Archief
26 september 2022
De stap tussen techniek en verandering
Het tot stand brengen van verandering in de bouw is lastig. Bij circulaire bouwprojecten worden ambities bijvoorbeeld vaak niet gehaald omdat op een andere manier moet worden samengewerkt dan we nu zijn gewend. Dan zijn de circulaire technieken wel voorhanden, maar de inzet ervan voor transitie naar een circulaire bouweconomie vindt niet vanzelf plaats. Hoogleraar Construction Cultures Alfons van Marrewijk maakt de nodige verbinding tussen techniek en sociale wetenschappen om verandering wel in gang te kunnen zetten.
22 september 2022
Marlon Boeve start als hoogleraar Omgevingsrecht in gebiedsontwikkeling
Nederland worstelt met grote vraagstukken op het terrein van mobiliteit, woningbouw, verduurzaming en klimaat. Gezien alle grote opgaven komen er al snel meerdere belangen samen in gebiedsontwikkeling. Het omgevingsrecht staat daarbij vol in de schijnwerpers.
14 september 2022
Succesvolle Kick off BK Public Programs met Herman Hertzberger
De trap in de Oostserre vol met studenten en medewerkers. Een panel met interessante namen en een heel bijzondere gast: Herman Hertzberger. Ter ere van zijn 90ste verjaardag was er een BK Talks 'Lessons' en is de tentoonstelling 'Het Hertzbergerhuis gefotografeerd door Johannes Schwartz voor Het Nieuwe Instituut Collectie' te zien. Een mooie start van de BK Public Programs.
07 september 2022
Eredoctoraat voor professor Klaske Havik
Deze zomer heeft Klaske Havik een eredoctoraat ontvangen van de Universiteit van Tampere, Finland, "als erkenning voor haar bijdrage aan het schrijven over architectuur, en voor haar onderzoek naar teksten over architectuur en stedenbouw".
07 september 2022
Studenten maken kunstwerk van baksteen
Vier studenten van de BK master en bachelor en twee docenten hebben een kunstwerk ontworpen met droogstapelbare bakstenen voor op de tentoonstelling BAKSTEEN | BRICK in de Kunsthal KAdE in Amersfoort. De titel van het werk is ‘What do you want, brick?’ Zou een baksteen eigenlijk een muur willen zijn?
31 augustus 2022
Professor Adriaan Geuze is winnaar van internationale onderscheiding in landschapsarchitectuur
De International Federation of Landscape Architecture heeft Adriaan Geuze uitgeroepen tot winnaar van de belangrijkste wereldwijde onderscheiding in landschapsarchitectuur: de Sir Geoffrey Jellicoe Award. Adriaan Geuze's buitengewone bijdragen aan de bevordering van het beroep in conceptueel en praktisch opzicht een afspiegeling van de beste waarden van de IFLA-gemeenschap.
30 augustus 2022
Digitalisering in een sterrenstelsel van bouwrecht
“Het bouwrecht zie ik als onderdeel van een sterrenstelsel: allerlei partijen, juridische kaders en belangen beïnvloeden elkaar,” vertelt hoogleraar Evelien Bruggeman. “Om technologische ontwikkelingen een plek te kunnen geven in de maatschappij is het van belang een evenwicht in dat krachtenveld te vinden.” Op 16 september geeft de hoogleraar Bouwrecht van de faculteit Bouwkunde haar intreerede en laat ze zien hoe digitalisering in de bouw een plek kan krijgen in het sterrenstelsel van het bouwrecht en het krachtenveld van technische en maatschappelijke ontwikkelingen.
05 augustus 2022
‘Perfect storm’ vormt serieuze bedreiging voor de koopwoningmarkt
Het aantal aangeboden en verkochte nieuwbouwwoningen blijkt in het eerste kwartaal van 2022 te zijn teruggezakt tot het niveau van kort na de Kredietcrisis (2008-2013). Daarnaast ligt het aantal nieuwbouwwoningen waarvoor een bouwvergunning is verleend in de eerste vijf maanden van 2022 circa 15% lager dan in het jaar ervoor. Binnen de koopsector is dat zelfs ruim 20%.
