Archief
16 maart 2023
100 jaar Mythe Maison d’Artiste - De toekomst is aan de ingenieurs
In 1923 werd Maison d’Artiste ontworpen door Cor van Eesteren en Theo van Doesburg in Parijs. Een wereldberoemd ontwerp, maar nooit gebouwd. Onder leiding van prof. Mick Eekhout hebben studenten destijds in 2002 een prototype gebouwd dat binnenkort op het voorplein van de faculteit wordt geplaatst. Eekhout heeft onlangs een innovatieve methode ontwikkeld waarmee het maison op 1:1 schaal zou kunnen worden gerealiseerd.
14 maart 2023
Campus NL 2023-2027: onderzoek voor en door universiteiten
Universiteiten in Nederland lopen met het managen van hun campus aan tegen een aantal gemeenschappelijke uitdagingen. Denk aan grote aantallen instromende studenten, dilemma’s rond hybride werken en studeren, de krappe (studenten)woningmarkt, verduurzaming en een gezond werkklimaat. Onderzoeksproject Campus NL gaat komende vier jaar deze uitdagingen samenbrengen om het campusmanagement binnen elk van de 14 Nederlandse universiteiten (nog) effectiever en efficiënter te kunnen organiseren.
13 maart 2023
Studenten ontwerpen shelters voor getroffen Syrië en Turkije
Na de aardbeving in Turkije / Syrie bivakkeerden duizenden getroffen inwoners van Turkije en Syrië in de ijzige buitenlucht zonder eerste levensbehoefte. Zoals vaker in een rampgebied zijn er onvoldoende geschikte opvang- of noodlocaties om al die getroffenen van een ramp op te vangen. Bij de faculteit Bouwkunde heeft een team van studenten en deskundigen het initiatief genomen om hun expertise in te zetten om een modulaire shelters te ontwerpen.
08 maart 2023
De positieve veranderingen die vrouwelijke architecten teweegbrengen
Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag, met als thema "Choice Challenge", organiseert het consulaat-generaal van Nederland in Guangzhou een salonuitwisseling voor vrouwelijke architecten. Het doel is een interactief platform op te bouwen tussen Chinese en buitenlandse vrouwelijke architecten en de 'groeiverhalen' en waardevolle ervaringen van vrouwelijke architecten te delen. Caroline Newton is uitgenodigd om deel te nemen.
08 maart 2023
Carola Hein onderscheiden met de Open Education Ambassador Award
Op 7 maart, ter gelegenheid van de Open Education Week 2023, ontvingen acht docenten van de TU Delft de award als erkenning voor hun inzet om kennis en leermiddelen openlijk te delen met de wereld. Van onze faculteit ontving hoogleraar Carola Hein de Award.
07 maart 2023
Marie Skłodowska Curie Postdoctoral Fellowship opportunities
Excellent postdocs and recent PhD graduates who would like to apply for the Marie Sklodowska Curie Postdoctoral Fellowships 2023 (MSCA-PF-2023) are invited to express their interest. Selected candidates will receive support from our university to write a successful proposal for this call.
01 maart 2023
TU Delft wint 2022 edX Prize voor innovatief online onderwijs over duurzame stedelijke ontwikkeling
26 februari 2023
Uniek schaalmodel in de maak: Toren van Vladmir Tatlin
Niemand weet precies hoe de Toren van Vladimir Tatlin in elkaar heeft gezeten. Er zijn maar een paar tekeningen, schetsen en foto’s van de toren. En een beperkt aantal nog bestaande eerder gemaakte schaalmodellen; maar zijn die kloppend? Momenteel zijn Bas Vahl (Maquettetechniek) en Peter Koorstra (Vormstudie) in de maquettehal bezig met het reconstrueren en opbouwen van een nieuw schaalmodel van deze bijzondere toren.
15 februari 2023
Diversiteit en Inclusie 2.0: een interview met het BK D&I Team
Vanaf februari 2023 legt Roberto Rocco de functie van Faculty Diversity and Inclusion Officer neer, om opgevolgd te worden door Robert (Bob) Gorny. Samen met Cécile Calis in de nieuwe functie van Community Officer zullen zij als team bijdragen om van BK een omgeving te maken die diversiteit en inclusiviteit in zowel structuur als functioneren bevordert. Wij kijken graag met hen terug op de afgelopen twee jaar en kijken vooruit naar de komende periode.
