Oplossing voor verduurzaming 847.000 verouderde portiekflats
Veel van de verouderde typische Nederlandse portiekflats zijn grootverbruikers van energie en belanden daarom vaak op de slooplijst. Deze typische flats hoeven echter niet uit het straatbeeld te verdwijnen. Symbiotic Urban Movement (SUM) - een studententeam van de TU Delft - heeft een plan ontwikkeld om alle 847.000 portiekflats in Nederland duurzaam te transformeren en meer woningen te creëren.
Twee vliegen in een klap
SUM wil deze flats transformeren met een ‘energiepositieve optopping’: een module die niet alleen twee nieuwe lagen met extra woningen creëert, maar de flat óók energieneutraal maakt. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de uitdaging om in tien jaar één miljoen woningen te creëren en een groot deel van de bestaande voorraad te verduurzamen. Het prototype dat is ontwikkeld voor de duurzame portiekflat wordt vrijdag 11 maart onthuld in The Green Village in Delft. Het baanbrekende ontwerp is ook de Nederlandse inzending van de Solar Decathlon Europe, een competitie die in mei en juni in Duitsland plaatsvindt.
Duurzame oplossing voor verouderde woningvoorraad
In 2019 gingen ruim vijftig studenten van de TU Delft, waaronder ook veel Bouwkunde studenten, de uitdaging aan om een oplossingsgericht ontwerp te bedenken voor de verouderde woningvoorraad in Nederland, waarbij maximaal wordt ingezet op circulariteit en energy efficiency. Het resultaat is een gebouwontwerp waarbij de typisch Nederlandse portiekflat wordt opgebouwd uit drie delen: een commerciële plint, een woning en de circulatiekern. Op de portiekflat wordt een nieuwe module geplaatst, die als een soort batterij fungeert en het oude gebouw voedt met zonne-energie en regenwater. SUM voorziet de flat niet alleen van een ‘optopping’; het bestaande gebouw wordt óók gerenoveerd. Zo krijgt de flat een nieuwe, goed geïsoleerde gevel waarin het leidingwerk voor alle installaties wordt verwerkt. Ook het bevorderen van de sociale cohesie is een belangrijke pijler van het plan: de begane grond van de portiekflat wordt omgetoverd tot een gemeenschappelijke publieke ruimte met een café, winkels, een restaurant en werkplaatsen. Met dit innovatieve en duurzame ontwerp hoopt het studententeam hoge ogen te gooien tijdens de Solar Decathlon Europe competitie die dit jaar in Wuppertal, Duitsland op het programma staat.
Meer informatie
Na de onthulling op 11 maart is het prototype van SUM te bezoeken op The Green Village in Delft. Ook de eerdere inzendingen voor de Solar Decathlon Challenge, MOR en Pret a Loger, zijn daar te zien. In april verhuist de compleet demontabele constructie naar Duitsland om deel te nemen aan de competitie met de finale in juni.
Vanuit Bouwkunde zijn niet alleen een hele groep studenten betrokken bij SUM, ook is er ondersteuning en begeleiding van:
- Professor Mauro Overend, Structural Design & Mechanics, afdeling AE&T
- Professor Andy van den Dobbelsteen, Climate Design & Sustainability, Afdeling AE&T
- Professor Hans Wamelink, Design & Construction Management, afdeling MBE
- Professor Ulrich Knaack, Design of Construction, afdeling AE&T
- Peter de Jong, afdeling MBE
Bekijk de website van het SUM project.
Contactpersoon SUM: Nikki de Zeeuw