Press Kit: Kritieke grondstoffen

Kritieke grondstoffen zitten in zonnepanelen, elektriciteitskabels en in je iPhone; eigenlijk in alle elektronica, en daarmee hebben ze te maken met veel Delfts onderzoek. Het probleem is dat het metalen zijn die voor ons niet voorradig zijn, omdat ze uit andere (verre) landen komen, maar die we wel in grote hoeveelheden nodig hebben: voor de energietransitie, voor de digitale transitie, voor lucht- en ruimtevaart, voor stedenbouw en defensietechnologie.

De missie van de TU Delft is om bij te dragen aan de autonomie en de toekomst van Europa. Daarnaast lopen we wereldwijd tegen planetaire grenzen aan; en willen we met ons onderzoek bijdragen aan behoud van de aarde. Daarom onderzoeken we hergebruik en (betere) recycling van kritieke grondstoffen en andere vormen van circulariteit. Hiernaast maken we producten die langer meegaan of waarvoor je minder kritieke grondstoffen nodig hebt, of helemaal géén. Batterijen die werken met natrium in plaats van lithium is een voorbeeld van het laatste. Op het gebied van Europese mijnbouw wil de universiteit bijdragen aan verantwoordelijke mijnbouw.

Wetenschapsvoorlichter Climate & Energy
Dave Boomkens
d.j.boomkens@tudelft.nl
0634081461

Experts

Zeven wetenschappers uitgelicht

Kom langs

Bij ons Hydro Lab of een van de andere TU Delft labs


Climate & Energy | We bereiden ons voor op de risico’s van klimaatverandering, we proberen deze te begrijpen en we werken tegelijkertijd aan het versnellen van de energietransitie en innovaties die hierbij passen om verdere klimaatverandering te voorkomen, in Nederland, Europa en wereldwijd. Hiernaast leiden we aan de TU Delft een nieuwe generatie ingenieurs op.

Zo werkt de TU Delft aan maatschappelijke uitdagingen:
Health & Care
Digital Society
Recilient Cities & Mobility
Climate & Energy