09 februari 2023
Koopprijzen dalen voorlopig verder op de Nederlandse koopwoningmarkt
Terwijl het aantal verkochte woningen in de bestaande woningvoorraad redelijk stabiel blijft, zet de daling van de koopprijzen in het vierde kwartaal van 2022 gestaag door. De fors gestegen hypotheekrente in de afgelopen maanden heeft direct gevolgen voor de leencapaciteit van huishoudens. In combinatie met de recente koopprijsdaling, maakt deze rentestijging potentiële kopers bovendien weer meer risicomijdend.
25 januari 2023
Open boek Teaching Design For Values: Concepts, Tools & Practices
Het identificeren, interpreteren en implementeren van maatschappelijke waarden in universitair onderwijs is een essentieel onderdeel van verantwoord innoveren en ontwerpen voor rechtvaardige, inclusieve en duurzame samenlevingen. Terwijl er nu een goed gedefinieerde en groeiende hoeveelheid onderzoek bestaat over de theorie en toepassing van ontwerpen voor waarden (of 'waardegevoelig ontwerpen'), blijft de pedagogische dimensie momenteel onderbelicht.
23 januari 2023
Het Antoni van Leeuwenhoekjaar start met gratis tentoonstelling: FOCUS
“FOCUS: 25 students designing for Antoni van Leeuwenhoek" is een unieke tentoonstelling die de creatieve mogelijkheden van een microbiologie expositie laat zien. De tentoonstelling in OPEN Delft vindt plaats naar aanleiding van het jaar van Antoni van Leeuwenhoek, een van de belangrijkste figuren uit de geschiedenis van de microbiologie. Dit jaar is het 300 jaar geleden dat Antoni van Leeuwenhoek overleed in Delft, nadat hij hier meer dan 90 jaar heeft gewoond en gewerkt.
18 januari 2023
Spaces of Display ‘FOCUS: 25 students designing for Antoni van Leeuwenhoek’
Spaces of Display is een unieke tentoonstelling die de creatieve mogelijkheden van een microbiologie expositie laat zien. De tentoonstelling ‘FOCUS: 25 students designing for Antoni van Leeuwenhoek’ vindt plaats naar aanleiding van het jaar van Antoni van Leeuwenhoek, een van de belangrijkste figuren uit de geschiedenis van de microbiologie.
12 januari 2023
FLIARA - De rol van vrouwen in een duurzamere toekomst voor het platteland
Het nieuw gestarte project FLIARA (Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas) stelt op unieke wijze een transdisciplinaire, innovatieve methodologie voor om het begrip, het bewustzijn en de erkenning van de rol van vrouwen in een duurzamere toekomst op het platteland te verbeteren en voorstellen te ontwikkelen voor de wijze waarop effectievere beleids- en bestuurskaders dit kunnen ondersteunen en het vermogen van vrouwen om hieraan bij te dragen kunnen vergroten.
12 januari 2023
Herontwerp geeft zorggebouwen tweede leven
Hoogleraar Thijs Asselbergs breekt een lans voor het Open Bouwen van architect John Habraken. “Deze manier van bouwen heeft een positieve invloed op circulariteit, aanpasbaarheid en bevordert ook de invloed van gebruikers.” Naar aanleiding van de casus om het Amsterdam UMC te vernieuwen werd Asselbergs geïnterviewd door FMTGezondheidszorg over dit onderwerp.
11 januari 2023
De gezondheid van vrouwen op het werk wordt niet echt goed begrepen
Welke gevolgen heeft kantoorinrichting voor gendergelijkheid? Voor het project 'Her Office’ waar Dr. Amy Thomas momenteel aan werkt kreeg zij een NWO Veni subsidie. Het is een historisch onderzoek naar de manier waarop het ontwerp van de werkplek op de een of andere manier gevolgen had voor gendergelijkheid. Thomas doet een historisch onderzoek naar dit onderwerp en werd hiervoor geïnterviewd door TU Delta.
20 december 2022
VR vergroot vertrouwen in verbouwen
Een bewoner staat voor een grote renovatie van zijn huurwoning. Wat houdt de renovatie in, welke keuzes kan een huurder zelf maken, hoe moet hij zich voorbereiden en hoe ziet het eindresultaat er uit? Met virtual reality doorloopt een bewoner in een half uur alle fases van sloop tot eindresultaat.
16 december 2022
Digitale betrokkenheid van burgers bij erfgoed – een EHT podcast
In een podcast aflevering van European Heritage Tribune legt onderzoeker Nan Bai uit hoe sociale media kunnen helpen om de betrokkenheid van burgers bij erfgoedsites te begrijpen. In antwoord op Bai geeft Inez Weyermans van de afdeling erfgoed van de gemeente Amsterdam haar visie op dilemma's rond de waardering van de beroemde Amsterdamse grachtengordel.
