News and agenda
09 oktober 2024
Originele schilderijen herontdekt door de kracht van 3D-printen
Wat betekent een kunstwerk als het niet langer in zijn originele vorm, maar als perfecte 3D-replica voor ons staat? Liselore Tissen, promovendus aan de TU Delft en Universiteit Leiden, onderzocht hoe 3D-reproducties de manier veranderen waarop we kunst ervaren. Op 9 oktober verdedigt ze haar proefschrift, waarin zij de relatie tussen origineel, reproductie en de toeschouwer onder de loep neemt.
03 oktober 2024
Liselore Tissen bij Art Dependence
Wat betekent een kunstwerk als het niet langer in zijn originele vorm, maar als perfecte 3D-replica voor ons staat?
11 juni 2024
Terug in de (ijzer)tijd
Een 3000 jaar oud zwaard namaken voor je afstudeerproject. Dorien Westert, student Materials Science & Engineering, combineert archeologie en materiaalkunde met een bijzonder onderzoek naar de microstructuur van ijzeren zwaarden. En komt zo misschien wel meer te weten over hoe men in de vroege ijzertijd leefde.
22 mei 2024
Joris Dik in Het Geheim van de Meester
In een nieuw seizoen van Het Geheim van de Meester analyseert Joris Dik welke materialen zijn gebruikt voor wereldberoemde schilderijen.
11 mei 2024
Jan-Henk Welink over recycling van elektronica in BNR Wetenschap Vandaag
Jan-Henk Welink legt uit waarom betere recycling nodig is voor de materialen die voor elektronica worden gebruikt.
13 maart 2024
Liselore Tissen in Museum de Lakenhal
Wat is het effect van reproducties van kunstwerken op het origineel? Liselore Tissen was betrokken bij Het Van Doesburg-experiment in Museum de Lakenhal.
16 februari 2024
Programma voor groen staal ontvangt officiële goedkeuring en kan van start
Het programma Groeien met Groen Staal heeft op 12 februari de officiële goedkeuring ontvangen voor een subsidie van meer dan 100 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds. Zo’n 22 miljoen euro hiervan is bestemd voor de TU Delft. Het programma heeft tot doel wetenschappelijke kennis en technologie te ontwikkelen voor duurzame staalproductie.
16 februari 2024
Jilt Sietsma in Trouw over duurzaam staal
Staalproductie is goed voor 7% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dat moet en kan groener. Daarom bundelen 31 partijen hun krachten om een nieuwe reeks technologieën op basis van waterstof, hernieuwbare energie en circulaire ijzer- en staalverwerking te ontwikkelen.
30 november 2023
Van poeder tot product: nieuw TU Delft lab omvat gehele 3D-printproces
Ontwikkelingen binnen de ruimtevaart en de energietransitie vragen om materialen die voldoen aan steeds hogere eisen. Denk aan extreem hoge druk of temperaturen. In het Materials for Additive Manufacturing lab van de TU Delft kunnen onderzoekers nu nieuwe materialen verkennen en verwerken tot producten en componenten voor dit soort extreme omstandigheden. Dit unieke lab werd op 30 november geopend.
05 oktober 2023
Emeritus hoogleraar Sietsma schenkt Jacob Wallenberg beurs aan afdeling Materials Science and Engineering
Jilt Sietsma schonk zijn recente subsidie van de Jacob Wallenberg Foundation aan de afdeling en maakte een upgrade van een van de optische microscopen mogelijk, waar studenten en onderzoekers nog jaren van kunnen profiteren.