Cybercriminaliteit

Als je denkt aan cybercriminelen, zie je waarschijnlijk een slimme gast met een hoodie ergens op een zolderkamer voor je die ingewikkelde code schrijft op zijn computer. Buiten Hollywood, zien hackers er echter heel anders uit. Phishing mails komen uit een bouwpakket, ransomware groepen worden gerund door ambtenaren uit Oost-Europa en de oplichter die zegt je zoon te zijn, heeft je telefoon niet gehackt, maar gewoon een datalek gekocht. Cybercriminaliteit raakt iedereen. Maar, hoe werkt het? En, wat kunnen we eraan doen?

Introductie cybercriminaliteit

Je hebt cybercrime en “traditionele” criminaliteit. Lang zagen wij het als twee verschillende dingen. Maar dat zijn het niet meer. Cybercriminaliteit wordt traditionele criminaliteit: Drugs koop je online, en oplichters zitten in je inbox. Hoe werkt dit en hoe gaan cybercriminelen te werk? 

Phishing

Phishing is een vorm van digitale oplichting. Met nep e-mails, nep QR-codes en sms- of whatsApp berichten proberen cyber criminelen jou te misleiden. Deze berichten lijken bekende en betrouwbare organisaties, maar worden gebruikt om je gegevens af te troggelen of te zorgen dat je geld betaalt.

Ransomware

Ransomware wordt door hackers gebruikt als chantagemiddel. Letterlijk vertaald betekent ransom: losgeld. Maar deze vorm van cybercriminaliteit bleek niet altijd winstgevend voor de criminelen.

Datalekken

Hoe zorg je ervoor dat jouw wachtwoorden geheim blijven? Iedereen heeft wel eens een wachtwoord vaker gebruikt, maar verstandig is dat niet. Rolf legt uit waarom jouw data zo belangrijk is voor cybercriminelen.

Over Rolf van Wegberg

Rolf onderzoekt hoe cybercriminelen hun geld verdienen. Voor zijn proefschrift hing hij een aantal jaar rond op ondergrondse marktplaatsen waar criminele ondernemers hun diensten aan anderen verkopen. Nu geeft hij leiding aan een onderzoeksteam dat samen met politie en justitie aan innovatieve interventies werkt om cybercrime effectief te bestrijden.

Rolf begeleidt ook studenten, lees hier hun projecten: