Arbeidsbemiddelingsbureaus
Veel bedrijven gebruiken arbeidsbemiddelingsbureaus en online banensites als belangrijkste bron van potentiële kandidaten. Door effectief gebruik te maken van bureaus kun je toegang krijgen tot vacatures die mogelijk nergens anders geadverteerd worden. Bij het selecteren en gebruiken van arbeidsbemiddelingsbureaus zijn er veel aandachtspunten die je kunnen helpen om optimaal gebruik te maken van de diensten die zij aanbieden.
Informatie
-
Bureaus plaatsen namens werkgevers vacatures, beoordelen sollicitaties, stellen een shortlist van geschikte kandidaten op en voeren de eerste gesprekken. Organisaties betalen het arbeidsbemiddelingsbureau voor deze dienstverlening een vergoeding. Een bureau mag jou als kandidaat nooit kosten in rekening brengen.
-
Soms neemt een organisatie een bureau in de arm omdat zij zelf niet over de personele middelen beschikt om kandidaten te zoeken. Als een bedrijf iemand zoekt voor een specialistische functie, beschikt het niet altijd over personeel met de relevante expertise om kandidaten goed te kunnen beoordelen.
Veel grote bedrijven, waaronder overheidsorganisaties, besteden hun werving uit aan een arbeidsbemiddelingsbureau dat ze vertrouwen. Voor kleinere organisaties, die niet beschikken over een gestructureerd wervingsprogramma of een personeelsafdeling, kan een bureau tijd en geld besparen.
-
Arbeidsbemiddelingsbureaus kunnen helpen om jouw vaardigheden, ervaring en werkinteresse te koppelen aan passende vacatures. Als je een goede relatie weet op te bouwen met je wervingsadviseur, zal deze proberen je te plaatsen in een functie die geschikt is voor jou, en daarmee tegelijk zo goed mogelijk voldoen aan de behoeften van de klant van het bureau.
Voor arbeidsbemiddelingsbureaus is het fijn om kandidaten te hebben die ze kunnen vertrouwen. Goede adviseurs willen graag weten wat je te bieden hebt en wat jij graag wilt, zodat ze goede matches kunnen maken.
-
Er zijn veel verschillende soorten arbeidsbemiddelingsbureaus. Het is belangrijk dat je weet welke het geschiktst zijn voor jouw behoeften.
Uitzendbureaus
Een uitzendbureau zoekt voor jou een tijdelijke baan binnen een andere organisatie en betaalt je loon. Sommige zijn gespecialiseerd in functies voor zeer korte tijd, andere bieden contracten voor de langere termijn aan. Veel bureaus hebben aparte afdelingen voor vaste en tijdelijke contracten. Soms is een bureau gevestigd bij een grote werkgever op kantoor.
Werving- en selectiebureaus
Recruiters vinden voor jou een functie bij een werkgever, die een vergoeding betaalt voor deze dienst.
Sectorspecifieke bureaus
Veel arbeidsbemiddelingsbureaus zijn gespecialiseerd in vacatures binnen een bepaalde sector, zoals engineering, IT, financiën of marketing.
Headhunters en executive search agency’s
Deze werken in opdracht van specifieke bedrijven en zoeken voor hen naar hooggekwalificeerde medewerkers, vaak bij concurrerende bedrijven of organisaties.
-
Zoals alle aspecten van werk zoeken vereist het in de arm nemen van een arbeidsbemiddelingsbureau een zorgvuldige planning en voorbereiding. Voordat je een bureau benadert, is het belangrijk dat je onderzoekt wat verschillende bureaus te bieden hebben en dat je goed nadenkt over het type bureau dat de grootste kans geeft op functies die jou interesseren. Je moet er zeker van zijn dat het bureau dat je in de arm neemt legitiem opereert en een goede reputatie heeft, en dus ook goede functies kan aanbieden.