15 december 2022
Bieke Cattoor nieuw lid De Jonge Akademie
Dit jaar behoort Bieke Cattoor van de afdeling Urbanism, sectie Landschapsarchitectuur tot een van de tien nieuwe leden van De Jonge Akademie. De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.
07 december 2022
Delft Design for Diversity thesis award
Diversiteit, gelijkheid en inclusie behoren tot de belangrijkste maatschappelijke waarden van de TU Delft. Om de ervaringen met het ontwerpen met en voor diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI) bij Bouwkunde te waarderen, wordt een scriptieprijs gelanceerd voor masterscripties en PhD proefschriften die diversiteit, gelijkheid en inclusie op innovatieve manieren expliciet behandelen.
05 december 2022
Al wandelend onderzoek doen op het platteland
Net als velen ontdekte professor Zef Hemel tijdens de coronaperiode het plezier en nut van wandelen. “Door te wandelen, krijg je weer contact met je omgeving, het doet iets met je lichaam en geest.'' meldt hij in de Leeuwarder Courant. Afgelopen weken heeft hij al wandelend het platteland in Groningen verkend.
01 december 2022
Dikke knopen doorhakken voor een veilig en leefbaar land
Bodemdaling, verzilting, klimaatverandering, bevolkingsgroei, sociale tweedeling en slinkende hulpbronnen. Overal ter wereld hebben natuurlijke systemen en samenlevingen in verstedelijkte delta’s het zwaar te verduren. In Nederland is dat niet anders en daarom breekt hoogleraar Delta Urbanism Chris Zevenbergen een lans voor meer verbeeldingskracht in wetenschap en openbaar bestuur.
23 november 2022
EdX course Global Housing Design finalist voor de edX Prize
EdX course Global Housing Design is geselecteerd als een van de finalisten voor de edX Prize for Exceptional Contributions in Online Teaching and Learning. De 10 finalisten vertegenwoordigen best-in-class online leerervaringen die leerlinggerichte, impactvolle resultaten leveren op het edX-platform.
22 november 2022
60 jaar INDESEM in open boekpublicatie
INDESEM (International Design Seminar) heeft een lange en interessante geschiedenis. Sinds de eerste editie in 1964 heeft het initiatief elke keer geïnteresseerde studenten en professionals samengebracht om een relevant onderwerp binnen architectuur en stedenbouw te behandelen.
22 november 2022
Financiering om doorbraak naar circulaire en emissievrije bouw te realiseren
De bouwsector staat voor grote uitdagingen. In 2050 moet de gebouwde omgeving niet alleen emissievrij zijn, maar ook circulair. Binnen het NWA-programma ‘Transitie naar een circulaire en emissievrije bouw’ is de aanvraag van het multidisciplinaire consortium CirCol gehonoreerd.
16 november 2022
Studenten presenteren ideeën voor Delft Draait Door
Afgelopen weken waren studenten Building Technology aan het werk in de Delftse wijk Buitenhof. Hun opdracht was om in gesprek te gaan met lokale experts binnen de wijk en vervolgens met een innovatief project te komen dat ook als een sociale functie kan fungeren.
14 november 2022
Christien Janssen TU Delft Docent van het Jaar 2022
Tijdens de Onderwijsdag op 10 november is Christien Janssen, docent Bouwfysica (AE&T) aan de faculteit Bouwkunde, uitgeroepen tot Beste Docent van de TU Delft 2022. Christien werd gekozen uit acht faculteitsdocenten van het jaar 2022, die door studenten zijn gekozen vanwege hun onderwijsinspanningen.
09 november 2022
‘Energierenovaties? Die wetgeving mag best wat dwingender’
Energieonzekerheid heeft de belangstelling in woningrenovaties vergroot, merkt professor woningkwaliteit Henk Visscher. Nu nog de uitvoering. Daar heeft hij wel ideeën over.
07 november 2022
Stijgende hypotheekrente zet koopprijzen zwaar onder druk
Als gevolg van de torenhoge inflatie heeft de Europese Centrale Bank (ECB) enkele keren de herfinancieringsrente verhoogd, mede waardoor de hypotheekrente in Nederland in de afgelopen drie kwartalen is verdriedubbeld. Deze fors stijgende hypotheekrente heeft direct gevolgen voor de leencapaciteit van huishoudens en zet indirect ook het vertrouwen in de koopwoningmarkt onder druk. Een daling van de koopprijs zoals in het derde kwartaal van 2022 is logisch in zo’n situatie, zelfs wanneer het aantal verkochte woningen nog redelijk constant blijft. De woonconsument kan niet alleen minder betalen, maar wil ook minder betalen voor een te koop staande woning.
