Archief
15 november 2024
Groene ammoniak blijft uitdaging, maar onderzoekers zetten belangrijke stappen vooruit
De productie van ammoniak, essentieel voor kunstmestproductie, is verantwoordelijk voor bijna 1,5% van de wereldwijde CO₂-uitstoot. Dit moet groener, en daarom zijn onderzoekers al jaren op zoek naar duurzame alternatieven.
14 november 2024
Students Amos Yusuf, Mick Dam & Bas Brouwer winners of Mekel Prize 2024
Master students Amos Yusuf, from the ME faculty, Mick Dam, from the EEMCS faculty, and graduate Bas Brouwer have won the Mekel Prize 2024 for the best extra scientific activity at TU Delft: the development of an initiative that brings master students into the classroom teaching sciences to the younger generations. The prize was ceremonially awarded by prof Tim van den Hagen on 13 November after the Van Hasselt Lecture at the Prinsenhof, Delft. They received a statue of Professor Jan Mekel and 1.500,- to spend on their project.
14 november 2024
Veiligere en efficiëntere bloedvatbehandelingen door innovatieve kathetertechnologie
14 november 2024
Hoe comfortabel zijn bakfietsen eigenlijk voor kinderen?
De bakfiets is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Ideaal voor het vervoeren van spullen, maar vooral populair om kinderen van A naar B te brengen. Toch is er verrassend genoeg nooit echt onderzoek gedaan naar het comfort van kinderen tijdens een bakfietsrit. Hier wilden Werktuigbouwkundestudenten Jelmer, Renate, Dirk-Jan, Santo en Alexander verandering in brengen.
13 november 2024
Intreerede: Optimalisatie van werktuigen sleutel tot efficiënter logistiek systeem
De bewerking en het transport van materialen kan veel efficiënter. Dat stelt TU Delft hoogleraar Dingena Schott in haar intreerede ‘Advancing Transport and Processing: from Model to Impact’, die zij op 15 november houdt. Haar onderzoek richt zich op de interactie tussen werktuigen en hun lading, met een speciale focus op korrelige materialen.
04 november 2024
Invoegen als een mens: TU Delft ontwikkelt model om zelfrijdende auto's sociaal te laten rijden
Wetenschappers van de TU Delft hebben een nieuw model ontwikkeld dat het gedrag van mensen tijdens het invoegen op de snelweg beter beschrijft. De huidige modellen veronderstellen vaak dat bestuurders continu proberen hun gedrag te optimaliseren om zo snel en veilig mogelijk op hun bestemming te komen, maar dat blijkt niet altijd te kloppen, ontdekte postdoc Olger Siebinga.
31 oktober 2024
Bachelorstudenten ontwikkelen model voor beter inzicht in chemisch proces hernieuwbare brandstof
Een groep bachelorstudenten van de TU Delft heeft tijdens hun minor Computational Science and Engineering een nieuw model ontwikkeld dat molecuuleigenschappen van alkanen nauwkeurig voorspelt. Deze kennis is cruciaal voor de ontwikkeling van hernieuwbare brandstoffen.
24 oktober 2024
Vidi-beurs voor acht TU Delft wetenschappers
NWO heeft 102 wetenschappers een Vidi-financiering van totaal 86,7 miljoen euro toegewezen. Acht veelbelovende wetenschappers van de TU Delft uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW), Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) en Technische en Toegepaste Wetenschappen (TTW) zijn hiervoor gehonoreerd. Met deze Vidi-beurs van maximaal 850.000 euro krijgen de onderzoekers de kans om in de komende vijf jaar onder andere een nieuwe onderzoeksgroep op te zetten en een vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen.
22 oktober 2024
Rudy Negenborn bij RTL Nieuws
Scheepvaart zonder schipper gaat mogen
21 oktober 2024
TU Delft innovaties op een postzegel
PostNL heeft ter gelegenheid van de Dag van de Postzegel een postzegelvel uitgebracht met twee innovatieve en duurzame vervoermiddelen ontwikkeld aan de TU Delft. Op de postzegels staan naast Koning Willem-Alexander, een wind voortgedreven vrachtschip en de Flying-V, een energiezuinig vliegtuigontwerp voor de lange afstanden.
