De toekomstvisies van Delft op Dutch Design Week

Nieuws - 23 oktober 2019 - Communication

Tijdens de Dutch Design Week, die loopt tot en met zondag 27 oktober, presenteert de faculteit Industrieel Ontwerpen (IO) een selectie van haar ontwerpen voor de toekomst. Vijftien groepen studenten en onderzoekers tonen hun vooruitstrevende werk rond de thema's mobiliteit, gezondheid en duurzaamheid, evenals de rol van design bij het vormgeven van onze toekomst.

50 jaar oud met een blik op de toekomst

 
De meeste instellingen kiezen ervoor om hun jubileum te vieren met een retrospectief, maar Delft maakt van de gelegenheid gebruik om vooruit te kijken. De faculteit Industrieel Ontwerpen - een van 's werelds toonaangevende ontwerpscholen - gebruikt het platform van Dutch Design Week om een ​​deel van haar werk te presenteren om de uitdagingen van de 21ste eeuw aan te pakken. Dit speelt zich slechts enkele weken af voordat het jubileumsymposium - Impact - op 14 november in Delft plaatsvindt.

De toekomst van mobiliteit

 
Flying-V - Klokgebouw Hal 4, Stand 4.09

Bezoekers van Dutch Design Week ervaren de toekomst van vliegen met de Flying-V - een zeer energiezuinig langeafstandsvliegtuig, ontwikkeld door de TU Delft in samenwerking met KLM. Dit  radicale vliegtuigontwerp integreert de passagierscabine, het vrachtruim en de brandstoftanks in de vleugels, waardoor een spectaculaire V-vorm ontstaat. Dankzij de verbeterde aerodynamische vorm en het lagere gewicht verbruikt hij 20% minder brandstof dan de Airbus A350, het meest geavanceerde vliegtuig van vandaag. Publiek wordt uitgenodigd aan boord van een model op ware grootte van de futuristische vliegtuigcabine, waar ze het nieuwste op het gebied van passagierscomfort en lichtgewicht materiaalgebruik kunnen testen. IO-onderzoekers zijn aanwezig zijn om bezoekersreacties te volgen op vliegtuigstoelen die een gewichtsverlies van 4 kg hebben ondergaan, evenals concepten zoals groepsruimtes in coupé-opstelling waar passagiers kunnen dineren en converteerbare slaapmodules met drie slaapplaatsen.

Design Doing @KLM - Klokgebouw Hal 3, stand 3.19

KLM en IO werken samen aan ’Design Doing‘ om nieuwe producten te ontwikkelen en bestaande KLM-processen te optimaliseren in een realistische operationele KLM-omgeving. Wat bekend staat als ’Design Thinking‘ vindt zijn toepassing in ’Design Doing‘ met echte passagiers op een echte luchthaven en met echte vliegtuigen. Bezoekers van Dutch Design Week krijgen een voorproefje van Design Doing bij KLM.

BagSight - Design United, Klokgebouw Hal 3, stand 3.16

Bagsight is een ontwerp dat de mogelijkheden van interactief ontwerp onderzoekt dat tot nieuwe ontwikkelingen in mobiliteit voor slechtzienden zou kunnen inspireren. Deze slimme lederen rugzak, deels geïnspireerd door interacties met geleidehonden, beweegt op de rug van de drager in reactie op zijn omgeving. Het maakt gebruik van twee afstands- en twee lichtsensoren die zijn ondergebracht in 3D-geprinte omhulsels op de voorkant van de schouders, samen met een paar motoren die schouderkoorden kunnen opwinden in reactie op obstakels of doelen. BagSight, ontworpen door onderzoeker en docent, Evert van Beek, is gebruikt als stimulans in een onderzoek waarbij deelnemers de rugzak droegen om door een ruwe simulatie van de straatomgeving te navigeren. Ze beschreven BagSight als een uitbreiding van hun zintuigen.

Andere Delftse mobiliteitsontwerpen zijn The Positive White Cane van Thijs de Velde; Autonomous Delivery Robot van Nyckle Sijtsma; Hone, een topologie geoptimaliseerd titanium racefietsframe door Bobby Adriaans (Design United, Klokgebouw Hal 3, stand 3.16) en Delft Hyperloop Atlas 02 & Passenger Pod (Klokgebouw Hal 3, stand 3.17)

De toekomst van gezondheid

 
Cacophony of ICU Sounds - The Embassy of Health, Piet Hein Eek Exhibition Hall
.