29 juli 2022
Landelijke 3D Dataset voor geluidsimulaties in gebruik
Voor de berekening van omgevingsgeluid vanwege weg- en railverkeer en industrie maakt een geluidexpert gebruik van een 3D-model van de omgeving. Dit 3D model bevat informatie over de terreinhoogte, gebouwen en geluid-reflecterende/absorberende eigenschappen van de bodem. Het vervaardigen hiervan kan een behoorlijke klus zijn. Sinds vorig jaar kunnen geluidsexperts gebruikmaken van een automatisch gegenereerde landsdekkende 3D-dataset ‘geluid’ die mede is ontwikkeld door de 3D Geoinformation onderzoeksgroep, Afdeling Urbanism.
27 juli 2022
Circulaire uitkijktoren wordt circulair paviljoen
De circulaire uitkijktoren die sinds vorig jaar op de hoek van de Westlandseweg en Nieuwe Gracht stond, is afgelopen maand afgebroken. De toren krijgt een bijzondere nieuwe bestemming: het hout wordt namelijk gebruikt bij de bouw van een circulair paviljoen, in het teken van Jacques van Marken, oprichter en directeur van de voormalige Gist Brocades fabriek in Delft. Het paviljoen wordt vanaf dit najaar gebouwd in de Hortus Botanicus van de TU Delft.
12 juli 2022
TU Delft studententeam 'Lettus Design' heeft de Urban Greenhouse Challenge gewonnen
Het LettUs Design Team van de TU Delft heeft een winnend modulair concept voor stadslandbouw ontwikkeld dat kan worden afgestemd op de behoeften van een wijk met slechte toegang tot gezonde voeding, goed onderwijs en het daaruit voortvloeiende gebrek aan economische kansen. Met hun ontwerp won het team de eerste prijs van de Urban Greenhouse Design Challenge.
05 juli 2022
Online BK tentoonstellingen
Deze zomer zijn er meerdere online tentoonstellingen beschikbaar. Neem via de links een kijkje.
28 juni 2022
LDE White Paper: Kritieke materialen, energietransitie en geopolitiek: een gecompliceerde mix
De Europese Unie heeft met de Green Deal ambitieuze en broodnodige klimaatdoelen geformuleerd. Hierbij moet de netto uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 tot nul zijn teruggebracht zonder uitputting van grondstoffen en met oog voor het welzijn van mensen en regio’s. Om vanuit de wetenschap kennis en oplossingsrichtingen aan te reiken schreven zeven wetenschappers van de samenwerkende Leiden-Delft-Erasmus Universiteiten de paper ‘Critical materials, green energy and geopolitics: a complex mix’. De paper is nu voor iedereen beschikbaar.
24 juni 2022
Delftse studenten maken indruk in competitie met oplossing voor verduurzaming 847.000 verouderde portiekflats
Symbiotic Urban Movement (SUM) - een studententeam van de TU Delft – is vrijdag 24 juni derde geworden tijdens de Solar Decathlon Europe 21/22. Het team bereikte deze prijs met een innovatief plan om alle 847.000 portiekflats in Nederland duurzaam te transformeren.
21 juni 2022
Tessa Koenig Gimeno wint gedeelde eerste prijs op Archiprix 2022
BK alumna Tessa Koenig Gimeno heeft de gedeelde eerste prijs op de Nederlandse Archiprix 2022 ontvangen voor haar project ‘Decolonising the City: Public Space as Cultural Resistance in Santiago de Chile’.
15 juni 2022
Open access boek: Inzicht - Academische Vaardigheden voor Bouwkundigen
Het boek ‘Inzicht - Academische Vaardigheden voor Bouwkundigen’ geeft een verdiepend beeld van bouwkunde als wetenschappelijke discipline, gaat expliciet in op de relatie tussen ontwerp en onderzoek en richt zich met name op praktische vaardigheden die bouwkundestudenten ontwikkelen gedurende hun bacheloropleiding in Delft.
