Beroep
Beroep kan uitsluitend worden ingediend tegen beslissingen genoemd in artikel 7.61 van de WHW.
Denk hierbij aan beslissingen:
- van examencommissies;
- van examinatoren (bijvoorbeeld: de vaststelling van een eindcijfer van een tentamen);
- inzake het bindend studieadvies;
- met betrekking tot vrijstellingsverzoeken / aanpassingen van het curriculum;
- omtrent de toelating tot masteropleidingen (voor studenten met een buitenlandse vooropleiding).
Het dient te gaan om een individueel besluit dat persoonlijk aan jou is gericht. Een dergelijk besluit is ook te herkennen aan de rechtsmiddelenclausule die vermeldt dat beroep tegen de beslissing mogelijk is.
-
Een beroepschrift kan per e-mail of post worden ingediend.
e-mail:
examinationappealsboard@tudelft.nlpost:
College van Beroep voor de Examens
t.a.v. LS / Legal Affairs
Postbus 5
2600 AA Delft -
Een beroepschrift moet worden ingediend binnen zes weken. Dit is een wettelijk vastgelegde termijn die aanvangt op de dag nadat het besluit is bekendgemaakt (aan jou is verzonden). Wanneer deze termijn wordt overschreden, dan kan dit als gevolg hebben dat het beroep niet-ontvankelijk wordt verklaard. Dit betekent dat het beroep niet inhoudelijk zal worden behandeld. Slechts in uitzonderlijke gevallen kan niet-ontvankelijkverklaring op grond van de wet achterwege blijven, wanneer redelijkerwijs niet kan worden geoordeeld dat je in verzuim bent geweest. Daarmee wordt bedoeld dat het je niet kan worden verweten. Dit zal per geval worden beoordeeld. Vakantie is doorgaans geen geldige reden.
Ben je het oneens met een beslissing en wil je een beroep indienen, maar is de beroepstermijn bijna verlopen? Dien dan alvast een pro forma beroepschrift in. Dit is een voorlopig beroepschrift waarin je aangeeft tegen welk besluit je in beroep wilt gaan (stuur dit besluit ook alvast mee) en dat de beroepsgronden zullen volgen. Na ontvangst van het pro forma beroepschrift word je door het secretariaat in de gelegenheid gesteld om je beroepschrift binnen een aangegeven termijn compleet te maken, zodat het beroep daarna verder kan worden behandeld.
-
Naast de beroepstermijn gelden er nog een aantal wettelijke vereisten waaraan een beroepschrift dient te voldoen.
Zorg ervoor dat het beroepschrift tenminste de volgende informatie bevat:
- naam, adresgegevens en e-mailadres (bij voorkeur je TU Delft e-mailadres);
- ondertekening van het beroepschrift;
- dagtekening;
- een omschrijving en kopie van het besluit waartegen het beroep wordt ingediend;
Lever de kopie bij voorkeur aan in PDF formaat. Op de kopie van het besluit dient de originele datum zichtbaar te zijn waarop het besluit is verzonden. Op deze manier kan worden vastgesteld of het beroepschrift tijdig is ingediend. Bij beroep tegen een eindcijfer geldt als kopie van het besluit een schermafdruk of uitdraai uit het systeem waarop het cijfer en de datum waarop het cijfer is bekendgemaakt, duidelijk zichtbaar zijn. - De beroepsgronden: de redenen waarom je vindt dat de beslissing onjuist is en waarom je in beroep gaat tegen het besluit;
- Naam van de faculteit en opleiding waaraan je studeert.
Indien onverwijlde spoed (zeer grote spoed) dit vereist, dan kan de voorzitter van het College van Beroep voor de Examens op verzoek een voorlopige voorziening treffen. Mocht je dit verzoek willen doen, geef bij het indienen van je beroep duidelijk aan waarom er volgens jou sprake is van spoed. De voorzitter beslist op dit verzoek na het desbetreffende orgaan dan wel de desbetreffende examinator te hebben gehoord.
