22 oktober 2024
Een nieuwe display voor een bijzonder object in het erfgoed van de faculteit: de schietstoel van de F-104 Starfighter
Op 24 oktober voert conservator Cormac Duggan van het TU Delft Tailor-Made erfgoedteam een restauratiereiniging uit op de schietstoel van de F-104 Starfighter naast de servicebalie in de Fellowship. Cormac en zijn collega's maken momenteel een inventarisatie van de collectie erfgoedobjecten van de faculteit met als doel deze te conserveren en een aantal te presenteren op de hele faculteit. De schietstoel maakt deel uit van de collectie.
21 oktober 2024
TU Delft innovaties op een postzegel
PostNL heeft ter gelegenheid van de Dag van de Postzegel een postzegelvel uitgebracht met twee innovatieve en duurzame vervoermiddelen ontwikkeld aan de TU Delft. Op de postzegels staan naast Koning Willem-Alexander, een wind voortgedreven vrachtschip en de Flying-V, een energiezuinig vliegtuigontwerp voor de lange afstanden.
14 oktober 2024
Universitair docent Windenergie Dries Allaerts overleden
Tot ons grote verdriet moeten wij je vertellen dat onze collega Dries Allaerts op 10 oktober is overleden. Dries was universitair docent Windenergie.
30 september 2024
TU Delft helpt Maastrichtse luchtverkeersleiders veilige keuzes te maken
In maart 2024 lanceerde de luchtverkeersleiding van EUROCONTROL in Maastricht, MUAC, een nieuwe software tool waarmee hun luchtverkeersleiders sneller en op een meer intuïtieve manier besluiten kunnen nemen over het luchtverkeer in hun gebied. De software is ontwikkeld door MUAC zelf, maar is gebaseerd op onderzoek van Clark Borst, René van Paassen en Max Mulder van Control & Simulation.
30 september 2024
Nieuwe ‘gezagvoerders’ in de cockpit van Rotterdam The Hague Innovation Airport
Op 1 september zijn Jos van den Boom, Lennard Verhoeff, en Victor Rijkaart aangetreden tot het nieuwe directieteam van Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA). Dit trio maakt zich op om de volgende fase van RHIA in te luiden. Een periode waarin zij, community gedreven, privaat aangevoerd en publiek gesteund, de transitie naar een schonere, stillere en slimmere toekomst van de luchtvaart.
30 september 2024
Systems Workforce Summit 2024 at TU Delft
Omdat de behoefte aan systeemingenieurs toeneemt, organiseren de TU Delft en NXTGEN Hightech op 8 en 9 oktober 2024 een uniek wereldwijd evenement over systeemengineering. Thoughtleaders van organisaties als Airbus, ASML, MIT en NASA bespreken er toekomstige behoeften voor de Systems Engineering workforce die nodig is om de grote transities in de maatschappij te realiseren.
16 september 2024
TU Delft en RTX bedrijven Collins Aerospace en Pratt & Whitney versterken onderzoekssamenwerking naar commerciële luchtvaarttechnologie
Collins Aerospace, Pratt & Whitney en de Technische Universiteit Delft hebben een ‘master research agreement’ (MRA) getekend die bilaterale onderzoekssamenwerking mogelijk maakt op het gebied van duurzame luchtvaart.
05 september 2024
ERC Starting Grant Anh Khoa Doan voor voorspellen en beheersen van extreme gebeurtenissen in stromingen
De European Research Council (ERC) heeft aangekondigd dat Anh Khoa Doan, universitair docent ‘AI for Fluid Mechanics’, een ERC Starting Grant ontvangt voor zijn onderzoek naar het voorspellen en beheersen van extreme gebeurtenissen in turbulente stromingen, zoals in de atmosfeer of de oceanen, met behulp van wetenschappelijke ‘machine learning’.
03 september 2024
Emeritus hoogleraar Egbert Torenbeek overleden
Op 29 augustus 2024 is op 85-jarige leeftijd onze zeer gewaardeerde oud-collega prof.ir. Egbert Torenbeek overleden. Egbert Torenbeek (1939) studeerde in 1961 af in vliegtuigbouwkunde aan de TH Delft. Hij ontwikkelde zich tot hoogleraar vliegtuigontwerpen (1980) en schreef het wereldbekende boek ‘Synthesis of Subsonic Airplane Design’ (1976), oftewel ‘het Torenboek’.
22 augustus 2024
Veni-beurs voor Sandra Potins onderzoek naar licht om leven te ontdekken in de ruimte
Dr. Sandra Potin, onderzoeker ‘space instrumentation and planetary exploration’ aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft, heeft een Veni-subsidie ontvangen van NWO. Potin doet onderzoek naar het gebruik van lichtpolarisatie om koolstofmoleculen, de mogelijke bouwstenen van leven, op het oppervlak van asteroïden en kometen in de ruimte te detecteren, isoleren en beter te identificeren.