17 oktober 2024
TU Delft en Erasmus MC zetten in op snelle en precieze artrosediagnose
Artrose raakt momenteel 1,5 miljoen Nederlanders en dit aantal kan in 2040 oplopen tot 2,5 miljoen. Een van de grootste uitdagingen bij deze gewrichtsaandoening is de late diagnose, wat leidt tot onjuiste of uitgestelde behandelingen en uiteindelijk zelfs tot de noodzaak van protheses. Ingenieurs van de TU Delft en artsen van het Erasmus MC werken samen aan een oplossing: een technologie die biomechanische analyses combineert met dynamische röntgenopnames.
09 oktober 2024
Originele schilderijen herontdekt door de kracht van 3D-printen
Wat betekent een kunstwerk als het niet langer in zijn originele vorm, maar als perfecte 3D-replica voor ons staat? Liselore Tissen, promovendus aan de TU Delft en Universiteit Leiden, onderzocht hoe 3D-reproducties de manier veranderen waarop we kunst ervaren. Op 9 oktober verdedigt ze haar proefschrift, waarin zij de relatie tussen origineel, reproductie en de toeschouwer onder de loep neemt.
26 september 2024
Flexibele DNA-nanoporiën selecteren moleculen op grootte voor transport door celmembraan
Wetenschappers van de TU Delft en het Max Planck Instituut hebben van DNA aanpasbare 'mechanische' poriën gemaakt, die moleculen door celmembranen transporteren. Deze innovatieve nanoporiën openen en sluiten zich op commando en kunnen als eerste nanoporie hun diameter aanpassen.
16 september 2024
Fietsers bijna laten botsen voor betere verkeersmodellen
Het is haast onvoorstelbaar in een fietsland als Nederland, maar er is nauwelijks data beschikbaar over hoe fietsers op elkaar reageren in het verkeer. Terwijl deze informatie essentieel is om verkeersmodellen realistischer te maken en daarmee de Nederlandse (fiets)infrastructuur beter in te richten. Anna Marbus, masterstudent Robotics, wil hier verandering in brengen door fietsers nét niet te laten botsen.
12 september 2024
Intreerede: Krachtige ontwerpcapaciteiten cruciaal voor oplossingen maatschappelijke uitdagingen
Op vrijdag 13 september houdt hoogleraar Matthijs Langelaar zijn intreerede Computational Design: Shaping the Future. Langelaar, die onderzoek doet naar algoritmes die mechanische ontwerpproblemen oplossen, benadrukt in zijn rede dat verbeterde ontwerpcapaciteiten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.
12 september 2024
Cornel Thill is beste docent van het jaar 2023-2024
Cornel Thill van de afdeling Maritime and Transport Technology (MTT) is dit jaar verkozen tot beste docent van de faculteit Mechanical Engineering. Thill is onderdeel van de sectie Ship Design, Production & Operations en geeft onder andere les in de vakken “Hydrostatica”, “Future Marine Propulsion Systems” en “Advanced Course in Resistance and Propulsion”.
05 september 2024
ERC Starting Grant om de intelligentie van zachte robots te herontwerpen
Cosimo Della Santina heeft een ERC Starting Grant ontvangen om de intelligentie van zachte robots te verbeteren. Hij wil met zijn onderzoek dat deze robots over een groter oppervlak contact kunnen hebben met hun omgeving, vergelijkbaar met hoe een olifant zijn slurf om een tak wikkelt.
04 september 2024
Faculteit Mechanical Engineering opent gloednieuw onderwijsplein
Dit collegejaar verwelkomt de Faculteit Mechanical Engineering ruim 900 eerstejaars bachelorstudenten. Het is elk jaar weer een puzzel om al deze studenten een goede plek te bieden waar ze aan groepsprojecten kunnen werken. Door slim om te gaan met de al bestaande ruimte binnen het faculteitsgebouw, is er sinds dit nieuwe collegejaar een geheel nieuw onderwijsplein bijgekomen.