-
Bij ontvangst van een beroepschrift zal het secretariaat allereerst nagaan of het beroepschrift voorzien is van de benodigde informatie. Is dit nog niet het geval, dan zal je in de gelegenheid worden gesteld om het verzuim met betrekking tot het beroepschrift binnen een aangegeven termijn te herstellen. Is het beroepschrift compleet? Dan ontvang je een ontvangstbevestiging. Het beroepschrift zal daarna allereerst worden verzonden aan de afdeling die het bestreden besluit heeft genomen, met het verzoek om te onderzoeken of een minnelijke schikking van het geschil mogelijk is. Conform artikel 7.61, derde lid van de WHW wordt hier in beginsel een termijn van drie weken voor gegeven. De afdeling, dit zal in de meeste gevallen de examen- of BSA-commissie zijn, zal hiervoor zelf contact met je opnemen. Deze poging tot minnelijke schikking betreft een vast onderdeel van de beroepsprocedure.
Blijkt een minnelijke schikking van het geschil niet mogelijk en wil je je beroep voortzetten? Dan zal het beroep worden behandeld op een hoorzitting met het College van Beroep voor de Examens (CBE).
-
Bij de hoorzitting zijn aanwezig:
- drie CBE-leden: een voorzitter, een docentlid en een studentlid;
- de secretaris van het CBE;
- een of meer vertegenwoordiger(s) van verweerder;
- de appellant (jij als student / indiener van het beroepschrift: Eventueel bijgestaan door een gemachtigde of derde).
Als je je wilt laten vertegenwoordigen door een derde dien je dit van te voren te melden aan het secretariaat en een machtiging te overleggen. Dit kan via examinationappealsboard@tudelft.nl.
Tijdens de hoorzitting zullen partijen in de gelegenheid worden gesteld om hun standpunt mondeling toe te lichten. Het CBE zal daarnaast van de hoorzitting gebruik maken om eventuele vragen te stellen die betrekking hebben op het geschil. De hoorzittingen van het CBE vinden ongeveer elke vier tot zes weken plaats. Tijdens de procedure word je tijdig geïnformeerd over de datum waarop je beroep behandeld zal worden.
Na afloop van de hoorzitting zal het CBE zich beraden op de beslissing. De beslissing van het CBE zal daarna schriftelijk worden uitgewerkt en binnen enkele weken na de hoorzitting aan partijen worden toegezonden. De beslissing kan de volgende uitkomsten hebben:- gegrond;
- ongegrond;
- niet-ontvankelijk: wanneer het beroepschrift te laat is ingediend of niet is voorzien van de informatie zoals hierboven omschreven (zoals: naam, beroepsgronden etc.).
Belangrijk: het CBE is niet bevoegd om de eigen beslissing in de plaats te stellen van het bestreden besluit. Dit houdt in dat het CBE dus niet zelfstandig bevoegd is om op grond van de beroepsprocedure bijvoorbeeld een cijfer aan te passen, een extra tentamenkans toe te kennen of uitstel van het BSA te verlenen. Als een beroep gegrond wordt verklaard, dan draagt het CBE verweerder op een nieuwe beslissing te nemen met in achtneming van hetgeen in de CBE-beslissing is neergelegd.
-
Heeft het College van Beroep voor de Examens een beslissing genomen op je beroep, maar ben je het hier niet mee eens? Tegen een beslissing op beroep staat binnen zes weken beroep open bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS). Dit landelijk rechtscollege is gevestigd in Den Haag. Op de website van de ABRvS is meer informatie te vinden over de procedure.
