Nieuws
18 december 2024
Bouwkunde haalt inheemse kennis naar de VN biodiversiteits-top
Eind oktober kwamen diplomaten en wetenschappers van over de hele wereld naar Cali, Colombia voor de zestiende ‘United Nations Biodiversity Conference of the Parties’ (COP16). Wie tussen de debatten en lezingen door het Nederlandse paviljoen bezocht, was soms getuige van onverwachte zaken. Een dans die kennis over het watersysteem overbrengt? Een geweven gordel die iets zegt over hoe je in harmonie met de natuur voedsel kunt verbouwen? De Sectie Landscape Architecture heeft een verfrissende boodschap: “Traditionele en inheemse kennis kunnen we inzetten voor landschappelijke oplossingen voor biodiversiteit en water.”
14 november 2024
Sleutelrollen voor ontwerp en verbeelding in de klimaatcrisis
In Nature Partner Journals pleiten tien onderzoekers voor het inzetten van verbeeldingskracht in het aanpakken van de klimaatcrisis. Hierbij richten ze zich specifiek op verstedelijkte rivierdelta’s: van groot sociaal en economisch belang én zeer kwetsbaar voor klimaatverandering. “Wij wetenschappers moeten niet alleen maar doemscenario’s schetsen,” zegt professor Chris Zevenbergen. “Geef mensen een visie om in te geloven en naartoe te werken.”
19 september 2024
Hoogleraar Urban Design Tess Broekmans: “Ontwerpers moeten beter leren luisteren”
Tess Broekmans, mede-eigenaar van Urhahn stedenbouw en strategie, sprak vrijdag 6 september haar intreerede uit als hoogleraar Urban Design. Daarin gaat ze in op ‘de complexiteit van het alledaagse’. Want hoe kunnen de vergezichten van ontwerpers beter aansluiten bij de dagelijkse leefwereld van mensen? Daarbij ziet zij ook een nieuwe rol weggelegd voor gebiedsontwikkelaars.
13 augustus 2024
Hoe kan Bouwkunde bijdragen aan een gloednieuwe hoofdstad
Op het eiland Borneo, in de Indonesische provincie Oost-Kalimantan, loopt een bijzonder project. De heuvels, vorig jaar nog grotendeels bedekt door eucalyptusplantages, zijn een wirwar van wegen, bouwplaatsen, pijpleidingen, stroomkabels… Dit gebied, in totaal zo groot als Zuid-Holland, wordt de nieuwe hoofdstad van Indonesië: Nusantara. Professor Steffen Nijhuis (Urbanism) bezocht het gebied als onderdeel van een delegatie van de universiteiten Leiden-Delft-Erasmus (LDE). Hij bekeek hoe LDE, en specifiek Bouwkunde, kan bijdragen aan dit project.
12 juli 2024
Intreerede Tess Broekmans - De complexiteit van het alledaagse
De stedelijke omgeving is permanent in verandering. In de stad komen de grote transities waar we als land en planeet mee worstelen, zoals klimaat, mobiliteit, energie en wonen, samen. Tegelijk is de stad een plek waar we samenleven en waar we met elkaar op zoek zijn naar praktische oplossingen voor die complexe en grootschalige problemen. Tess Broekmans houdt haar intreerede ‘De complexiteit van het alledaagse’ op vrijdag 6 september.
11 juni 2024
NWO Award voor Deepti Adlakha en Marie Curie Grant voor Henriette Bier
Twee onderzoekers bij onze faculteit hebben een beurs ontvangen voor hun onderzoeksvoorstellen. Deepti Adlakha ontvangt een persoonlijke NWO-beurs voor onderzoek naar de effectiviteit van City climate actions plans. Henriette Bier ontvangt een Marie Skłodowska-Curie Actions Staff Exchange 2023 voor ArchiSpace, onderzoek dat is gericht op de ontwikkeling van betrouwbare en veilige buitenaardse nederzettingen in samenwerking met masterstudenten en PhD'ers.
14 februari 2024
De gezonde stad is een verbonden stad
Hoe kun je een stad zo ontwerpen dat mensen zo prettig en gezond mogelijk kunnen leven? Hoogleraar Machiel van Dorst combineert zijn bouwkundige kennis met zijn achtergrond in de omgevingspsychologie. Voor zijn intreerede pleit Van Dorst voor aandacht voor de stad op ooghoogte: "Waar je woont bepaalt voor een deel ook wie je bent."
08 februari 2024
Delft als laboratorium voor studenten Bouwkunde
Dinsdag 30 januari presenteerden vijf Bouwkunde studenten (TU Delft) hypothetische plannen voor de herontwikkeling van drie Delftse locaties. De Delftse wethouder Frank van Vliet (Klimaat, Cultuur en Openbare ruimte) en stadsbouwmeester Tako Postma gaven hun reacties op de plannen.
17 januari 2024
Workshop op BK tijdens de Deltaweek
Op 11 januari 2024 vond de workshop ‘Digital Engagement in Times of Climate Crisis’ plaats als onderdeel van de TU Delft Deltaweek.
10 januari 2024
NWA beurs en Open Science Fund toegewezen
Twee projecten waarbij bouwkunde onderzoekers zijn betrokken of hoofdaanvrager zijn, hebben onlangs toewijzing gekregen van financiering. Het betreft het project CIVILIAN over burgerbetrokkenheid en project Building 4 Belonging over eenzaamheid.