Persoonlijkheid
Over persoonlijkheid denken in relatie tot je loopbaan betekent dat je wat je over jezelf weet als uitgangspunt neemt om te bepalen welk type werk en welke werkomgeving het beste bij jou passen.
Informatie
-
Werkgevers denken bij het aannemen van personeel goed na over hoe kandidaten passen bij het bedrijf als geheel en bij de functie waarnaar ze solliciteren. Dit betekent niet dat nieuwe werknemers per se hetzelfde moeten zijn als de huidige werknemers, maar wel dat ze zich kunnen ontwikkelen in hun functie en het bedrijf goed kunnen vertegenwoordigen. Het gaat erom dat persoonlijkheid, vaardigheden, interesses en waarden passen bij de waarden van het bedrijf en de functie-inhoud. Nieuwe werknemers kwijtraken is zeer kostbaar voor een werkgever, en een veel voorkomende reden voor vertrek is dat de afgestudeerde zich niet op zijn gemak voelde bij de functie of de bedrijfscultuur.
Of werkgevers bij de selectie nu wel of niet gebruik maken van persoonlijkheidsvragenlijsten, ze zullen zich hoe dan ook gedurende het hele wervingsproces een oordeel proberen te vormen over de persoonlijkheid van kandidaten.
Goed zelfinzicht is belangrijk om een geschikt bedrijf te kiezen, en om je goed te presenteren in je brief en tijdens het sollicitatiegesprek. Het kan je helpen om uit te leggen waarom juist jij, van al die vele sollicitanten voor een functie, de baan verdient. Als je jezelf begrijpt, kun je jouw unieke individuele eigenschappen laten zien en koppelen aan de functie waarnaar je solliciteert.
-
Hoe kan ik meer over mezelf te weten komen?
Hieronder worden drie veelgebruikte methodes geschetst om meer te weten te komen over je persoonlijkheid in relatie tot je loopbaan. Ze zijn niet in tegenspraak met elkaar, en geen van de drie staat op zichzelf, dus je kunt ook een combinatie proberen.
Persoonlijkheidstest
Het doel van persoonlijkheidstests is om je voorkeuren of gedragsstijlen objectief te meten. Hier wordt veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar daarmee zijn ze nog niet onfeilbaar: het menselijk karakter is zeer moeilijk te meten en heeft de gewoonte om zich in de loop der tijd te ontwikkelen. Klik hier om meer te weten te komen over persoonlijkheidstests.
Reflecteren op eerdere ervaringen
Dit is een ‘niet-technologische’ manier om jezelf te leren kennen. De sleutel tot zelfanalyse is eerlijkheid, en niet bang zijn om anderen te vragen wat ze over je denken. Probeer eens na te denken over situaties waar je trots op bent. Welke eigenschappen heb je in deze specifieke situaties gebruikt?
Leren van de ervaringen van anderen
Wanneer je uitzoekt hoe andere mensen tot hun loopbaan zijn gekomen, en hoe hun keuzes en hun succes zijn beïnvloed door hun persoonlijkheid, kan dat jou ideeën geven voor je eigen loopbaan. De meeste mensen praten graag over zichzelf als je echt met belangstelling luistert. Je kunt bijvoorbeeld te rade gaan bij:
- vrienden die al banen hebben gehad of een loopbaan zijn begonnen
- familie
- alumni van je school of universiteit
- andere contacten die je legt in de loop van je besluitvormingsproces.
Het werkt soms beter als je niet direct naar hun persoonlijkheid vraagt, maar vraagt wat ze fijn vinden aan hun werk, wat hun eigen sterke en zwakke punten zijn en of er iets is wat ze zouden willen veranderen. Als je aandachtig luistert, ontdek je waarschijnlijk heel interessante dingen over hun persoonlijkheid en over hoe die zich verhoudt tot hun ervaringen.