Laatste Nieuws
17 juli 2024
Een beter beeld van de ondergrond dankzij data-assimilatie
Max Ramgraber, geowetenschapper bij de TU Delft, ontvangt een NWO Veni-beurs om de ondergrond beter in kaart te brengen. Informatie over de vaak lastig bereikbare diepte zijn schaars, en gaan vaak gepaard met statistische onzekerheid. Daarom werkt Ramgraber aan een statistische methode waarbij hij verschillende, vaak complexe, data combineert.
17 juli 2024
Volg de weg van het sediment
11 juli 2024
Een rechterhand voor klimaatadaptieve stadsplanning
Hittestress en luchtvervuiling teisteren steden steeds vaker. In een nieuw Horizon Europe project zullen onderzoekers een digital twin ontwikkelen die beleidsmakers ondersteunt bij het ontwerpen van veerkrachtige stedelijke gebieden die bestand zijn tegen het veranderende klimaat. Onderzoekers van de TU Delft en 18 andere partners ontvangen de Horizon Europe subsidie voor hun project UrbanAIR.
08 juli 2024
Kun je met kwantumcomputers een oud composiet-raadsel oplossen?
Een team onderzoekers van de TU Delft past als eerste ter wereld kwantumcomputers toe om een oud raadsel op te lossen bij het ontwerpen van vezelversterkte composietmaterialen: hoe bepaal je de optimale volgorde van de hoeken waarop de lagen van het materiaal worden samengesteld en gestapeld? Dit bepaalt de mechanische eigenschappen van het materiaal, wat essentieel is voor de toepassing van composieten voor lichtgewicht vliegtuigen, windturbinebladen, auto's of zelfs batterijen. Het QAIMS-team is nu door naar de finalerondes van de Airbus-BMW Quantum Computing Challenge waar ze hun aanpak gaan presenteren om 'de grenzen van kwantumtechnologie voor mobiliteit te verleggen'.
05 juli 2024
Reactie onderwijsinspectie op ‘Plan for Change’
Deze week deelde de onderwijsinspectie haar bevindingen op het verbeterplan sociale veiligheid van de TU Delft: het Plan for Change. De inspectie laat zich op veel punten zeer kritisch uit in haar bevindingen.
01 juli 2024
Onderzoeksreactor TU Delft is met koele aanpassing klaar voor de toekomst
Met de ingebruikname van de koude neutronenbron en het verbeterde instrumentarium van TU Delft Reactor Institute (RID) vanaf 27 juni 2024 is geavanceerder en sneller onderzoek mogelijk. De eerste onderzoeksresultaten worden verwacht in oktober 2024, rond de officiële heropening van de reactor.
28 juni 2024
Studententeam TU Delft ontwerpt zelfvoorzienend maandorp
Dream Team ‘Space Oasis Delft’ heeft een maandorp ontworpen voor 150+ inwoners. De woningen maken gebruik van biomimicry, bevatten een zelfvoorzienende biosfeer en simuleren zowel het dag-en-nachtritme als seizoenen. Slimme ontwerpkeuzes garanderen naast de veiligheid ook het mentale welzijn van bewoners.
28 juni 2024
Juni editie Delft Matters verschenen
De nieuwe Delft Matters is uit en staat vol met alle mooie dingen die in onze TU Delft gemeenschap plaatsvinden.
26 juni 2024
TU Delft feliciteert haar oudste promovendus ooit
21 juni 2024
TU Delft presenteert sneller en veiliger pak voor kiter Annelous Lammerts
Voor het eerst staat kitesurfen op het programma van de Olympische Spelen, met de Nederlandse Annelous Lammerts als een van de topdeelnemers. Met de Formula Kite, een hydrofoil onder het kiteboard, kan Lammerts snelheden tot boven de 70 km/u bereiken. Deze snelheid brengt verhoogde risico’s en aerodynamische uitdagingen met zich mee. Daarom ontwikkelde TU Delft, in samenwerking met TeamNL en de textielinnovatie start-up WEEV Textiles een geavanceerd aerodynamisch en snijbestendig pak.