Experts

Vijf wetenschappers uitgelicht

Michel van Eeten  

Governance van cybersecurity 

Michel van Eeten is hoogleraar bestuurskunde op het gebied van cybersecurity. Hij bestudeert de wisselwerking tussen het technologische ontwerp en economische prikkels, regelgeving, politieke beslissingen en menselijk handelen. Hij adviseert onder andere het ministerie van Economische Zaken, de Internationale Telecommunicatie Unie en de OESO over beheer en beveiliging van kritieke infrastructuur. Ook is hij lid van de Nederlandse Cyber Security Raad, een adviesorgaan van de overheid, en hij wordt regelmatig door pers gevraagd naar zijn visie op dit onderwerp. Naast zijn wetenschappelijke carrière is hij romanschrijver.  

“De belangrijke bijdrage die de TU Delft kan leveren op het gebied van cybersecurity is dat we het kunnen meten. Er bestaan op dit gebied veel aannames die niet kloppen. En je weet pas (on)veilig een netwerk of een systeem is, als je het onderzoekt en meet. Zo komen we erachter waar de werkelijke risico’s liggen, en hoe groot die zijn.” 

Mail: M.J.G.vanEeten@tudelft.nl  
Talen: NL + EN 
Bekijk het profiel

Georgios Smaragdakis 

Technologie van cybersecurity 

Georgios Smaragdakis is hoogleraar cybersecurity en ook wetenschappelijk coördinator van het AI for Peace, Justice, and Security initiative aan de TU Delft. Hij bestudeert de technologische kant en het geopolitieke spel. In het algemeen: hoe kunnen we onze wereld, en in het bijzonder de digitale transformatie van onze samenleving, beveiligen tegen cyberaanvallen? Voordat hij bij de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de TU Delft kwam, werkte hij aan de TU Berlin en was hij Marie Curie fellow bij het Massachusetts Institute of Technology (MIT). 

“Het elektriciteitsnet, het waternet, onze ziekenhuizen, het leger, de overheid maar ook aandelenmarkten en productieketens – alles staat en gebeurt tegenwoordig online, en dat is kwetsbaar. We moeten ervoor zorgen dat criminelen geen toegang krijgen tot deze kritieke infrastructuur. En omdat deze dingen vaak ook nog onderling verbonden zijn, moeten we ook weten hoe we netwerken kunnen isoleren, zodat als ze toch aangevallen worden, er geen domino-effect kan ontstaan.” 

Mail: G.Smaragdakis@tudelft.nl 
Talen: EN + Grieks 
Bekijk het profiel

Riccardo Ferrari  

Het beveiligen van nationale infrastructuur 

Hoe kun je cyberaanvallen op windmolenparken herkennen en de baas blijven? Dat is het onderwerp van Riccardo Ferrari, universitair hoofddocent bij de faculteit Mechanical Engineering. Hij onderzoekt hoe je dynamische systemen en nationale infrastructuur veilig en veerkrachtig kunt maken tegen fouten en cyberaanvallen. Zijn onderzoek wordt gebruikt voor het beveiligen van windenergie, in de lucht- en ruimtevaart en voor elektrische en zelfrijdende auto's. Voordat hij werkte in Delft en aan de Universiteit van Triëst, werkte hij in industriële R&D bij Danieli Automation. In dit verhaal vertelt hij hoe we door het toevoegen van physics-inspired AI besturingssystemen kunnen verdedigen tegen kwaadaardige, geavanceerde cyberaanvallen. 

“Nu statelijke actoren cyberaanvallen uitvoeren, volstaat het niet langer om ongeautoriseerde toegang tot regelsystemen te voorkomen of om te controleren op onverwachte communicatiepatronen tussen apparaten. Ik geloof in physics-inspired AI omdat de wetten van de natuurkunde niet liegen.” 

Mail: R.Ferrari@tudelft.nl 
Talen: EN + IT 
Bekijk het profiel

 

Rolf van Wegberg  

Cybercrime 

Rolf van Wegberg onderzoekt hoe cybercriminelen hun geld verdienen. Voor zijn proefschrift hing hij een aantal jaar rond op ondergrondse marktplaatsen waar criminele ondernemers hun diensten aan anderen verkopen. Nu geeft hij leiding aan een onderzoeksteam dat samen met politie en justitie aan innovatieve interventies werkt om cybercrime effectief te bestrijden. Zijn faculteit TBM heeft een serie In Detail video’s gemaakt waar hij uitlegt hoe cybersecurity en cybercrime in het dagelijks leven werken. Ook gaf hij een college bij de Universiteit van Nederland over het dark web.  

“Cybercriminaliteit en traditionele criminaliteit zoals drugshandel werden altijd als twee verschillende dingen gezien, maar dat zijn het tegenwoordig niet meer. Deze twee soorten criminaliteit raken steeds meer verweven.”  
 
Mail: R.S.vanWegberg@tudelft.nl  
Talen: NL + EN 
Bekijk het profiel 

 

Stephanie Wehner  

Een veilig quantum internet  

Stephanie Wehner is Antoni van Leeuwenhoek hoogleraar kwantuminformatie aan QuTech en daarnaast directeur van de European Quantum Internet Alliance. Ze werkt aan quantumnetwerken, die communicatie veiliger kunnen maken. De uitvinding van de quantumcomputer zorgt tegelijkertijd voor nieuwe uitdagingen op het gebied van veiligheid. Voordat ze in Delft kwam, werkte Wehner als onderzoeker aan de National University of Singapore en aan het California Institute of Technology, en daarvoor werkte ze als professioneel hacker in de industrie. 

“Op papier – en in laboratoriumtesten – kan de quantumfysica ons de ultieme cyberbeveiliging bieden. Op het niveau van echte apparaten is het vaststellen van de beveiliging nog een wel uitdaging.” 

Mail: S.D.C.Wehner@tudelft.nl   
Talen: EN + DU + NL  
Bekijk het profiel

 

 

 


Contactgegevens persvoorlichter

Marc de Kool
Wetenschapsvoorlichter Digital Society 
a.j.m.deKool@tudelft.nl 
(06) 10038065