Archief
01 april 2020
De bouwsector bezien door de bril van een antropoloog
Alfons van Marrewijk is aangesteld als hoogleraar Construction Cultures bij de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. “De bouwsector zit vol rituelen waarvan men zich vaak amper bewust is. Door aandacht te schenken aan het hoe en waarom van die rituelen, schep je ruimte voor verandering.”
25 maart 2020
Fosfaatglas met vliegas toont onverwachte eigenschappen
Glas is transparant en sterk, maar de smelttemperatuur is hoog en het materiaal is broos. Uit promotieonderzoek van Clarissa Justino de Lima blijkt dat het mogelijk is de eigenschappen te verbeteren.
19 maart 2020
Informatietechnologie zorgt (nog) niet voor veel nabijheidsvoordelen
“Als werknemers één of meerdere dagen thuis kunnen werken zijn ze bereid om grotere woon-werkafstanden te accepteren,” vertelt De Vos. Het is één van de belangrijkste effecten die hij ontdekte in zijn promotieonderzoek.
12 maart 2020
De rol van de architect in de circulaire economie
Onderzoeksproject ‘Circularcity’ verkent de rol van hedendaagse Nederlandse architecten binnen de circulaire economie in de gebouwde omgeving.
12 maart 2020
Circulair renoveren
Hoe kan de energietransitie worden verbonden met het creëren van een circulaire economie? Het gebruik van een circulaire renovatiecomponent voor het energie-efficiënter maken van woningen biedt een gecombineerd antwoord op de twee uitdagingen.
12 maart 2020
100% erfgoed voor een duurzamere toekomst
“Erfgoed is belangrijk voor onze persoonlijke en collectieve ervaring, maar ook voor toekomstige generaties. Het is niet duurzaam als we slechts de parels behouden en verduurzamen”, aldus Ana Pereira Roders. Ze is tegelijkertijd met Uta Pottgiesser aangesteld naast Wessel de Jonge. Hiermee heeft de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft drie hoogleraren op het gebied van erfgoed.
04 maart 2020
Faculteit Bouwkunde stijgt naar top 2 positie in QS Subject ranking
De World University Rankings by Subjects 2020, die vandaag is verschenen, plaatst het vakgebied ‘Architecture and the Built Environment’ van de TU Delft op de tweede plaats. Decaan Dick van Gameren: “De bevestiging van onze positie in de QS World University Ranking, zelfs een stijging daarin, is een meer dan verdiend compliment voor de voortdurende inzet en energie van onze facultaire gemeenschap.”
26 februari 2020
Het recht om zichtbaar te zijn in de openbare ruimte
Turkse immigranten speelden de afgelopen decennia een hele zichtbare rol in de openbare ruimte van Amsterdam, maar dat verandert in rap tempo. Het uitvlakken van minderheden uit het straatbeeld toont de afnemende inclusiviteit van de stad, stelt Ceren Sezer in haar promotieonderzoek.
26 februari 2020
Voorspellingen over energieverbruik in woningen ontrafeld
Energiesimulatiemodellen zijn veelgebruikte hulpmiddelen bij woningverduurzaming, maar hebben één probleem: de voorspellingen die ze voorschotelen kloppen in de praktijk vaak voor geen meter. Promovendus Paula van den Brom analyseerde werkelijk en theoretisch energiegebruik in meer dan een miljoen woningen en ontwikkelde een kalibratiemethode om de modellen op woningvoorraadniveau te verbeteren.
26 februari 2020
Klimaatarboretum TU Delft
Op woensdag 18 maart, Nationale Boomfeestdag, wordt het eerste klimaatarboretum geopend op de TU Delft.
13 februari 2020
De experts kunnen het niet alleen
Slimmer bouwen leidt tot betere gebouwen en steden. Althans, dat is de bedoeling. Het gaat alleen lukken als we leren van fouten en samen werken aan oplossingen, stelt hoogleraar Design & Construction Management Paul Chan in zijn intreerede. De experts kunnen niet in hun eentje de perfecte toekomst maken.
