Human Factors & Ergonomics
Mensen en hun interacties binnen sociaal-technologische systemen zijn complex. Daarom is het als we iets ontwerpen voor menselijk gebruik cruciaal dat we inzicht hebben in de relatie tussen mensen en technologie en omgevingen. Op basis van een wetenschappelijke benadering en een systeembenadering wordt in dit vak gekeken naar menselijke complexiteit vanuit fysiek, cognitief, perceptueel en organisatorisch perspectief en leer je hoe je dit toepast in het ontwerpproces.
Bij dit keuzevak doen studenten kennis, tools en praktische ervaring op om hen te steunen bij het ontwerpen voor menselijk gebruik.
Je verkent wetenschappelijke theorieën, methoden, data en tools waarmee interacties kunnen worden bestudeerd. Je zet deze kennis in om interacties te optimaliseren wat betreft de balans tussen prestaties, welzijn en tevredenheid.
Je overweegt het menselijk perspectief bij ontwerpen, waarbij je rekening houdt met de behoeften, mogelijkheden en beperkingen van mensen. Je onderzoekt hoe interacties plaatsvinden, van micro- tot macroniveau. Op basis van een systeembenadering breng je deze verschillen in kaart, samen met de gevolgen daarvan voor individuele personen, teams en organisaties in de loop van de tijd. Je hanteert een wetenschappelijke benadering voor het ontwerp van sociaal-technologische systemen.
Je doet praktische ervaring op door middel van workshops en projecten op het gebied van gezondheidszorg, mobiliteit, sport en producten/services/systemen voor consumenten. Je produceert wetenschappelijke rapporten en presenteert ontwerpadvies aan stakeholders.
Uiteindelijk verdiep je je inzicht in de complexiteiten van mensen en de uitdagingen die het meenemen van menselijke factoren in ontwerp met zich meebrengt.