Eind januari presenteerden Bouwkundestudenten van de minor ‘Spaces of Display’ hier hun ontwerpen voor een nieuw interieur van de Kunstsuper, een expositieruimte en winkel gevestigd in het Prinsenkwartier. Het winnende ontwerp van Tycho van Gelder is getiteld: ‘the devil is in the detail’. En de Kunstsuper wil het ook echt gaan realiseren!
“Kunstenaars kunnen hier een expositieplek huren op de begane grond van het complex en vrijwilligers beheren de winkel,” vertelt bestuurslid van de Kunstsuper Ronald Bos. Twee jaar geleden toen hij bij de Kunstsuper begon, wilde hij het interieur van de Kunstsuper verbeteren. “De winkel is best druk en ik wilde de kunstwerken op zo’n manier tentoonstellen dat ze beter tot hun recht kwamen. Maar dat wilde ik niet zelf gaan doen, er zijn experts die veel beter weten hoe je een inrichting kunt optimaliseren. Dus ik ging kijken of er in Delft partners voor te vinden waren.” Zo kwam de Kunstsuper bij Leontine de Wit van de leerstoel Interiors Buildings Cities van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft terecht. Zij reageerde enthousiast op het idee en er werd een ontwerpopdracht voor studenten opgesteld: ontwerp een nieuw interieur voor de Kunstsuper.
Een studieopdracht met een realistisch randje
In totaal deden er 26 studenten mee, die allemaal een aantal verschillende ontwerpfases doorliepen. Tijdens de tentoonstelling werden alle 26 ontwerpen getoond in de expozaal van het Prinsenkwartier. “Aanvankelijk was de tentoonstelling voor één week gepland, maar het was zo’n groot succes dat we dit hebben verlengd tot één maand. Er zijn veel meer creatieve ideeën uitgekomen dan we van tevoren hadden verwacht!”
Hoe bepaal je welk ontwerp wordt uitgevoerd? Bos: “Na afloop van de tentoonstelling hebben we al onze kunstenaars en vrijwilligers gevraagd wat ze ervan vonden. Op basis van hun reacties hebben we Tycho’s ontwerp geselecteerd.”
De winnaar: the devil is in the detail
Tycho had niet verwacht dat zijn ontwerp zou winnen, laat staan dat het uitgevoerd zou worden. “Het interieur van de Kunstsuper was een allegaartje van bijeengeraapte tafels, platen en blokken. Ik wilde zorgen dat een bezoeker de ruimte steeds vanuit een nieuw perspectief kan zien, en zo de kunst telkens een andere manier ontdekt.”
Daarom krijgt de winkelruimte in Tycho’s ontwerp niet alleen verschillende niveaus, maar ook de displays hebben verschillende hoogtes. “De bezoeker beweegt zich door de ruimte beweegt die verschillende niveaus, en ziet zo de objecten aan de frames en op de displays telkens vanuit een ander perspectief.” Zelfs de frames zijn niet plat, maar hebben een reliëf. “De frames en displays passen precies in elkaar, en vormen zo één geheel. Ook hebben beiden een simpele detaillering. Vandaar ‘the devil is in the detail’.”
De Gulden Snede
Om zijn concept te realiseren, gebruikte Tycho de Gulden Snede, een bijzondere wiskundige verhouding van afmetingen die in de natuur, en zelfs in ons lichaam, veel voorkomt. “Het komt in elk object van het interieur terug: in de frames, de displays, de kast, de kassa, de ambachtstafel, de stoelen."
Kunst van studenten
Tycho is trots dat zijn ontwerp omarmd wordt. “Dit is een uitgelezen kans voor mij als ontwerper ervaring op te doen met hoe het in het echte leven gaat. Tot nu toe heb ik er ontzettend veel van geleerd, en ik hoop dat als het gerealiseerd is, de Kunstsuper net zo trots is op haar nieuwe interieur als ik ben.”
Naast een nieuw ontwerp voor het interieur heeft de minor nog meer opgeleverd. “De detailstudies die de studenten hebben gemaakt voor de tentoonstelling zijn zo mooi, dat zijn kunstwerken op zich”, vertelt Ronald Bos. De Kunstsuper heeft daarom een plek gereserveerd voor het werk van zes studenten. “Het is een experiment. Als er vraag naar is dan gaan we het uitbreiden. Er worden zoveel bijzondere dingen gemaakt, het is mooi als dat gedeeld kan worden met de Delftenaren.”
Prinsenhof
Leontine de Wit
Susanne Pietsch
Extra info
Collegejaar: 2018-2019
Faculteit: Bouwkunde
Vak: Minor places of display