06 februari 2020
Verduurzamen aan de hand van harde data
Meten is weten, zeker in de energietransitie. Maar we hebben pas echt iets aan meetgegevens als we ze verwerken in geautomatiseerde systemen, betoogt hoogleraar Building Energy Epidemiology Laure Itard in haar intreerede. Slim gebruik van ‘big data’ voorkomt dat energiesystemen suboptimaal blijven werken.
06 februari 2020
Dalend aanbod en aanhoudende prijsstijgingen
Aan het eind van 2019 stabiliseert het aantal transacties op de markt voor bestaande koopwoningen en groeien de koopprijzen voor bestaande koopwoningen groeien iets minder hard. Het aantal verkochte woningen op de nieuwbouwmarkt zit in de afgelopen twee jaar zelfs in een licht dalende trend.
30 januari 2020
Aanpassen van monumentale massieve bakstenen gevels
Van monumentale gebouwen is het vaak lastig in te schatten wat het bouwfysische gedrag van de gebouwschil is. Terwijl aanpassingen van bijvoorbeeld monumentale massieve bakstenen gevels van woonhuizen wel de gewenste energiebesparingen kunnen opleveren. Onderzoekers van de faculteit Bouwkunde ontvingen € 400.000,- om de nodige kennis over de gevels te ontwikkelen.
16 januari 2020
Een energie-efficiënt kantoor kan ook comfortabel zijn
Energie-efficiëntie staat voorop bij moderne kantoorrenovaties, maar of het ook comfort oplevert is vers twee. Promovendus Minyoung Kwon keert daarom de zaken om: kijk eerst naar de wensen van de gebruikers voor je hun werkplek ontwerpt. Dat hoeft zeker niet te leiden tot hoger energieverbruik.
16 januari 2020
Nieuws thuis voor Product Development Test Lab
Het kleine witte gebouw werd ontworpen als onderdeel van een tweejarig onderzoeksproject, gebouwd door studenten en bedoeld om van te leren. Het Product Development Test Lab heeft nu een nieuwe locatie gekregen op The Green Village op de TU Delft campus, waar productinnovaties gericht op digitaal bouwen, de circulaire economie en energiebesparing verder kunnen worden getest.
16 januari 2020
Multifunctionele tussengebieden bieden grote duurzaamheidskansen
Gebieden rondom steden worden vaak met een vies gezicht aangeduid als ‘urban sprawl’. Maar juist in deze tussengebieden kunnen we veel van onze duurzaamheiddoelstellingen verwezenlijken, zegt promovendus Alexander Wandl. We moeten ze alleen beter leren plannen.
19 december 2019
Brainpark Rotterdam nieuw leven inblazen
Het ontwerp ‘Building Upon Brainpark’ blaast nieuw leven in het Brainpark gebied in Rotterdam door het gebied zichtbaar te maken voor bewoners en gebruikers van het gebied. Het ontwerp van BK alumni Kevin Westerveld, Nima Morkoç, Hedwig van der Linden en master student Lars Kloeg kreeg een bijzondere vermelding in de Europan 15 x Productive Rotterdam ontwerpwedstrijd.
19 december 2019
Participatory action research
Het nieuw Horizon 2020 project UPLIFT zal inzicht geven in de structurele oorzaken van ongelijkheid binnen de Europese Unie, met bijzondere aandacth voor kwetsbare jongeren. Onderzoekers van Management in the Built Environment coördineren de participatieve actiecomponent van het project, waarbij de jonge mensen zelf worden betrokken bij het ontwikkelen van innovatieve beleidsoplossingen.
19 december 2019
‘Gedragswetenschap onmisbaar voor energiebesparing en comfort in huis’
Comfort in huis associëren we vooral met aangename temperaturen, maar er komt veel meer bij kijken. Promovendus Marco Ortiz bracht in kaart welke woonomstandigheden we als aangenaam ervaren. De psychologische profielen die dat opleverde zijn bruikbaar voor het ontwerpen van comfortabele, energiezuinige huizen op maat.
