Sterke punten
Sterke punten zijn positieve persoonlijke eigenschappen, dingen waar je van nature goed in bent. Als je ergens goed in bent, vind je dit makkelijker, zodat je je zelfverzekerder en meer betrokken voelt. Wanneer je je sterke punten kent, kun je gemakkelijker een loopbaan, onderwerp of vak kiezen waarmee je het beste in jou naar boven haalt.
Informatie
-
Wanneer je je unieke sterke punten gaat benoemen, moet je bedenken wat jou van nature gemakkelijk afgaat. Kies geen competenties die je graag zou willen hebben of die je bewondert. Kies sterke punten die jouw kern beschrijven. Deze dingen zijn vaak zo duidelijk dat je ze bijna niet meer merkt, want ze zitten diep in je aard verankerd.
-
In het algemeen is het veel beter om zo goed mogelijk je sterke punten te gebruiken en je zwakke punten onder controle te proberen te houden. Richt je energie op je sterke punten, en probeer taken waarvoor je je zwakke punten nodig hebt te vermijden, te weigeren of te delegeren. Aan de andere kant kan het veel bijdragen aan je persoonlijke groei wanneer je je zwakke punten onder ogen ziet. Als je ergens niet goed in bent, kan zelfs een lichte verbetering een positief effect hebben op je algehele kwaliteit van leven.
-
Het is in alle bedrijfstakken en voor alle functieniveaus heel gebruikelijk om tijdens sollicitatiegesprekken naar je sterke punten te worden gevraagd, dus je moet erop voorbereid zijn om hierover te praten. Veel kandidaten doen dit niet goed, dus als je op een authentieke en overtuigende manier over je sterke punten weet te praten, kun je je daarmee onderscheiden van anderen. De voorbereiding op sollicitatiegesprekken komt aan de orde in het gedeelte ‘Gesprekken en assessments’ van de toolkit.
Aanbevolen activiteiten
- Vraag aan diverse mensen die je respecteert feedback op je sterke punten. Zie voor meer informatie over deze activiteit het activiteitendocument Feedback sterke punten aan de rechterkant van de pagina.
- Om je unieke sterke punten te benoemen kan het nuttig zijn om StrengthsFinder, de zelfevaluatie van Gallup, te doen. Nadat je vragen hebt beantwoord over waar je het beste in bent, krijg je een rapport te lezen over je beste sterke punten.