24 oktober 2022
Hoe zien de binnenklimaatinstallaties van de toekomst eruit?
De coronapandemie, zomerhitte, hoge gasprijzen… in de afgelopen jaren was er om uiteenlopende redenen veel te doen over het binnenklimaat van gebouwen. De beheersing daarvan met behulp van techniek is het vakgebied van Atze Boerstra, hoogleraar Building Services Innovation aan de TU Delft. Op 11 november spreekt hij zijn intreerede uit met de titel Indoor Climate Systems Design in Times of Uncertainty.
20 oktober 2022
Stimuleren van biodiversiteit in 3D geprinte bio-cyber-fysieke ‘planetoids’
Werktuig-robots hebben een korte maar rijke geschiedenis in de architectuur, inclusief materiaalonderzoek en nieuwe bouwtechnieken. Onderzoekers Henriette Bier en Pierre Oskam creëeren met een team van landschapsarchitecten, architecten, en robotici in het Robotic Building lab bio-cyber-fysieke capsules, zogenaamde 'planetoïden'.
19 oktober 2022
Eén vergunningsloket voor alle bouwzaken. Hoe dan?
Een Europees project onder aanvoering van Delftse geo-informatici wil de behandeling van bouwvergunningen verbeteren. 3D-professor Jantien Stoter licht toe.
11 oktober 2022
Wat is design in het tijdperk van data?
Hoe verhouden architecten en stedenbouwkundigen zich tot de uitdagingen en mogelijkheden in een samenleving die steeds meer om data draait? Als hoogleraar Theory of Architecture and Digital Culture aan de TU Delft wil hij de datageletterdheid van studenten en professionals vergroten. “We staan op het punt een nieuwe fase van een continu proces in te gaan”. Op 28 oktober houdt hij zijn intreerede.
11 oktober 2022
Oproep Entrepreneurship Awards 2022
Ben jij een ondernemer in de sector Bouwkunde? Dit is jouw kans om tot 30.000 euro te winnen en jouw onderneming een boost te geven!
11 oktober 2022
Open book: Teaching, learning & researching spatial planning
De complexiteit en onderlinge verbondenheid van de hedendaagse stedelijke uitdagingen vereisen een geïntegreerde en innovatieve aanpak van de planologie en het ontwerp van duurzame, eerlijke en inclusieve steden en regio's. Dit vereist op zijn beurt dat we de huidige stedenbouwkundige praktijken en opleidingen ter discussie stellen en heroverwegen.
05 oktober 2022
Patent voor onzichtbaar volledig omkeerbaar fool-proof verbindingssysteem
Hoe ontwikkel je een nieuw verbindingssysteem voor verticale componenten dat een gemakkelijke montage en demontage mogelijk maakt terwijl het visueel niet opvalt? Een dergelijk demontabel mechanisch verbindingssysteem is belangrijk, om zo het hergebruik en de recycling van bouwmaterialen en componenten in de bouw te vergroten.
29 september 2022
Vijf toekomststrategieën voor de Nederlandse delta in 2120
Er is een ontwerpende aanpak nodig om de Nederlandse delta in de toekomst veilig en leefbaar te houden. Onderzoekers, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en ingenieurs maakten in het kader van de Redesigning Deltas beweging vernieuwende ontwerpen voor 5 regio’s in Nederland.
28 september 2022
BK-Archiprix selectie 2023 bekend
Tijdens de slotceremonie van BK-Archiprix zijn de deelnemers voor de Nationale Archiprix bekendgemaakt. De jury selecteerde de negen beste projecten voor deelname aan de toonaangevende Archiprix, de jaarlijkse prijsvraag voor aanstormend ontwerptalent.
28 september 2022
Educational resources for circularity
Two new educational resources have been made available that can support educators in teaching for and about circularity in their course(s) and help them provide their students with relevant learning materials. Both learning environments are completely open and accessible to all educators worldwide but also to anyone interested in circularity.
27 september 2022
BlendEd learning platform urban development nu online
BlendEd is een platform voor nieuwe interdisciplinaire lessen, modules en cursussen met onderwerpen over stedelijke ontwikkeling vanuit zowel sociaal-wetenschappelijk als ontwerp en planningsperspectief. Het omvat 26 educatieve video's over de onderwerpen Sustainable Housing, Strategic Urban Planning en Heritage Values.