03 september 2024
Nieuw consortium ontwikkelt geavanceerde AI voor bewakingsrobots
TU Delft, Universiteit van Amsterdam, TNO en de Koninklijke Marechaussee bundelen hun krachten om kunstmatige intelligentie (AI) te ontwikkelen voor bewakingsrobots. Het OpenBots consortium, dat op 4 september officieel van start gaat, richt zich op het creëren van intelligente systemen die beveiligers kunnen ondersteunen bij hun dagelijkse taken.
26 augustus 2024
John van den Dobbelsteen bij BNR Nieuwsradio
Kan techniek de stress op de OK verminderen?
15 augustus 2024
Manipulatie van nanosensoren om biomoleculen te monitoren
Een kano van beton?! Waarmee met 2 inzittenden geracet moet worden? Jasmijn van Riggelen, MSc student Civil Engineering, zag kans om haar kennis in praktijk te brengen en besloot om samen met een groep medestudenten de uitdaging aan te gaan!
08 augustus 2024
Arnoud Greidanus bij NPO Radio 1
Olympische zeilsport vernieuwd met vleugels: 'nog veel verbetering mogelijk'
19 juli 2024
David Abbink in RTL Nieuws
Opmars hulprobots bij KLM, in zorg en als rekenhulp: 'Over vijf jaar heel normaal'
19 juli 2024
Veertien veelbelovende jonge Delftse onderzoekers ontvangen Veni-beurs
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan dertien Delftse jonge wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en Technische en Toegepaste Wetenschappen (TTW) een Veni-financiering van maximaal 320.000 euro toegewezen.
15 juli 2024
Arnoud Greidanus bij NL Roei
‘Wetenschappelijk is er rondom roeien nog veel te onderzoeken’
27 juni 2024
Studenten presenteren verbeteringen voor mest-opruim-robot
Een robot die koeienstallen uitmest. Aan dit project werkten de afgelopen weken 95 masterstudenten Robotics. Op 13 juni presenteerden ze hun robots aan docenten en opdrachtgever Lely, producent van geautomatiseerde systemen voor melkveehouders. De studenten ontwikkelden de besturingssoftware van de robot. Deze moest succesvol koeien en andere obstakels vermijden en zelf navigeren naar plekken waar mest ligt.
25 juni 2024
Leren zonder dat je het doorhebt bij de ontwerpwedstrijd Werktuigbouwkunde
Zo’n 570 eerstejaarsstudenten van de bachelor Werktuigbouwkunde stapelden met hun krattenstapelstapelaar bijna 2000 kratten tijdens de ontwerpwedstrijd op 12 juni. De acht beste stapelaars kwamen in de finale, waarbij tot 25 kratten op elkaar gestapeld konden worden. De wedstrijd is de afsluiting van het derde ontwerpvak van de opleiding en daagt de studenten uit om alle kennis van het afgelopen jaar toe te passen.
22 juni 2024
Bart van Trigt bij Omroep West
Innovaties van TU Delft drijven Nederland naar gouden medailles op Olympische Spelen
21 juni 2024
David Abbink over Stevinpremie in NOS Nieuws
Voor zijn onderzoek met grote maatschappelijke impact ontvangt David Abbink de hoogste Nederlandse onderscheidingen in de wetenschap.
21 juni 2024
David Abbink ontvangt Stevinpremie
David Abbink ontvangt dit jaar de NWO Stevinpremie. De Stevinpremie en de Spinozapremie zijn de hoogste Nederlandse onderscheidingen in de wetenschap. Ze worden jaarlijks uitgereikt aan vier mensen in totaal ‘voor hun uitmuntende, baanbrekende en inspirerende werk’, aldus NWO, die dit nieuws vandaag bekend maakt. Abbink ontvangt 1,5 miljoen euro te besteden aan wetenschappelijk onderzoek en kennisbenutting. Hij ontvangt de Stevinpremie met name voor de maatschappelijke impact van zijn onderzoek.
13 juni 2024
Theorie resulterend in fanatieke races tijdens de Ontwerpdag Maritieme Techniek
Zo’n 55 eerstejaars studenten van de bachelor Maritieme Techniek lieten hun ouders of andere geïnteresseerden kennismaken met de faculteit en hun opleiding tijdens de Ontwerpdag. Nadat de ouders kort klaargestoomd werden met theorie, konden ze al snel hun mouwen opstropen en aan de slag. Ze mochten zelf een drijvende constructie bouwen!
11 juni 2024
Terug in de (ijzer)tijd
Een 3000 jaar oud zwaard namaken voor je afstudeerproject. Dorien Westert, student Materials Science & Engineering, combineert archeologie en materiaalkunde met een bijzonder onderzoek naar de microstructuur van ijzeren zwaarden. En komt zo misschien wel meer te weten over hoe men in de vroege ijzertijd leefde.
07 juni 2024
Intreerede: ‘We gaan naar een gedeelde cognitie van mens en robot’
Weten robots in de toekomst of een mens hen heeft gezien en laat de robot dit vervolgens ook weten? Als het aan TU Delft hoogleraar Joost de Winter ligt, wel. Hij werkt aan contactloze interactie tussen mens en machine. Het uiteindelijke doel is een samenvoeging van menselijke en robotische informatieverwerking. In zijn intreerede op 7 juni neemt De Winter je mee in de verschillende aspecten van zijn onderzoek maar schijnt ook zijn licht op de toenemende rol van AI binnen wetenschap en onderwijs.
30 mei 2024
Projectdocent: een unieke wisselwerking tussen docenten en studenten
Het eerste jaar van de bachelor Werktuigbouwkunde kent drie ontwerpvakken waarin de studenten zelf aan de slag gaan. Een operatie waarbij bijna achthonderd studenten onderdelen, gereedschap en begeleiding nodig hebben. Projectdocenten zijn hierbij onmisbaar. Zij ondersteunen de studenten bij de realisatie van hun eigen ideeën.
22 mei 2024
Joris Dik in Het Geheim van de Meester
In een nieuw seizoen van Het Geheim van de Meester analyseert Joris Dik welke materialen zijn gebruikt voor wereldberoemde schilderijen.
21 mei 2024
Snaren die eeuwig kunnen trillen (soort van)
Onderzoekers van de TU Delft en Brown University hebben snaarachtige resonatoren ontworpen die langer kunnen trillen bij kamertemperatuur dan elk ander tot nu toe bekend object in vaste toestand - ze benaderen wat momenteel alleen haalbaar is bij temperaturen rond het absolute nulpunt. Hun studie, gepubliceerd in Nature Communications, verlegt de grenzen van nanotechnologie en machine learning om 's werelds meest gevoelige mechanische sensoren te maken.
11 mei 2024
Jan-Henk Welink over recycling van elektronica in BNR Wetenschap Vandaag
Jan-Henk Welink legt uit waarom betere recycling nodig is voor de materialen die voor elektronica worden gebruikt.
08 mei 2024
Waarom begin je vanaf je 25e te lopen als een bejaarde?
In deze video laat Eline van der Kruk zien hoe je lichaam door de jaren heen verandert!
01 mei 2024
Elektriciteitskabels uit zee ontmantelen en recyclen
Masterstudent Wessel Bruinsma onderzoekt hoe de offshore kabels van windparken op zee uit de grond gehaald en gerecycled kunnen worden– als deze windparken na twintig jaar ‘op’ zijn.
26 april 2024
Koninklijke onderscheiding voor hoogleraar DirkJan Veeger
Hoogleraar bij de afdeling Biomechanical Engineering, DirkJan Veeger, is op 26 april benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontvangt deze onderscheiding voor zijn uitzonderlijke prestaties en bijdragen binnen de wetenschap en maatschappij.