15 juni 2022
Documentaire ‘Post-Pandemic Public Spaces’
Na een pandemisch jaar, wereldwijd zonder openbare ruimte, was het tijd om verder te kijken en ons af te vragen wat is er nu veranderd in de openbare ruimte. Drie Honours program studenten BSc die in de research group ‘The Design of Public Space’ hebben meegelopen, hebben een documentairereeks gemaakt. Deze documentaire geeft een blik op de veranderingen in het denken over het ontwerp, de mobiliteit, de ongelijkheid, en ons gedrag.
15 juni 2022
Huisvesting als gezondheidszorg: Nelson Mota wint NWO/NRO Comenius Onderwijssubsidie
Het belang van biodiversiteit voor de volksgezondheid wordt algemeen erkend. Weinig mensen zijn zich er echter van bewust hoezeer woningontwerpbeslissingen van invloed zijn op de interactie tussen mensen, niet-mensen en de diversiteit aan micro-organismen die onze leefomgeving bevolken. Met het project Housing as Healthcare: Mapping the correlation between housing design, microbiodiversity and health in The Hague heeft Nelson Mota de NWO/NRO Comenius Teaching Fellowship gewonnen.
13 juni 2022
Bruggen en kademurenherstel met oog voor milieu en stad
Stadscentra zijn steeds drukker en de belasting van de soms honderden jaren oude infrastructuur door bijvoorbeeld vrachtverkeer wordt steeds groter. Meerdere gemeenten in Nederland staan voor grote onderhoudsopgaven met kosten die tot in de miljarden kunnen lopen. De opgaven op korte termijn vallen bovendien samen met grote transities op het gebied van klimaatadaptie, circulariteit, energie en transport.
08 juni 2022
Energietransitie centraal in TU Delft-onderwijs
On Thursday 9 June, the TU Delft campus will be buzzing like never before. On that day, students will be presenting their ideas on how to accelerate the energy transition. Over the past six months, more than 15,000 TU Delft students have followed a course on energy transition. This has resulted in a large number of ideas and prototypes that can be seen on 9 June during the Energy Challenge Event, which is part of TU Delft's anniversary year.
01 juni 2022
Several grants for faculty
In recent months, several grants have been awarded to research projects of our faculty. Frank van der Hoeven, Alexander Wandl and Arjan van Timmeren will be contributing to two of the five selected projects for the development of ‘lighthouse demonstrators' of the New European Bauhaus (NEB). In addition, a SURF grant has won for the first time by Serdar Asut. Karel Van den Berghe and Ellen van Bueren are part of the granted NWO KIC technology proposal SUBLIME.
01 juni 2022
Opening Solar Decathlon Europe: volg livestream op 10 juni
De Solar Decathlon Europe vindt plaats in Wuppertal in Duitsland van 10 tot en met 26 juni 2022. Team SUM (Symbiotic Urban Movement) - een studententeam van de TU Delft - doet mee aan de tien onderdelen van de competitie met hun oplossing voor verduurzaming van 847.000 verouderde portiekflats in Nederland.
12 mei 2022
Oplopende hypotheekrente temporiseert de prijsstijging op de koopwoningmarkt
Het aantal hypotheekaanvragen heeft in het eerste kwartaal van 2022 een nieuw record bereikt door een enorme toename van het aantal oversluitingen van bestaande hypotheken. Consumenten anticiperen daarmee op de eerste stijgingen van de hypotheekrente. Die stijging heeft echter ook gevolgen gehad voor de maximale leencapaciteit van huishoudens.
10 mei 2022
Marie Skłodowska Curie Postdoctoral Fellowship opportunities
The Faculty of Architecture and the Built Environment at Delft University of Technology is accepting ‘Expressions of Interest’ for hosting Fellows.