19 december 2019
Betaalbare en gebruikersvriendelijke renovatieconcepten
Het nieuwe consortium Integrale Energietransitie Bestaande Bouw (IEBB) ontvangt 13,8 miljoen euro subsidie om de komende jaren betaalbare en gebruikersvriendelijke renovatieconcepten worden ontwikkeld. Onderzoekers van de faculteiten Bouwkunde, Industrieel Ontwerpen en Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft ontwikkelen de nodige kennis voor onder meer innovatieve renovatieconcepten, digitalisering van het renovatieproces, optimalisatie van warmtepompen en energieprestaties van gebouwen, keteninnovatie en implementatie.
17 december 2019
Het virtuele depot: achter de schermen bij musea
Bij de meeste musea ligt ruim 90% van hun collectie opgeslagen in een depot. Om te onderzoeken hoe dat soort opslagfaciliteiten dankzij VR-technologieën toch kunnen worden ontsloten, is het project ‘DIPOT: Digital depot’ opgezet. Zo kan de collectie niet alleen worden opengesteld voor een breder publiek, maar kan ook het ontwerp van toekomstige opslagfaciliteiten van musea worden verbeterd.
05 december 2019
NRP Master Awards 2019 voor BK alumni
Mary Lou van den Berg ontving de NRP Masterprijs voor haar afstudeerproject over adaptief hergebruik van gedeeld erfgoed in het stadscentrum van Bandung, Indonesië. De tweede en derde prijs werden respectievelijk toegekend aan BK alumni Ditte Gerding en Tessa Persoon.
05 december 2019
De gemeenschappelijke voorkeur als vastgoedstrategie
Hoe stemt een organisatie besluiten over vastgoed zo goed mogelijk af op de behoeften van de organisatie? Monique Arkesteijn onderzocht bestaande methoden en ontwikkelde een model waarin de voorkeuren van stakeholders leiden tot de beste optie. Haar onderzoek biedt vastgoedmanagers nieuwe aanknopingspunten.
05 december 2019
Studenten Architecture winnen ontwerpprijs voor eco-cabine
Masterstudenten Mickaël Minghetti en Karol Wojtas onderzochten hoe je in een spectaculaire maar kwetsbare omgeving kan wonen. Vectorworks beloonde hun ontwerp voor een eco-cabine met een prijs van $1.000,- en gratis Vectorworks software en training voor de faculteit Bouwkunde.
04 december 2019
Internationale tentoonstelling Together! komt naar Delft
De internationale tentoonstelling Together! over de toekomst van het wonen en leven in de stad komt naar Delft. TU Delft organiseert de tentoonstelling samen met gemeente Delft, architectenbureau Inbo en ontwikkelaar cepezedprojects, vergezeld door een breed programma aan publieke evenementen en academisch onderzoek.
21 november 2019
Thesis award for exploration of 3D functionalities
Geo-information Netherlands awards an annual thesis award to a graduate who has made an especially memorable contribution to the field of geography. BK alumna Inge van den Meiracker received the GIN-NCG Thesis award for her graduation project ‘Exploring 3D functionalities: A research into software that support the spatial analysis and visualisation of 3D surface data’.
21 november 2019
Grant for sustainable integration of vertical farming
Vertical farming is the integration of high-tech agriculture in buildings. SKY HIGH researches this revolution in plant production with over 23 partners. Researchers from BK Bouwkunde received a grant of €560.000,- to explore how vertical farming can be integrated sustainably in buildings and urban energy systems.
19 november 2019
‘Passieve koeling is een kwestie van slim ontwerpen’
Energieneutraal bouwen is in warme streken bijna onhaalbaar zonder het gebruik van passieve koeling. Neem een voorbeeld aan de Chinese plattelandsarchitectuur, zegt promovendus Xiaoyu Du. Die heeft dankzij een slimme opzet van ruimtes geen energieverslindende airco’s nodig.
19 november 2019
‘Glasstenen zijn monsters!’