-
ABRvS
Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State: onafhankelijk landelijk rechtscollege waar beroep kan worden ingediend tegen een beslissing op bezwaar of beslissing op beroep. Appellant
Degene die een beroepschrift indient bij het College van Beroep voor de Examens of de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Awb
Algemene wet bestuursrecht: landelijke wetgeving die van toepassing is op bezwaar- en beroepsprocedures. Bezwaarde Degene die een bezwaarschrift heeft ingediend. Bezwaar- of beroepschrift Schriftelijk stuk waarin je toelicht waarom je het niet eens bent met een voor of bezwaar of beroep vatbare beslissing. BSA
Bindend studieadvies BSA-commissie
Facultaire commissie die de decaan adviseert omtrent het Bindend studieadvies. CBE
College van Beroep voor de Examens: het beroepscollege als bedoeld in artikel 7.60 van de WHW waar beroep kan worden ingediend tegen besluiten genoemd in artikel 7.61 van de WHW. CBS
Commissie voor Bezwaarschriften Studentzaken: adviescommissie als bedoeld in artikel 7.63a van de WHW en artikel 7:13 van de Awb die advies uitbrengt aan het College van Bestuur over bezwaren van studenten. Gemachtigde Persoon die bevoegd is om iemand te vertegenwoordigen in de bezwaar- of beroepsprocedure. Dit kan een professionele gemachtigde zijn (advocaat) of een bekende. Gemotiveerde beslissing Schriftelijke beslissing van het College van Bestuur of College van Beroep voor de Examens waarin de beslissing op bezwaar of beslissing op beroep wordt gemotiveerd. Hoorzitting
Gelegenheid waarin partijen hun standpunt met betrekking tot het bezwaar of beroep mondeling kunnen toelichten. Minnelijke schikkingspoging Een vast onderdeel van de bezwaar- en beroepsprocedure. Verweerder wordt hierbij verzocht om in overleg met bezwaarde of appellant te onderzoeken of een minnelijke oplossing van het geschil mogelijk is.
Let op: dit houdt niet in dat er daarna ook een schikking dient plaats te vinden, maar dat hiertoe in ieder geval een poging wordt ondernomen.Niet-ontvankelijk Een bezwaar of beroep wordt niet inhoudelijk behandeld wanneer het niet voldoet aan de wettelijke vereisten die gelden voor het in behandeling nemen ervan. Pro forma bezwaar- of beroepschrift Een voorlopig bezwaar- of beroepschrift. In dit pro-forma stuk geef je alvast aan tegen welk besluit je in bezwaar of beroep wilt gaan (stuur dit besluit ook alvast mee) en dat de bezwaar- of beroepsgronden zullen volgen. Na ontvangst van het pro-forma bezwaar- of beroepschrift word je door het secretariaat in de gelegenheid gesteld om je bezwaar- of beroepschrift binnen een aangegeven termijn compleet te maken, zodat het bezwaar of beroep daarna verder kan worden behandeld. Rechtsmiddelenclausule Mededeling onderaan een besluit waarin vermeld wordt welk rechtsmiddel (bezwaar of beroep) ingesteld kan worden tegen het besluit en binnen welke termijn dit moet gebeuren. Verschoonbare termijnoverschrijding Bezwaar of beroep moet worden ingesteld binnen zes weken. Dit is een wettelijk vastgelegde termijn die aanvangt de dag nadat het besluit is bekendgemaakt (aan jou is verzonden). Wanneer deze termijn wordt overschreden, dan kan dit als gevolg hebben dat het beroep niet-ontvankelijk wordt verklaard. Slechts in uitzonderlijke gevallen kan niet-ontvankelijkverklaring op grond van de wet achterwege blijven, wanneer redelijkerwijs niet geoordeeld kan worden dat je in verzuim bent geweest. Daarmee wordt bedoeld dat het je niet kan worden verweten. In zo’n geval spreekt men over een verschoonbare termijnoverschrijding. Dit zal per geval worden beoordeeld. Vakantie is doorgaans geen geldige reden. Verweerder Degene die het besluit heeft genomen waartegen het bezwaar of beroep wordt ingesteld, bijvoorbeeld: een examencommissie of directeur van een afdeling. WHW
Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek: landelijke wetgeving die van toepassing is op de universiteit. -
Datum Zaaknummer Verweerder Onderwerp Uitspraak 13-12-2024 2024-0159 TBM Toekenning cum laude Ongegrond 11-12-2024 2024-0164 BK Cijferbeoordeling “Ontwerpen 2” Ongegrond 11-12-2024 2024-0177 ME Cijferbeoordeling ‘Signaalanalyse’ Ongegrond 09-12-2024 2024-0198 EWI BSA Gegrond 18-11-2024 2024-0154 EWI Cijferbeoordeling OOP Gegrond 05-11-2024 2024-0136 EWI Cijferbeoordeling OOP Gegrond 31-10-2024 2024-0145 BK Cijfer Ongegrond 11-10-2024 2024-0153 EWI Extra herkansingsmogelijkheid Gegrond 20-09-2024 2024-0096 IO Toekenning cum laude Gegrond