02 mei 2022
The Berlage Theory Master Class
The Berlage is pleased to announce its upcoming theory master class entitled “Alive and Kicking: The Body Quick,” led by Francesca Hughes in collaboration with Miguel Rodriguez-Casellas.
25 april 2022
Nieuwe hoogleraar Zef Hemel verbindt Delft en Groningen
De toekomst van grote steden staat al jaren in de schijnwerpers. In metropolen zal immers een almaar groter aandeel van de wereldbevolking zijn gevestigd. Minder aandacht is er voor de vraag hoe het niet-grootstedelijke gebieden zou kunnen vergaan. Als houder van de Bonnema-leerstoel aan de TU Delft en de Universiteit van Groningen zal planoloog Zef Hemel zich buigen over de potentie van regionale steden en omliggende landschappen.
15 april 2022
Wereldwijde top 2 positie voor Architecture in QR by subject ranking
In de meest recente QS World University Rankings by Subject is Architecture gestegen van de top 3 positie naar de top 2 positie. Dat is een geweldige prestatie. In de top 3 vinden we MIT op 1 en UCL op 3.
13 april 2022
Carola Hein als eerste Leiden-Delft-Erasmus hoogleraar benoemd
Antropologen, planners, architecten en ontwerpers kunnen veel leren van elkaars benaderingen en betrokkenheid in professionele en onderzoekspraktijken. De verbinding tussen design en sociale wetenschappen is voor professor Carola Hein een key issue.
11 april 2022
Veni’s voor negen Delftse toponderzoekers
Nog eens 78 veelbelovende jonge wetenschappers ontvangen van NWO Veni-financiering van maximaal 280.000 euro. Het gaat om zestig onderzoekers uit het domein Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) en achttien uit de Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW), die de komende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder kunnen ontwikkelen. De Veni’s voor de domeinen ENW en ZonMW werden in december 2021 bekend gemaakt.
06 april 2022
De auto stuurt architectuur
Hoe gaat de auto van de toekomst de architectuur van de twintigste-eeuwse snelwegen en knooppunten transformeren, van benzinestations en wasstraten tot parkeergarages en motels? Welke nieuwe vormen van architectuur zullen in de tweede helft van de eenentwintigste eeuw naast de toekomstige auto ontstaan? Hoe zal de privéruimte van de auto verder versmelten met de openbare ruimte?
06 april 2022
Rekenkracht van de Delftse supercomputer ook voor BK
Onderzoek is steeds meer gebaseerd op data en op hoe data kunnen worden ingezet om tot betere ontwerpen, beslissingen of metingen te komen. Het vraagt soms enorme rekenkracht om alle modellen en scenario’s te verwerken. Binnenkort kunnen alle onderzoekers, studenten en onderwijs aan de TU Delft gebruik maken van de rekenkracht van DelftBlue voor het oplossen en doorrekenen van complexe problemen. Deze high-performance computer heeft een snelheid van maar liefst 2 petaflops (een miljoen maal een miljard berekeningen per seconde). Ook voor de Faculteit Bouwkunde is deze supercomputer vanaf eind april te gebruiken.
30 maart 2022
Ontsluiting en open access van DOCOMOMO informatie
Met regelmaat worden met sloop of verminking bedreigde Moderne gebouwen onder de aandacht van DOCOMOMO International gebracht. In veel gevallen speelt de internationale DOCOMOMO gemeenschap een belangrijke rol in het behoud van deze bedreigde gebouwen. Om de kennis en informatie voor iedereen beschikbaar te stellen wordt veel van het materiaal online ontsloten.
23 maart 2022
Twee grote grants voor faculteit: NWA-ORC en ERC
Clementine Cottineau (Urbanism) ontving een ERC grant voor haar onderzoeksproject SEGUE over economische segregatie in steden. Ellen van Bueren (MBE) is penvoeder van een groot consortium dat een NWA-ORC grant krijgt voor RED&BLUE; een transdisciplinair onderzoek naar klimaatbestendige steden.
