TBM wetenschappers in de media

Ontdek de recente media-aandacht die het impactvolle onderzoek en de deskundige perspectieven van de Faculteit Technologie, Beleid en Management van de Technische Universiteit Delft belichten. Duik in artikelen, interviews en features die innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen belichten.

54430 resultaten

07 februari 2019

Bert van Wee in diverse media over treinen om de 10 minuten

Bert van Wee in diverse media over treinen om de 10 minuten

Tussen negen grote steden in Nederland moet in 2040 om de tien minuten een trein rijden. Ook moet het personenvervoer naar Duitsland sterk verbeteren. Dat zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Het is goed dat Van Veldhoven nu met haar toekomstverkenning komt, vindt Bert van Wee, hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft, want de plannenmakerij voor aanpassingen aan het spoor is van nature traag.

07 februari 2019

Bert van Wee op Treinreiziger.nl over alternatieve Zuiderzeelijn

Bert van Wee op Treinreiziger.nl over alternatieve Zuiderzeelijn

Er moet vanuit Groningen via Drachten, Heerenveen en Emmeloord een directe spoorlijn met Lelystad komen. Dat de discussie nu weer speelt, vindt hoogleraar transportbeleid Bert van Wee (TU Delft) niet verbazend. “Deze is in zekere zin een ontbrekende schakel in het Nederlandse spoorwegnet. Dat geldt ook voor de Afsluitdijk. Maar het dichten ervan is niet verstandig’’

05 februari 2019

Marc de Vries in Reformatorisch Dagblad over robots

Marc de Vries in Reformatorisch Dagblad over robots

Robots maken het leven steeds gemakkelijker. Roomba stofzuigt, de robotmaaier houdt het gazon kort. Maar robots kunnen veel meer. In de ouderenzorg is robotzeehond Paro een begrip aan het worden. Meer dan vijftig Nederlandse verzorgings- en ziekenhuizen hebben zo’n babyzeehond in dienst. Marc de Vries, hoogleraar christelijke filosofie aan TU Delft, heeft zo zijn twijfels over de inzet van Paro.

04 februari 2019

Bert van Wee in Metro over appen op de fiets

Bert van Wee in Metro over appen op de fiets

Wie na 1 juli met zijn telefoon vast op de fiets betrapt wordt, krijgt een boete van 95 euro. Maar hoe gevaarlijk is appen op de fiets dan eigenlijk? Verrassend genoeg concludeert hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft Bert van Wee, die er samen met de SWOV begin 2018 onderzoek naar deed, dat fietsers met hun telefoon in de hand nauwelijks vaker bij ongelukken betrokken zijn dan fietsers die beide handen aan het stuur hebben. Volgens Van Wee is het onderzoek echter geen vrijbrief om toch op de fiets te gaan appen, want het vermindert weldegelijk je concentratie in het verkeer waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

04 februari 2019

Gerdien de Vries in Trouw over klimaatpsychologie

Gerdien de Vries in Trouw over klimaatpsychologie

Het klimaatprobleem is voer voor psychologen. Ontkenning, uitstelgedrag en angst weerhouden mensen van actie. ‘We moeten de wegen in onze vreemde hersenen vinden om de juiste knopjes in te drukken’, zegt klimaatonderhandelaar Diederik Samsom. Onzekerheid maakt mensen afwachtend, zegt universitair docent Gerdien de Vries van de TU Delft. 'Het geldt als een ‘draak’ (hindernis) in de klimaatpsychologie'.

30 januari 2019

Cees van Beers op NRC Handelsblad over CO2-heffing

Cees van Beers op NRC Handelsblad over CO2-heffing

De Nederlandse industrie moet een serieuze bijdrage leveren om de uitstoot van CO2 te verminderen. Daartoe moet de prijs per ton uitgestoten CO2 omhoog. Dit moet snel gebeuren; hoe langer we wachten om de koolfstofrijke Nederlandse economie te ‘decarboniseren’, hoe ingrijpender en duurder de maatregelen zullen zijn.

30 januari 2019

Bert van Wee in diverse media over rekeningrijden

Bert van Wee in diverse media over rekeningrijden

Een meerderheid van de Nederlanders is enthousiast over rekeningrijden. „Ik vind het een eye-opener dat ook VVD-stemmers en CDA-stemmers in meerderheid voor zijn”, zegt Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid aan de TU Delft. „Zelfs de veelrijders, mensen die meer dan 30.000 kilometer per jaar rijden, noemen het systeem eerlijker.”

29 januari 2019

Enno Schröder and Servaas Storm in various media on Economic Growth and Carbon Emissions

Wishful thinking and tinkering won’t cut it. Nothing short of a mass mobilization for deep de-carbonization across the global economy can avert the looming climate catastrophe.

29 januari 2019

Bert van Wee in diverse media over autobelasting

Bert van Wee in diverse media over autobelasting

VVD-Kamerlid Remco Dijkstra zei in het Radio 1 Journaal dat 'de automobilist' 20 miljard euro aan belastingen betaalt per jaar, maar dat hij er slechts 3 miljard van terugziet. Namelijk: in de vorm van nieuwe wegen. Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid aan de TU Delft legt uit dat de automobilist niet alleen voor nieuwe wegen betaalt maar ook voor verkeersveiligheid, de politie, luchtverontreiniging of geluidshinder.

29 januari 2019

Bert van Wee op AD.nl over busreizen

Bert van Wee op AD.nl over busreizen

Flixbus noemt zichzelf zes jaar na de oprichting ‘het grootste busbedrijf ter wereld’ met 45 miljoen passagiers in 2018. Hoe doen die Duitsers dat? Alle Flixbusritten worden door zelfstandige bedrijven uitgevoerd. FlixMobility, het moederbedrijf van de ‘busonderneming’ verkoopt de ritten en houdt 25 procent van de ritprijs. Het succes zit vooral in de prijs. "Maar het is niet alleen de lage prijs’’, stelt transporthoogleraar Bert van Wee van de TU Delft. ,,De reizigers zijn jonger dan gemiddeld. In heel Europa zie je dat onder jongeren de rol van de auto wat minder belangrijk wordt.’’