kopie van je brief.
-
Wij raden aan om na het versturen van je motivatiebrief zeven tot tien werkdagen te wachten voordat je gaat nabellen. Kom meteen ter zake. Vraag of ze je sollicitatie hebben ontvangen en of ze je willen uitnodigen voor een gesprek. Wees erop voorbereid dat je wordt afgewimpeld: succes is niet gegarandeerd, maar soms werkt het, en je hebt niets te verliezen.