Climate Action

Door de uitstoot van broeikasgassen veranderen we onze leefomgeving, dat staat als een paal boven water. Klimaatverandering hebben we dus zelf in de hand. We moeten het zoveel mogelijk beperken (mitigatie) en ons leren aanpassen waar dit niet kan (adaptatie).

Als TU Delft gaan we ons daar volop voor inzetten. We gaan werken aan de kennis die we nodig hebben om het klimaat op regionaal en wereldwijd niveau beter te begrijpen. We gaan ook werken aan innovaties die ons kunnen helpen bij de overgang naar niet-fossiele brandstoffen of bij het aanpassen aan een veranderend klimaat.

Het probleem is complex en urgent, maar we hebben geen andere keuze dan optimistisch te zijn en al onze capaciteiten te gebruiken om de uitdaging aan te gaan, via onze onderwijsprogramma's en ons onderzoek.

Voor meer informatie, zie:

Onze belangrijkste onderzoeksthema's zijn:

Onze visie op Climate Action komt voort uit tientallen jaren onderzoek van over de hele universiteit. In het Climate Action-programma bouwen we verder aan die onderzoeksgebieden waar we al sterk in zijn en bekijken we waar we nog sterker in moeten worden om onze (inter)nationale reputatie als klimaatuniversiteit hoog te houden.

Climate Action Nieuws

07 april 2022

Sharlene en Lieke droegen bij aan het IPCC rapport: ‘een onvergetelijke ervaring’

En dan ben je ineens een van de schrijvers van het indrukwekkende IPCC rapport deel II over impact, adaptatie en kwetsbaarheid dat afgelopen februari werd gelanceerd. Het overkwam TBM onderzoekers Sharlene Gomes en Lieke Brackel. Beiden hadden de ervaring niet willen missen.

04 april 2022

Onmiddellijke versnelling mondiale klimaatactie nodig om doel 1,5 graden nog te kunnen halen

Onmiddellijke versnelling mondiale klimaatactie nodig om doel 1,5 graden nog te kunnen halen

Het doel van het klimaatakkoord van Parijs – het streven om de opwarming van de aarde beperkt te houden tot 1,5 graden – raakt buiten zicht, tenzij landen gezamenlijk meer ambitie tonen en onmiddellijk in actie komen. Dat stellen de vijf Nederlandse klimaatexperts die aan het vandaag verschenen IPCC-rapport hebben bijgedragen. Een dergelijke versnelling en versterking van beleidsmaatregelen is nog mogelijk – maar vereist een verregaande transformatie van de systemen die ten grondslag liggen aan onze economie, zoals energie, industrie, transport en landbouw. De komende jaren zijn daarbij doorslaggevend. Dit zijn enkele van de belangrijkste conclusies van het IPCC-rapport dat vandaag is gepubliceerd.

15 maart 2022

Documentaire zonne-energie-expert Miro Zeman wint filmprijs

Documentaire zonne-energie-expert Miro Zeman wint filmprijs

Een wetenschapper die een prestigieuze filmprijs in de wacht sleept: het gebeurt niet vaak. Toch overkwam het Miro Zeman (zonne-energie-expert van de TU Delft) vorige week. Een minidocumentaire over energietransitie, waarin Zeman uitweidt over zijn wetenschappelijke droom en hoe die te vervullen in het gloednieuwe ESP Lab, werd tijdens de Avond van de Opdrachtfilm onderscheiden met een Groene Reiger. De Gouden Reigers worden jaarlijks uitgereikt aan de beste in opdracht gemaakte films. De Groene Reiger is nog nét wat specialer, omdat de makers extra jong zijn.

15 maart 2022

Klimaatwetenschappers van start met nationaal initiatief klimaatonderzoek

TBM onderzoeker Andrea Ramirez Ramirez maakt deel uit van een breed gezelschap van Nederlandse klimaatonderzoekers die zich hebben verenigd op verzoek van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en NWO in een taskforce. Deze groep zal nog voor de zomer een rapport uitbrengen over de oprichting van een nieuw netwerkinstituut voor wetenschapsbreed klimaatonderzoek.

25 februari 2022

Delftse wetenschappers presenteren “groene” reeks kindercolleges

Delftse wetenschappers presenteren “groene” reeks kindercolleges

We wekken steeds meer elektriciteit op uit zonnepanelen en windmolens, maar wat als het niet waait én de zon niet schijnt? Kan jij dan nog gewoon je telefoon opladen? Het is een van de vele vragen die de komende tijd aan bod komt in een gloednieuwe collegereeks van de MuseumJeugdUniversiteit. Voor deze “groene” reeks – speciaal gemaakt voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar – reist deze meerjarige samenwerking tussen MuseumJeugdUniversteit en Science Centre Delft af naar de campus van de TU Delft, die dit jaar haar 180ste verjaardag viert.


Climate Action Nieuws

05 februari 2020

Het ademen van dijken

Het ademen van dijken

Als je naar een dijk kijkt zie je geen enkele beweging in dit robuuste bouwwerk. Toch is het er wel. Op millimeterniveau zwellen en krimpen dijken in relatie tot het weer. Dit ‘ademen’ van dijken kan helpen bij het voorkomen van overstromingen, zo blijkt uit het onderzoek van Ece Özer. Zij gebruikt deze eigenschap in een innovatief model dat op basis van satellietbeelden de zwakke plekken in een dijk kan opsporen.

04 februari 2020

Geen pleister maar een zandinfuus

Geen pleister maar een zandinfuus

In het weekend pakt Matthieu de Schipper graag zijn surfplank, doordeweeks onderzoekt hij nauwkeurig hoe golven het zand van onze kusten verplaatsen. “Door zeespiegelstijging komen overal ter wereld kusten in het nauw. Ik wil wereldwijd de kracht van de natuur inzetten om hier oplossingen voor te vinden.” Bij de Zandmotor in Nederland leidt hij studenten op om het veldwerk te doen dat hiervoor nodig is. In weer en wind.

01 februari 2020

Wat je van wadden leren kan

Wat je van wadden leren kan

Intergetijdengebieden zijn van groot belang voor de bescherming van onze kust en als tussenstop voor trekvogels. Maar steeds meer van deze zand- en modderplaten dreigen voorgoed onderwater te verdwijnen. Cynthia Maan onderzocht hoe we dankzij samenwerking met de natuur en met hulp van het systeemdenken ervoor kunnen zorgen dat ze behouden blijven.

30 januari 2020

Dijken veiliger maken met een basgitaar

Dijken veiliger maken met een basgitaar

Een basgitaar bespelen bovenop een dijk. Het is niet direct iets wat je verwacht van een TU Delft wetenschapper. Toch is dat precies wat post-doc Juan Aguilar-López gebruikte bij zijn experiment over het monitoren van dijken met glasvezelkabels. Een technologie die in de toekomst veel kan betekenen voor de veiligheid van de Hollandse dijken.

25 januari 2020

Rivieren zonder plastic

Rivieren zonder plastic

Elke dag stroomt er via rivieren meer en meer plastic de oceaan in. Niemand weet waar het precies vandaan komt. En hoe haal je het eruit? Wim Uijttewaal, hoogleraar Experimental Hydraulics, en Peter Rem, hoogleraar Resources & Recycling, hebben een missie. “Wij willen zorgen dat plastic uit rivieren halen straks ‘big business’ wordt. En dat iedereen op een soort plasticradar kan zien waar welke plastics zitten, en hoe ze daar gekomen zijn.”