Hoe je een bureau vindt
- Aanbevelingen van vrienden en familie
Dit is een bijzonder nuttige methode omdat je zo in detail kunt horen over de ervaring van een ander met een bureau. - Zoeken op internet
Dit kan vooral bijzonder nuttig zijn voor het identificeren van gespecialiseerde bureaus. - Jellow.nl
Met deze elektronische telefoongids kun je snel lokale bureaus in Nederland vinden. - Rechtstreeks contact opnemen met bedrijven
Als je bij een bepaald bedrijf of in een bepaalde sector wilt werken, moet je uitzoeken welke arbeidsbemiddelingsbureaus zich bezighouden met relevante vacatures. Bekijk hiervoor de vacatures die op websites van arbeidsbemiddelingsbureaus staan.
- Aanbevelingen van vrienden en familie
-
Voordat je een arbeidsbemiddelingsbureau benadert, moet je nadenken over wat je eruit hoopt te halen en hoe je dat voor elkaar kunt krijgen. Denk na over de volgende vragen:
Waar hoop je op?
Om een positieve indruk te maken is het raadzaam dat je een idee hebt van het soort werk dat je via het bureau hoopt te vinden, bijvoorbeeld het soort functie dat je wenst, de sector waarin je wilt werken en de salarisklasse waar je op rekent.
Als je goed weet wat je wilt, en dit duidelijk kunt maken aan de rekruteringsadviseur, is het voor het bureau gemakkelijker om passende functies voor je te vinden. Als ze geen mogelijkheden kunnen bieden die passen bij jouw vaardigheden en voorkeuren, kun je dit het best in een vroeg stadium aangeven en op zoek gaan naar ander bureaus die je beter kunnen helpen.
Is je cv op orde?
Op je cv moeten je sterke punten duidelijk naar voren komen, en het moet up-to-date zijn. Zie het gedeelte over cv’s in de Toolkit.
Wat maakt jou een sterke kandidaat?
Bij je eerste kennismaking met het arbeidsbemiddelingsbureau moet je een goede indruk maken. Je moet dit benaderen als een sollicitatiegesprek met een potentiële werkgever. Denk goed na over wat je te bieden hebt en wees bereid om je eigen vaardigheden en capaciteiten aan te prijzen.
-
Om je in te schrijven bij een arbeidsbemiddelingsbureau moet je meestal eerst een online formulier invullen, een e-mail sturen of opbellen. Het bureau hoort instructies te geven over hoe je je via hun website kunt inschrijven. Vervolgens willen ze soms een telefonisch gesprek, of nodigen ze je uit om de inschrijving persoonlijk op hun kantoor te komen afronden.
Sommige bureaus hebben een kantoor waar je gewoon naar binnen kunt lopen, maar het is altijd beter om vooraf te bellen om een afspraak te maken. Dan weet je zeker dat een wervingsadviseur tijd voor je neemt om te praten over wat je nodig hebt.
Wat moet ik meenemen?
Je moet aan bepaalde wettelijke regels voldoen wanneer je je bij een bureau inschrijft. Hieronder noemen we enkele dingen die je waarschijnlijk nodig hebt:
- Identiteitsbewijs
- Bewijzen van opleidingen en behaalde diploma’s
- Referenties
- Werkvergunning
Wat gebeurt er bij een gesprek?
De wervingsadviseur zal willen praten over je vaardigheden en ervaring en over het soort werk dat je zoekt.
Ook als je wordt uitgenodigd voor een ‘informele kennismaking’, moet je die net zo benaderen als een sollicitatiegesprek met een potentiële werkgever. Draag gepaste kleding, kom op tijd en wees bereid om eventuele tests te doen.
Wat kan het gesprek me opleveren?
Tijdens een persoonlijk gesprek kun je je motivatie toelichten, in detail uitleggen naar welk soort werk je op zoek bent en vragen stellen over het bureau.
Je kunt de wervingsadviseur bijvoorbeeld vragen:
- Hoe vaak nemen jullie contact met mij op?
- Stellen jullie me op de hoogte voordat jullie mijn cv naar een potentiële werkgever sturen?
- Hebben jullie banen die jullie geschikt achten voor mijn vaardigheden en ervaring?
- Hoe lang duurt het gemiddeld voordat jullie werk vinden voor een kandidaat?