LinkedIn is een online platform voor professionals en bedrijven. Het biedt mogelijkheden om te netwerken, banen te zoeken, nieuwe werknemers te zoeken, je te verdiepen in bedrijven en verbinding te maken met andere leden, waaronder alumni, bedrijven in jouw sector en diverse andere zakelijke groepen. Voor studenten is het een waardevol instrument en een bron van inspiratie voor netwerken, onderzoek naar bedrijfstakken en bedrijven, en het verkennen van vacatures. Hoe eerder je aan de slag gaat met het opbouwen van je profiel, hoe beter je zichtbaar wordt in je gemeenschap.
Informatie
-
Aan de slag gaan met LinkedIn is een fluitje van een cent. Je moet je aanmelden bij LinkedIn en een LinkedIn-profiel maken. Er zijn twee hoofdniveaus van lidmaatschap: Basic en Premium. Het basislidmaatschap is meer dan voldoende voor studenten die een baan zoeken en willen netwerken. Zodra je bent ingelogd, kun je LinkedIn gaan gebruiken om je carrière een zetje te geven door verbindingen te leggen, te netwerken en banen te zoeken.
-
Je profiel kan zo uitgebreid of beknopt zijn als je zelf wilt. Complete profielen komen hoger in de zoekresultaten dan profielen met onvolledige onderdelen. LinkedIn laat zien hoe degelijk je profiel is door het een waardering te geven, die kan variëren van ‘Beginner’ tot ‘All Star’. Een ‘All Star’-profiel moet het volgende bevatten:
- Een profielfoto
- Twee of meer functies die je hebt bekleed
- Vijf of meer vaardigheden
- Een samenvatting over jezelf
- Je sector en postcode
- Gegevens over je opleiding
- Ten minste vijftig connectie
Foto
Een profiel met foto is professioneler dan een profiel zonder foto. Het kan je eerste contact met een ander vormen, en je wilt een positieve indruk maken. Gebruik een recente foto waarop je duidelijk zichtbaar bent, en waarop je gekleed bent zoals op je werk.
Professionele headline
Dit is de zin die onder je naam wordt weergegeven. Geef een indruk van je vaardigheden, expertise en/of je carrièredoel. Je headline is een informatieve trigger, die mensen nieuwsgierig moet maken naar de rest van je profiel. Je hebt hier 120 tekens voor, maak daar goed gebruik van. ‘Student aan de TU Delft’ is te algemeen, noem op z’n minst je opleiding. Als je bijna bent afgestudeerd, kun je ook aangeven dat je op zoek bent naar een baan, zodat anderen weten hoe het zit met je beschikbaarheid voor werk.
Als je al weet in welke specifieke functies je geïnteresseerd bent, vermeld dat dan in je headline. Gebruik trefwoorden die relevant zijn voor de functies die je op het oog hebt, en die duidelijk jouw waarde aangeven. Bijvoorbeeld “Available – MSc Aerospace Engineer | Specialist in fluid dynamics | Experience in Automotive industry”.
Keywords
Een keyword of trefwoord is een woord of zin waar gebruikers en/of recruiters op zoeken in de LinkedIn-database. Recruiters zoeken op trefwoorden in LinkedIn-profielen die relevant zijn voor de functies waar ze mensen voor zoeken. Het zijn ‘buzzwords’, termen die specifiek zijn voor een bedrijfstak, en in het algemeen woorden waarmee bedrijven de functie, de kandidaat, het beroep of de taken beschrijven.
Wanneer recruiters op LinkedIn zoeken, toont het algoritme de (volledige) profielen met de hoogste scores op die trefwoorden. Je moet er daarom voor proberen te zorgen dat je profiel een goede balans bevat van trefwoorden die passen bij de functie waarnaar je solliciteert.
LinkedIn haalt trefwoorden uit je headline en uit de onderdelen Summary, Experience en Skills. Om erachter te komen welke trefwoorden belangrijk zijn, moet je letten op de woorden die in de vacatures worden gebruikt: functietitels, taken, diploma’s, lijsten met eisen. Je kunt ook een visuele weergave van de trefwoorden krijgen door de tekst van je cv of van vacaturesites te kopiëren en in een woordwolk te plakken.
Summary
In je samenvatting stel je jezelf voor en vertel je over je professionele interesses, je persoonlijkheid, je carrièregeschiedenis en je prestaties. Een goede samenvatting zal lezers aanmoedigen om je profiel verder te bekijken. Het is een goede plek om relevante trefwoorden voor jouw sector te gebruiken.
Experience
Zorg dat de titel van een ervaring een volledig en treffend beeld geeft. Dus niet “Student Assistant”, maar “Student Assistant – data input, analysis and testing”.
Skills
Zorg dat je belangrijkste vaardigheden bovenaan staan. LinkedIn neemt de eerste tien met de hoogste endorsing-score, maar je kunt de volgorde zelf aanpassen.
Recommendations
Een enthousiaste aanbeveling van een begeleider of klant is een bewijs dat je competent bent. Het is waardevol om twee goede LinkedIn-aanbevelingen te hebben, dus schroom niet om belangrijke contactpersonen om een aanbeveling te vragen. Die moeten oprecht zijn, dus vraag het niet aan een vriend of familielid.
Languages, Volunteer work, Accomplishments, etc.
Je kunt in LinkedIn extra informatie delen, zoals talenkennis, vrijwilligerswerk en speciale dingen die je hebt bereikt. Met deze extra informatie ziet je profiel er completer uit, en wordt het beeld van jou als professional veelzijdiger.
