Met felgekleurde regenjassen lopen mensen langs de ramen van Stadskantoor Delft. Daarbinnen staan lange tafels en zitten, beschermd tegen het herfstweer, mensen met verschillende achtergronden en leeftijden naast elkaar. Een vrolijk geroezemoes, spelende kinderen en verrukkelijke etensgeuren vullen het gemeentehuis. 

Eetwisselingen

Het is een nieuw initiatief van de Hartige Samaritaan, een stichting opgericht door studenten van de TU Delft met als doel acceptatie en integratie van vluchtelingen. “De gemeente Delft heeft speciaal voor het openingsdiner van de zogeheten ‘eetwisselingen’ haar eigen huis opengesteld”, vertelt Corné van den Brink, bestuurslid van de stichting. “Er is keuze uit heerlijke Marokkaanse en Syrische gerechten bereid door Catering sMaak, een organisatie voor vluchtelingen in Rotterdam.”

Van pop-up restaurant naar samen thuis eten

In 2017 en 2019 zette de Hartige Samaritaan al twee keer een pop-up restaurant op. Hier werden inwoners van Delft en vluchtelingen uitgenodigd om elkaar te ontmoeten. Samen konden ze in de keuken gerechten bereiden en zo elkaars cultuur leren kennen.

Deze restaurants waren helaas maar tijdelijk. “Veel vluchtelingen die meewerkten vroegen ons waarom we het restaurant sloten terwijl het elke avond bom vol zat. Er zijn heel veel vrijwilligers betrokken bij de organisatie en sommige studenten waren er zelfs fulltime mee bezig. Allemaal in hun eigen tijd. Dan is het natuurlijk lastig om het langer open te houden.”

Zo ontstond het idee van de eetwisselingen. Delftse studentenhuizen en gezinnen worden hiervoor gekoppeld aan statushouders in Delft. Vervolgens kunnen ze eens in de zoveel weken thuis samen koken en cultuur proeven. “Koken doe je toch en zo kunnen de ontmoetingen ook buiten het restaurant blijven bestaan,” lacht Corné.

Een toost op verbinding

Terwijl het buiten langzaam donker wordt, vertelt Corné waarom hij het belangrijk vindt om zich als student in te zetten voor de vluchtelingen in Delft. “Het was een gekkenhuis toen we twee jaar geleden ons eerste pop-up restaurant opzetten. We moesten met verschillende organisaties in contact, zoals de gemeente, om onze ideeën mogelijk te maken. Dat zijn dingen die je nooit via je studie leert.”

“Daarnaast voeg je met de Hartige Samaritaan echt iets toe aan het leven van mensen die hulp nodig hebben in onze stad. Er zijn meerdere vluchtelingenorganisaties en buddysystemen, maar helaas is daar vaak alleen een oudere generatie actief. Wij proberen juist gesprekken tussen leeftijdgenoten te stimuleren. Als student kun je veel betekenen voor een ander. En je krijgt er zoveel dankbaarheid en enthousiasme voor terug.”

Dit enthousiasme is duidelijk te zien tijdens de rest van de avond. “Natuurlijk doen we mee met de eetwisselingen!” vertelt Ali, een Syrische vluchteling die nu zelf aan de TU Delft studeert. “Samen eten hoort bij onze cultuur, en zo kom je ook makkelijker in contact komen met andere studenten.” Vlak voor het eten brengt de burgemeester een toost uit op dit prachtige project, dat verbinding tussen mensen in de stad Delft mogelijk maakt. “Eet smakelijk!” vullen de studenten van de Hartige Samaritaan haar aan.

Centrum

Studentenvereniging Civitas Studiosorum Reformatorum (C.S.R. Delft)

Extra info

Collegejaar: 2018-2019