Individuele minor

Het eerste semester van het derde bachelorjaar bestaat bij alle bachelors van faculteit ME uit 30 ECTS* vrije keuzeruimte in de vorm van een minor. Voor eventuele specifieke informatie over de mogelijkheden voor jouw bachelorprogramma verwijzen we naar de informatie vanuit de opleidingen WBMT en KT.

De examencommissie adviseert je om een thematische minor te kiezen waarvoor het opnemen in het examenprogramma geen aparte toestemming van de examencommissie nodig heeft. Deze zijn speciaal samengesteld op samenhang rond een bepaald thema en zullen geen roosterconflicten geven. De andere optie is een individuele minor. Als je een individuele minor wilt doen vraag je de examencommissie vooraf om goedkeuring van de vakken die je wilt gaan volgen – zodat ze als onderdeel van je studieprogramma mee kunnen tellen. Het volgen hiervan is op eigen initiatief en eigen risico voor bijvoorbeeld roosterconflicten en haalbaarheid.

We onderscheiden drie soorten individuele minoren:
 

  1. Een exchange minor bij een buitenlandse partner universiteit

Aanmelding en selectie gaat via het International Office van ME.

  1. Een thematische minor bij een Nederlandse universiteit

Dit geldt alleen voor thematische minoren waarvoor je je niet direct kunt aanmelden via EduXchange (wat wel bij bijvoorbeeld LDE-minoren het geval is).

  1. Een zelf samengestelde minor

Deze stel je zelf samen rond een bepaald thema. Je kunt in een individuele minor bijvoorbeeld ook vakken van een schakelprogramma opnemen wanneer je een masterstudie wilt doen die niet aansluit op je huidige studie. 

 

* De bachelor Klinische Technologie (KT) bevatte tot academisch jaar 2024-2025 een minorruimte van 15 EC. Vanaf startcohort 2024-2025 is dit gelijkgetrokken met de andere bacheloropleidingen naar een 30 EC minor. Studenten KT van eerdere cohorten kunnen eventueel ook een 30 EC minor in hun studieprogramma opnemen volgens de overgangsregeling naar het vernieuwde curriculum. Voor deze overgangsregeling verwijzen wij naar de informatie vanuit de opleiding.

 

Voor studenten WB, MT en KT

De aanvraag:

  1. Vul het ME aanvraagformulier elektronisch in en vermeld bovenaan bij ‘studiejaar’ de startdatum van je minor. Zorg dat de handtekeningen ingevuld zijn. Bewaar het (ongetekende en getekende) bestand voor je eigen administratie.
  2. Volg de checklist die op het formulier vermeld staat. KT-studenten voegen evt. nog een projectplan toe.
  3. Stuur alle documenten in PDF-format naar: BoardofExaminers-ME@tudelft.nl

Als je aanvraag onvolledig is door missende handtekeningen of ontbrekende informatie, of als je bestanden geen pdf-format hebben, wordt je aanvraag niet in behandeling genomen door de examencommissie. Op het voorbeeld van een ingevuld formulier vind je toelichting bij de invulvelden.

Voor het aanvragen van een exchange minor dien je circa 50 ECTS op te geven zodat er genoeg keuzemogelijkheden zijn om vakken in het buitenland te kunnen volgen.

Voor iedere individuele minor moet je de handtekening van je opleidingsdirecteur vragen: WB = Dr. René Delfos, alleen te bereiken via individueleminor-me@tudelft.nl MT = Dr. Ir. Jeroen Pruyn  KT = Dr. John van den Dobbelsteen. Lever je aanvraag alleen in PDF aan bij de opleidingsdirecteur.

Een voorbeeld van een ingevuld formulier vind je hier: link naar formulier.

Deadline goedkeuring examencommissie:
Voor je individuele minor vraag je voor aanvang goedkeuring aan de examencommissie. De behandeltijd voor een aanvraag is 40 werkdagen, officiële feest- en vakantiedagen hebben een opschortende werking. Als richtlijn: wanneer je in september met je minor wilt starten dien je uiterlijk eind mei je individuele minor aanvraag in te dienen. Wanneer er veel aanvragen rond de deadline binnen komen kan het zijn dat je langer moet wachten op antwoord. Zorg er dus voor dat je de aanvraag zo vroeg mogelijk indient als je een goedgekeurde minor nodig hebt om je aan te melden bij een andere universiteit.

Wanneer je je aanvraag te laat indient, kunnen we niet garanderen dat je aanvraag voor je startdatum van de minor wordt goedgekeurd door de examencommissie.

Volgorde:
Het proces van aanmelden en goedkeuring vragen verschilt per minor. Onderzoek daarom wat voor jou de juiste volgorde is. Bijvoorbeeld: bij een minor met een vroege deadline meld je je eerst aan voor de minor, daarna stuur je het aanvraagformulier naar de examencommissie. Bij sommige universiteiten moet je bij de aanmelding al een bewijs van goedkeuring door de examencommissie meesturen.

Zie ook: FAQ individuele minor