Flessen recyclen hebben we aardig in de vingers, maar met veel ander afvalglas wil het maar niet lukken. Maak er gietglas van, zegt promovenda Faidra Oikonomopoulou. Dat is sterker dan staal of beton en is bovendien een prachtig transparant bouwmateriaal.
14 november 2019
Een technologische én maatschappelijke uitdaging
Als we onze steden energieneutraal willen hebben, moeten we de manier waarop we daar leven drastisch veranderen. De City-zen Roadshow is opgezet om duidelijk te maken dat we duurzaamheid vanuit zowel technologisch als maatschappelijk perspectief moeten bekijken.
07 november 2019
Open spatial data infrastructure education network
The project SPIDER aims to promote and strengthen active learning and teaching towards open spatial data infrastructures. The Urban Data Governance Group received an Erasmusp+ grant for the three-year project, collaborating with Bochum University of Applied Sciences, KU Leuven, Lund University, and the University of Zagreb.
07 november 2019
Award voor afstudeerproject over waterbescherming in Vietnam
Alumna Rapa Surajaras won de KuiperCompagnons Graduation Award 2019 voor masterstudenten voor haar afstudeerproject ‘Breathe: Redefining a zone of informal settlements for Ho Chi Minh City’. Haar project werd door de vakjury uit meer dan dertig inzendingen geselecteerd voor de jaarlijkse competitie van vakblad Blauwe Kamer.
07 november 2019
Hoogleraar Monica Chao-Duivis geridderd
Op 25 oktober gaf Monika Chao-Duivis haar uittreerede als hoogleraar Bouwrecht. De dag ervoor werd zij onderscheiden als Officier in de Orde van de Oranje-Nassau voor haar verdiensten voor de samenleving door haar werk op het gebied van bouwrecht.
07 november 2019
Makerspaces in public libraries
Public libraries are increasingly facilitating a variety of performative opportunities. Supporting ‘making’ is becoming a common feature. The new open-access publication Atlas: Makerspaces in public libraries in the Netherlands’ takes a closer look to this development.
07 november 2019
Exploration of aesthetics in façade design
The research project ‘PrettyFace – Exploration of aesthetics in façade design’ has been granted funding by NWO Creative Industry KIEM. The project aims to explore aesthetical aspects of façade design, with the goal of identifying and discussing parameters. These parameters can be used to develop building products for architectural application based on aesthetical preferences.
07 november 2019
Celebrating spatial planning and strategy
Spatial Planning & Strategy is one of the key pillars to Urbanism at TU Delft. Over the past eleven years, the integrative approach to urbanism has further solidified under the guidance of professor Vincent Nadin. A new open-access publication celebrates the achievements of the past decade.
07 november 2019
Hulptroepen voor de publiekvastgoedmanager
Een dakloze faculteit. Dat was Bouwkunde toen het vaste onderkomen aan de Berlageweg in 2008 door brand verloren ging. Voor toenmalig docent en onderzoeker Alexandra den Heijer bleek dit persoonlijke drama tevens de aanzet tot een inspirerend leerproces. Wat mis je het meest wanneer je plotseling zonder gebouwen en voorzieningen zit? Als nieuwe hoogleraar Publiek Vastgoed legt Den Heijer de vraag graag voor aan studenten en professionals.
24 oktober 2019
Freya Spencer-Wood nominated for TU Delft Best Graduate Award 2019
Freya Spencer-Wood graduated from the faculty of Architecture and the Built Environment with a thesis on how the dialogue between politics and architecture can be made as open and accessible as possible. On 12 November, Spencer-Wood will give a live pitch to compete for the title ‘TU Delft Best Graduate 2019’, together with the seven nominees from other faculties.
24 oktober 2019
Archiprix selectie 2020 bekend
Ieder najaar worden de beste afstudeerprojecten van de faculteit Bouwkunde geselecteerd en tentoongesteld in de BK Expo. De jury selecteerde de negen beste projecten voor deelname aan de toonaangevende Archiprix, de jaarlijkse prijsvraag voor aanstormend ontwerptalent.