In ziekenhuizen over de hele wereld informeren geluiden en piepjes personeel en patiënten voortdurend over wat er speelt. Studies hebben aangetoond dat medisch personeel in het ziekenhuis wordt blootgesteld aan maximaal 700 alarmsignalen per dag. Slechts ongeveer 2% van deze signalen vereisen ook directe actie, wat kan leiden tot ‘alarmmoeheid’. Patiënten en hun families worden ook blootgesteld aan deze kakofonie van alarmen, met stress en slaapgebrek tot gevolg. Dit kan op hun beurt het herstel remmen. Studenten van het Critical Alarms Lab van IO tonen een aantal prototypes die deze uitdaging aangaan, waaronder Doplor: een interactief schilderij met sensor die medewerkers van de intensivecare-afdeling precies laat zien wat er gebeurt wanneer geluiden intenser worden, door deze te vertalen naar veranderingen in het schilderij aan de muur.

Exelscope 2.0 - Goedkoop malaria-detectieapparaat - Design United, Klokgebouw, Hal 3, Stand 3.16

Van de hightech-omgeving van intensive care tot de uitdagingen van diagnose in het veld met Exelscope 2.0. Meer dan de helft van de wereldbevolking loopt risico op malaria. Huidig wantrouwen in diagnostische procedures (snelle diagnostische tests) leidt tot preventief gebruik van malariamedicatie; terwijl handmatige microscopie (de gouden standaard) erg tijdrovend en duur is en speciale expertise en training vereist.

De Excelscope 2.0 gebruikt een smartphone en een bal-lens om malariaparasieten van één micron in bloedmonsters te vergroten en te identificeren. Dit vermindert de werkdruk in ontwikkelingslanden, terwijl de nauwkeurigheid wordt verhoogd en de kosten van diagnoses worden verlaagd.

Andere Delftse gezondheidsgerelateerde ontwerpen in de Design United-tentoonstelling omvatten Blip, een installatie om tijdelijk geluk uit te lokken en See my Wrist, concepten om revalidatie van patiënten met polsblessures te bevorderen.

De toekomst van duurzaamheid

 
The Embassy of Sustainability - Innovation Powerhouse | Strijp T + ROp

Op de Embassy of Sustainability bundelt de faculteit IO de krachten met ontwerpbureaus, publieke organisaties en industrieën op het gebied van de circulaire economie. Professor Conny Bakker presenteert op een conferentie op woensdag 23 oktober (Entresol - Klokgebouw 5) en promovendi en afgestudeerden tonen hun onderzoek naar het vinden van waarde in ontaard materiaal. De IO-studenten hebben de mogelijkheden onderzocht voor het terugwinnen en hergebruiken van composietmaterialen en windturbinebladen, inclusief ontwerpen voor een brug, een autolader en meubels. Een voorbeeld van het meubilair, ontworpen door Jelle Joustra, staat buiten in de demotuin.

Designing Emotions that last - Design United, Klokgebouw, Hal 3, Stand 3.16

We leven in een wegwerpmaatschappij, een toestand die vaak wordt voortgezet door het ontwerp. Het onderzoeksproject van Deniz Sögütlü vult de kloof tussen psychologie, design en consumentenonderzoek en neemt een ​​kijkje in de vraag hoe ontwerpers producten kunnen maken die mensen langer willen bewaren. Acht prototypes nemen de vorm aan van uurwerken.

De toekomst van design

 
tactileDress - Design United, Klokgebouw Hal 3, stand 3.16

Wat de faculteit IO onderscheidt, is de focus op ontwerptools en -methoden. Universitair docent Zjenja Doubrovski heeft samengewerkt met Dolores Hilhorst en modeontwerpster Danielle Martin van Ryerson University in Toronto om de mogelijkheden en beperkingen van 3D-printen te onderzoeken en comfortabele kleding te ontwerpen. De gedrapeerde jurk, geïnspireerd door liefde en de herinnering aan gebaren, is een ingewikkelde combinatie van meerdere vellen zijden stof en 3D-geprinte geometrieën. Bezoekers krijgen het resulterende ontwerp te zien, en kunnen de stoffen aanraken en voelen.