Groep 8-ers voor één dag de baas op TU Delft

Nieuws - 09 juni 2024

Vier groep 8-ers van de Rembrandschool  in Buitenhof mochten zich 6 juni de baas van de faculteit Technische Natuurwetenschappen op de TU Delft noemen. Ze lunchten met het managementteam, bespraken wat een goede docent zoal moet kunnen en deden een heleboel dingen die decaan Paulien Herder hoogstwaarschijnlijk zelf nog nooit heeft gedaan. 

Ieder jaar nemen kinderen in het hele land voor één dag de taak van directeuren van bedrijven en organisaties over tijdens de ‘Baas van Morgen’, georganiseerd door JINC. In Delft begon de dag met een ontbijt met alle Delftse bazen van morgen, in de raadzaal in het stadshuis. Daarna vertrokken Keanu, Zelu, Kyan en Kenan naar de TU, waar ze letterlijk de stoel van de decaan overnamen.  

Niet alleen vergaderen

Maar wat doe je zoal de hele dag als decaan? Heel veel overleggen, bleek uit Herders uitleg. Gelukkig was dat niet het enige wat de jonge bazen hoefden te doen. Ze kregen een rondleiding door het gebouw, testen hoe hard je moet praten om in een collegezaal gehoord te worden, laserden hun eigen houten naamplaatje, gingen op bezoek bij de studentenvereniging en speelden een snel potje schaak.  

Toch werd er ook nog vergaderd. Tijdens de lunch kwam het managementteam samen en gaven de jongens een presentatie over wat volgens hen een goede docent is. “Docenten moeten respect en geduld hebben, goed kunnen voorbereiden, voldoende motivatie hebben en samenwerken, maar, vooral les geven met een glimlach”, concludeerden ze.  Na het beantwoorden van vragen van het managementteam, besloten de bazen dat alle docenten vanaf nu aan bovenstaande criteria moeten voldoen.  

Schreeuwen in de galmkamer

Genoeg vergaderd, want jongens van elf hebben actie nodig.  In de geluidsdichte zogenoemde ‘dode kamer’, luisterden ze naar intense stilte, om vervolgens hun longen uit hun lijf te schreeuwen in de naastgelegen galmkamer. De dag werd afgesloten op het schuine, grasdak van de bibliotheek, waar het laatste restje energie eruit gerend werd. Conclusie van de jongens: “Het was een fantastische dag”.