22 maart 2022
Ontwerpen voor iedereen in de nieuwe minor PortCityFutures
Havensteden en de gebieden daaromheen zijn van oudsher plekken waar mensen, goederen en ideeën aankomen en vertrekken, waar economische ontwikkeling en leefbaarheid zowel botsen als hand-in-hand kunnen gaan. Tegen deze achtergrond biedt de nieuwe LDE minor PortCityFutures derdejaars bachelorstudenten met allerlei achtergronden de kans om kennis te maken met observeren, ontwerpen en multidisciplinair samenwerken.
10 maart 2022
Bomenlanen. Over de onlosmakelijke relatie tussen bomen en wegen
Regelmatig verschijnen er artikelen in de media over burgers die protesteren tegen de kap van grote aantallen bomen langs wegen. De reden voor die kap ligt vaak in het verkeersveiliger maken van de weg omdat bomen soms dicht bij de rijweg staan. Maar dat is niet het hele verhaal: bomen en wegen zijn al eeuwenlang onlosmakelijk en op allerlei manieren met elkaar verbonden.
09 maart 2022
Oplossing voor verduurzaming 847.000 verouderde portiekflats
Veel van de verouderde typische Nederlandse portiekflats zijn grootverbruikers van energie en belanden daarom vaak op de slooplijst. Deze typische flats hoeven echter niet uit het straatbeeld te verdwijnen. Symbiotic Urban Movement (SUM) - een studententeam van de TU Delft - heeft een plan ontwikkeld om alle 847.000 portiekflats in Nederland duurzaam te transformeren en meer woningen te creëren.
02 maart 2022
Masterscriptie over woonvormen voor ouderen wint de Jeroen van der Veer Scriptieprijs
Masterstudent Joep Bastiaans inventariseerde welke gemeenschappelijke woonconcepten recent ontwikkeld zijn voor ouderen en onderzocht in hoeverre die aansluiten bij hun wensen en behoeften. Met zijn Masterscriptie ‘Professional collaborative housing concepts for seniors’ won hij de Jeroen van der Veer Scriptieprijs 2021.
23 februari 2022
Derde prijs voor BK-afgestudeerden in DAIDA Foundation Global Thesis award
Twee pas afgestudeerde Master studenten van onze faculteit Bouwkunde zijn derde geworden in de finale van de DAIDA Foundation Global Thesis award 2021. Het jaarlijkse evenement bekroont afgestudeerden die ideeën bedenken om het leven van kwetsbare groepen in snel groeiende steden in de landen van the Global South te verbeteren. Ramona Scheffer en Zhuo-ming Shia stonden met hun afstudeerwerk op de shortlist van 10 andere genomineerden en werden uiteindelijk gedeeld derde.
22 februari 2022
De rol van het hofje voor de ontwerpopgave van de 21-ste eeuw
Hofjes vormen volgens onderzoeker Willemijn Wilms Floet een uitgelezen kans om woongebieden te voorzien van geborgenheid, rust en groen. In haar open access publicatie ‘Oases in de stad, het hofje als architectonisch idee’ vertelt zij over de duurzame ontwerpprincipes en de ontwikkeling van hofjes, welke zegeningen zij huisvesten, en waarom gebiedsontwikkelaars ook in de 21e eeuw hier nog hun voordeel mee kunnen doen. Want, stelt Wilms Floet: “Iedere tijd verdient zijn eigen hofje.”
22 februari 2022
De technische traditie van land maken
Landschapsarchitectuur is méér dan het ontwerpen van parken en pleinen. Het is een ingenieurstraditie, betoogt Adriaan Geuze, landschapsarchitect en oprichter van West 8. Als nieuwe hoogleraar Landschapsarchitectuur bij de faculteit Bouwkunde aan de TU Delft ziet hij kansen om landschapsarchitectuur in te zetten in een cross-over met de andere Delftse domeinen. Zo kunnen we werken aan complexe en dringende langetermijnopgaves zoals klimaatadaptatie, woningbouw, de energietransitie en de herijking van de landbouw.