Privacyinstellingen
Je kunt in LinkedIn onderscheid maken tussen je openbare profiel en je profiel zoals mensen in je netwerk dat zien. Welke instelling je kiest hangt af van wat je beoogt met het gebruik van LinkedIn. Wij raden je aan om ervoor te kiezen dat je netwerk niet op de hoogte wordt gesteld wanneer je bepaalde wijzigingen in je profiel aanbrengt.
-
Het opbouwen van een sterke professionele aanwezigheid in LinkedIn terwijl je nog studeert aan de universiteit kan je helpen om na je afstuderen een baan te vinden. Het vergt tijd en moeite om het potentieel zo sterk mogelijk te maken voor het moment waarop je het nodig hebt. Hier geven we je wat tips voor het gebruik van LinkedIn.
Wie nodig je uit?
Wie je uitnodigt kan afhangen van je eigen doel met LinkedIn. LinkedIn is in het algemeen opgebouwd rondom het concept van ‘de kracht van zwakke banden’. Dit betekent dat de toegevoegde waarde niet zozeer in je eigen contacten zit, maar in hun unieke verbindingen die jou toegang geven tot nieuwe netwerken. Met Socilab (socilab.com) kun je je netwerk in kaart brengen om te zien hoe de verbindingen van je netwerk er uitzien en wie jouw ‘zwakke banden’ zijn die je toegang geven tot nieuwe netwerken.
Contacten uitnodigen en accepteren – do’s & don’ts
Je kunt zelf naar personen zoeken via het zoekvak bovenaan de LinkedIn-pagina of je kunt de suggesties van LinkedIn volgen voor mensen die je misschien kent. Wanneer je iemand uitnodigt, stuur hem of haar dan altijd een persoonlijke boodschap en vermeld eventueel waar jullie elkaar hebben ontmoet en waarover jullie hebben gesproken. Als jullie elkaar maar kort gesproken hebben, bijvoorbeeld op een conferentie of een banenbeurs, verhoogt dit de kans dat je uitnodiging wordt aangenomen.
Heeft iemand jou uitgenodigd voor een connectie? LinkedIn raadt je aan om alleen uitnodigingen aan te nemen van mensen die je kent. Maar je kunt hier om bepaalde redenen van afwijken, bijvoorbeeld als een recruiter of een alumnus je uitnodigt.
Groepen
Groepen rond een bepaald onderwerp kunnen een geweldige manier zijn om op de hoogte te blijven van nieuws en ontwikkelingen in je sector, om tips en ideeën uit te wisselen en mensen te ‘ontmoeten’ die al werken in het vakgebied waarin je geïnteresseerd bent. Groepen kun je vinden met het zoekvak van de LinkedIn-pagina, of door te scrollen door de groepen die LinkedIn je voorstelt wanneer je in het zoekvak klikt en ‘Groups’ selecteert. Waardevolle opmerkingen maken en relevante discussies starten zijn goede manieren om zichtbaar te worden in de community.
-
Behalve je profiel compleet maken en connecties maken kun je LinkedIn ook proactief gebruiken en nieuwe banen en organisaties vinden die je nog niet kende.
Geavanceerd personen zoeken
Geavanceerd zoeken wordt vaak gezien als de nuttigste manier als je inspiratie nodig hebt voor je zoektocht naar een baan of organisatie, en als je mensen zoekt die al iets in jouw richting hebben gevonden. Klik in het zoekvak en selecteer ‘People’. Rechts op de pagina kun je filteren op bepaalde kenmerken (sector, opleidingsniveau, etc.) en mensen vinden met profielen die aan je zoekcriteria voldoen.
Zoeken naar alumni
Als je naar de LinkedIn-pagina van de Technische Universiteit Delft gaat en op de tab ‘Alumni’ klikt, kun je zoeken op titel, trefwoord of bedrijf. Dit kan een krachtig instrument zijn om inspiratie op te doen over verschillende carrièrepaden van mensen met dezelfde opleiding als jij, of om in contact te komen met alumni om informatie uit te wisselen en te netwerken.
Banen zoeken
In LinkedIn kunnen organisaties en particulieren op verschillende manieren vacatures posten. Dit kan binnen een groepsforum, in een bericht vanuit een profiel, maar ook op het algemene LinkedIn-vacaturebord. De vacatures van het vacaturebord vind je door de vacatures te bekijken die LinkedIn voorstelt op basis van de informatie die je hebt ingevuld op je profiel. Je kunt ze ook zoeken door in het zoekvak te klikken en ‘Jobs’ te selecteren. Je kunt de resultaten filteren op bedrijfsnaam, geografische ligging, ervaringsniveau, etc. LinkedIn laat ook zien of je mensen in je netwerk hebt die daar al werken, zodat je met hen in contact kunt komen als extra bron van informatie en/of referentie. Als je nieuwsgierig bent naar vacatures van recruiters, kun je deze uitnodigen als connectie.
-
- Basishandleiding voor LinkedIn
- Op het LinkedIn-blog worden de nieuwste features aangekondigd
https://blog.linkedin.com/
Lijst van meest gevraagde feature-updates en onlangs uitgevoerde fixes - Er zijn diverse online trainingsmaterialen beschikbaar:
https://www.linkedin.com/help/linkedin
https://university.linkedin.com/linkedin-for-students
https://students.linkedin.com/uk
YouTube-kanaal van LinkedIn
Leerzame webinars over LinkedIn - LinkedIn sessie (engels)