Interesses
Als je benoemt met welke interesses en activiteiten je je buiten je werk en studie bezighoudt, kan dat je iets over jezelf leren, bijvoorbeeld bij welke rollen en situaties jij je prettig voelt. Deze kennis is nuttig bij het overwegen van carrièremogelijkheden.
Informatie
-
Het benoemen en analyseren van je interesses, en wat je er fijn aan vindt, vraagt aandacht en inspanning.
-
Een lijst met je interesses kan iemand anders iets over jou vertellen. Maar pas als je verder nadenkt over hoe en waarom je dingen doet, krijg je echt nuttige informatie over jezelf.
Twee personen kunnen om totaal verschillende redenen dezelfde activiteiten fijn vinden. Jij houdt misschien van aquarelleren omdat je het leuk vindt om op je avondcursus nieuwe technieken te leren en met kleur te experimenteren. Maar je vriendin schildert misschien omdat ze graag in haar eentje buiten is en nadenkt over wat ze ziet. Een buitenstaander gaat er waarschijnlijk gewoon van uit dat jullie allebei goed kunnen schilderen en komt verder niets over jullie te weten, tenzij je meer informatie geeft.
Als je gedetailleerde notities over je interesses en activiteiten maakt, krijg je een schat aan materiaal over jezelf, die je kunt raadplegen bij een sollicitatie.
-
Er kunnen periodes zijn in je leven waarin je om goede redenen weinig tijd besteedt aan dingen buiten je werk of studie. Misschien moet je bijvoorbeeld werken naast je studie en laat dat weinig ruimte over voor andere activiteiten. Of misschien heb je familieverantwoordelijkheden, of moet je lang reizen naar je werk of studie. Tijdens je studie zijn er daarnaast zoveel niet-officiële activiteiten (zoals gewoon gezellig samenzijn met vrienden) dat je misschien geen behoefte hebt om bij een club of vereniging te gaan of te sporten.
Dit betekent niet dat je geen interesses hebt, maar je moet misschien wat dieper nadenken over wat je doet, of je meer richten op aspecten van je leven die je niet automatisch associeert met interesses. Misschien heb je iets aan de volgende tips:
- Als je familieverantwoordelijkheden hebt, welke vaardigheden heb je dan nodig om deze in balans te brengen met je studie? Wat geeft je hierbij vooral voldoening? Waarom, en wat zegt dat over jou? Het kan helpen om over deze verantwoordelijkheden na te denken als over een soort werk.
- Als je van gezellig samenzijn houdt, maar weinig anders doet, probeer dan je sociale activiteiten te analyseren. Welke vorm heeft gezellig samenzijn bij jou? Ben je een organisator, een vredestichter of een allemansvriend? Werkgevers zullen je sociale leven eerder interessant vinden als je ze kunt vertellen welke positieve eigenschappen eruit naar voren komen.
- Misschien studeer je graag en steek je daar meer tijd in dan andere studenten. Wat vind je fijn aan studeren? Kun je eventuele extra studie- of andere activiteiten noemen die je hebt ondernomen in het kader van je opleiding? Je kunt misschien tijd vrijmaken om binnen de Career Toolkit materialen te bestuderen over academische vaardigheden die je met je opleiding verwerft.
-
Ja, werkgevers vinden interesses belangrijk. Ze zijn op zoek naar bewijs dat jij geschikt bent voor de functie waarvoor ze iemand zoeken. Dat kunnen ze het beste doen door te kijken naar voorbeelden van werkelijk gedrag in plaats van gedrag dat wordt voorspeld.
Je interesses zijn concrete bewijzen voor hoe je het liefst werkt en hoe je je gedraagt. Ze geven informatie over je persoonlijkheid, je waarden en je gedragsvoorkeuren. Als je bijvoorbeeld solliciteert naar een drukke verkoopfunctie terwijl al je interesses individuele activiteiten zijn, kan een recruiter zich afvragen of je het niet moeilijk zult vinden om voortdurend te moeten onderhandelen en communiceren.
Je kunt wel zeggen dat je graag in een team wilt werken, maar als je daar geen bewijs voor hebt, betwijfelt een werkgever dat misschien. Maar als je een voorbeeld kunt geven van teamwerk dat je hebt gedaan, ook al was dat niet in je eigenlijke baan, geeft dat de werkgever mogelijk meer vertrouwen in je bewering.
In sommige gevallen verwachten werkgevers dat je bepaalde interesses toont. Als je bijvoorbeeld technisch/bouwkundig adviseur wilt worden, moet je kunnen laten zien hoe je op de hoogte blijft: via vakverenigingen, sociale media, kranten of zelfs eigen bouwprojecten.
-
Werkgevers vinden een korte lijst met in detail beschreven interesses nuttiger dan een enorm lange lijst zonder veel details. Ze zijn wellicht onder de indruk van al die verschillende dingen die je hebt gedaan, maar ze willen vooral weten wat ze over je zeggen en wat de mogelijke verbanden zijn met de functie waarnaar je solliciteert.
Je kunt je het beste focussen op een of twee voorbeelden, en doelgericht vertellen over jouw persoonlijke rol en wat je hebt geleerd van de ervaring.
Aanbevolen activiteiten
- Maak een lijst van je interesses, met prioriteiten voor de interesses die belangrijk en minder belangrijk voor je zijn. Zo kun je bepalen welke het nuttigst zijn om onder de aandacht van een werkgever te brengen.
- Voer de activiteit ‘Analyseer je interesses’ uit.