FAQ
Veelgestelde vragen rondom het thema generatieve AI
-
Alles wat de TU Delft doet op het gebied van AI, Data en Digitalisering is onder andere te vinden op de website van het TU Delft AI Initiative. Bij de TU Delft ontwikkelen we nieuw wetenschappelijk onderwijs en onderzoek en werken we samen met overheidsorganisaties en bedrijven. In de 24 AI Labs komen nieuw wetenschappelijk onderwijs en onderzoek samen op het kruispunt van innovatie en toepassingsgebied: van betere aerodynamica voor windturbinebladen tot het beheer van ons energienetwerk.
-
In het TU Delft Digital Ethics Centre kijken onderzoekers naar waarden en morele afwegingen in de ontwerpfase van AI technologie. Hoe kunnen we de kloof overbruggen tussen abstracte ethische discussies over deze waarden en concrete digitale innovaties? In ELLIS Labs onderzoeken we verantwoorde mens-AI samenwerking.
-
Avishek Anand: “Generatieve AI heeft veel toepassingen met een maatschappelijke impact. Het kan bijvoorbeeld het documentatieproces in de gezondheidszorg automatiseren om de werkdruk van artsen en verpleegkundigen te verminderen. Generatieve AI kan ook helpen bij het exploiteren van de kennisvoorraad in organisaties, overheden en bedrijven om vragen makkelijker te kunnen beantwoorden.”
-
Cynthia Liem schrijft hierover in haar essay in Trouw onder andere: “Die focus op plagiaat is mijns inziens niet de juiste. In die worsteling om te komen waar je wilt zijn, kan ChatGPT best een rol spelen. Je kunt die als schrijfhulp gebruiken, net zoals een spelling- of grammaticachecker. Maar het lijkt erop dat ChatGPT mensen uitnodigt om hun werk volledig uit te besteden, op een manier die in de analoge wereld ondenkbaar zou zijn. […]
Laten we serieus de tijd en de ruimte nemen om fundamenteel na te denken over wat ons werkelijk verder brengt. Over hoe we beter kunnen toetsen of studenten beschikken over de begripsvaardigheden die we hen willen meegeven. Inderdaad kunnen sommige basisvaardigheden geautomatiseerd worden, maar toch is het nog steeds goed om ze te beheersen. En dat moeten we uitleggen. Laten we ruimte te geven aan authenticiteit, in een wereld die overladen is met digitale verleiding en eenvormige perfectie. En laat dit denken zich niet beperken tot het onderwijs, maar zich uitstrekken tot de bredere maatschappij.” -
Jeroen van den Hoven, hoogleraar ethiek en technologie zegt in dit interview: “We zijn al twintig jaar leidend op het gebied van het combineren van ethiek en engineering. We hebben niet alleen een plausibel verhaal over morele waarden, maar we weten ook wat het betekent om iets te bouwen of te ontwerpen dat aantoonbaar aan die waarden voldoet. Ik denk zelfs dat we op dit punt een van de voorlopers in de wereld zijn. Je hebt heel veel mensen die fantastische dingen uitvinden en ontwerpen, en je hebt mensen die mooie verhalen vertellen en snappen hoe belangrijk bepaalde morele waarden zijn; hier brengen we dat samen.”
-
Mondai House of AI is het expertisecentrum van de TU Delft dat alle stakeholders in het onderzoek en de toepassing van artificiële intelligentie samenbrengt. Mondai is gevestigd in het community-gebouw NEXT Delft, op de TU Delft Campus. Mondai bestaat uit een event- en presentatieruimte, een content-studio, werkruimtes en een meeting point. De ruimte van Mondai House of AI is ook het Convergence Square: dus de ontmoetingsplek voor alle partners in de Convergence tussen TU Delft, Erasmus MC en EUR rondom dit thema. Voor een bezoek aan Mondai, of een bezoek aan een van de AI-onderzoeksprojecten of wetenschappers op de TU Delft, kun je contact opnemen met de persvoorlichter.
Contactgegevens persvoorlichter
Marc de Kool
Wetenschapsvoorlichter Digital Society
a.j.m.deKool@tudelft.nl
(06) 10038065