Werkbezoek Tweede Kamercommissie VWS aan TU Delft

Zorgtechnologie succesvol inzetten kan alleen met een systemische blik

Nieuws - 25 november 2024 - Webredactie Communication

Op maandag 25 november bracht de Tweede Kamercommissie VWS een bezoek aan de TU Delft om te spreken over de uitdagingen en kansen binnen de zorg. De kernboodschap: de zorg staat onder grote druk en vraagt om actie, maar het succes van innovaties ligt niet in snelle technologische oplossingen. Een systemische aanpak is essentieel.

Tijdens de bijeenkomst werden Kamerleden Folkert Thiadens (PVV), Julian Bushoff (GroenLinks-PvdA), Judith Tielen (VVD), Mariska Rikkers-Oosterkamp (BBB) en stafmedewerkers van de VWS commissie bijgepraat over het Delftse onderzoek op het gebied van urgente zorgproblemen, zoals het personeelstekort, stijgende kosten, thuismonitoring en het aantrekkelijker maken van het werk voor zorgverleners.

Versplintering overwinnen door integrale samenwerking

Tijdens het werkbezoek benadrukten de Delftse onderzoekers dat kennis en kunde momenteel versnipperd zijn en dat technologische innovaties vaak zonder samenhang worden ingezet. De TU Delft pleit voor een systemische blik op de zorgtransitie, waarin technologie niet het doel op zich is, maar een ondersteunende rol speelt. Innovaties moeten niet alleen gericht zijn op techniek, maar ook op structurele verbeteringen in organisatie, financiering en uitvoering.

Technologie als schakel in een groter geheel

Systeemwetenschapper en spoedeisende hulparts Irene Grossmann wees op de noodzaak om verder te kijken dan de zorgsector alleen. Oplossingen moeten voortkomen uit samenwerking tussen zorgverleners, wetenschappers, innovatie-experts en door kennis en kunde te halen uit andere domeinen. Alleen met een geïntegreerde aanpak kan technologie duurzaam en veilig worden ingebed in het zorgsysteem.

Hoogleraar Maaike Kleinsmann (TU Delft en LUMC) liet zien hoe regionale zorgpaden, ondersteund door Remote Patient Management (RPM)-platforms, efficiënter kunnen werken en de zorg toekomstbestendig maken. Ze pleitte voor waardegedreven zorg, waarbij financiële prikkels gericht zijn op resultaten en patiënttevredenheid in plaats van op het aantal behandelingen.

Delftse hoogleraar David Abbink (FRAIM) liet samen met Monique van Dijk, hoogleraar Verplegingswetenschap (Erasmus MC) en Iris Wallenberg, hoogleraar sociology of Care (Erasmus Universiteit Rotterdam), zien hoe hun transdisciplinaire aanpak in de praktijk innoveren rond verpleegkundig werk mogelijk kan maken in de toekomst. Zij geloven alleen in innovatie die op de juiste manier ontwikkeld is, waarbij onderzoekers én praktijkexperts uit verschillende domeinen samenwerken met en voor verpleegkundigen, die dus ook inspraak en medezeggenschap hebben. Robotica moet in dienst staan van aantrekkelijk werk, “we zijn hier niet bezig met een snelle tech-fix, aldus de drie experts.”

Praktijkvoorbeelden en innovatie in actie

De Kamerleden kregen tastbare voorbeelden van zorgtechnologie te zien, waaronder een geavanceerde operatierobot ontwikkeld door TU Delft en Erasmus MC. Plastisch chirurg Dalibor Vasilic en Delftse onderzoeker Chirag Raman demonstreerden hoe deze robot MRI-beelden integreert, chirurgische kennis opslaat en toekomstige chirurgen kan trainen.

Daarnaast presenteerden de Delftse Dreamteams Epoch en Project March de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI in de zorg en het exoskelet. Hoogleraar Catholijn Jonker gaf inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van AI in de zorg. Haar onderzoek richt zich op het ontwikkelen van intelligente systemen die samenwerken met mensen op een manier die menselijk gedrag en menselijke voorkeuren respecteert en ondersteunt.

Demonstratie operatierobot met AI door Chirag Raman (TU Delft) en Dalibor Vasilic (Erasmus MC). V.l.n.r. boven Chirag Raman, Julia Bushoff (Groenlinks-Pvda) en Folkert Thiadens (PVV)/ aan tafel Dalibor Vasilic en ok-assistente Francis van Rossum

Waardevolle inzichten voor een toekomstbestendig zorgsysteem

Het programma bood Kamerleden een brede kijk op de uitdagingen en kansen binnen zorginnovatie. Naast technologische mogelijkheden kwamen met name organisatorische en maatschappelijke factoren aan bod, zoals de noodzaak van een nieuw bekostigingsstelsel, aanpassingen in wet-regelgeving, investeringen en ruimte om te experimenteren.

De bijeenkomst leverde waardevolle handvatten op om verder na te denken over de  noodzakelijke systeemveranderingen die de zorg toekomstbestendig, betaalbaar en mensgericht kunnen maken. Hoe deze adviezen worden opgepakt, zal de toekomst moeten uitwijzen, maar het werkbezoek vormde een inspirerende stap in de juiste richting.