Reactie onderwijsinspectie op ‘Plan for Change’

Nieuws - 05 juli 2024 - Webredactie Communication

Deze week deelde de onderwijsinspectie haar bevindingen op het verbeterplan sociale veiligheid van de TU Delft: het Plan for Change. De inspectie laat zich op veel punten zeer kritisch uit in haar bevindingen. Op inhoud, maar ook op ons als CvB. Dat is pijnlijk en teleurstellend, maar ook begrijpelijk en iets dat wij ons persoonlijk aanrekenen. Wij zijn immers, en voelen ons ook terdege verantwoordelijk voor het welzijn van onze collega’s, medewerkers en studenten. We zijn niet trots op de valse start, waarin we met onze eerste reactie op het inspectierapport de plank missloegen. Wij willen de inspectie, maar meer nog onze TU-gemeenschap, op het hart drukken dat wij dit volledig erkennen en hier de broodnodige lessen uit hebben getrokken. 

Hoe kritisch de reactie van de onderwijsinspectie ook is, wij geloven in de verandering die wij als organisatie met elkaar hebben ingezet. De afgelopen maanden is met onze TU-gemeenschap een intensief traject gestart om tot een (eerste) verbeterplan te komen. Een proces van vele gesprekken, emoties, hoop en heel veel goede input. Het heeft op 15 mei geresulteerd in een Plan for Change – dat uitwerking krijgt in een actieplan - waarin we ons voor de wezenlijke opdracht gesteld zien om de beoogde cultuurverandering te gaan realiseren. En om zorg te dragen voor het herstel van de zorg voor onze medewerkers en studenten. 

Wij hebben ook begrip dat de inspectie ons Plan for Change beoordeelt als actieplan en daarbij vraagt om de uitwerking van meer concrete en SMART geformuleerde acties. We zijn daarmee aan de slag en nemen deze bevinding dan ook zeer ter harte. Ook wil de inspectie weten hoe de voorgestelde acties bewijsbaar leiden tot verbetering van de sociale veiligheid. Ook dit krijgt momenteel een concrete uitwerking: hoe we goed de vinger aan de pols houden en de effecten meetbaar maken. 

De weg naar verandering vraagt om tijd en om continue aandacht. Het is een proces van een lange adem waaraan we ons samen committeren. We horen wat de inspectie zegt en hoe kritisch ook, we zien het als een aanmoediging om het pad dat we belopen voort te zetten. Dat vraagt om vertrouwen. 

Wij realiseren ons dat wij de afgelopen jaren onvoldoende en niet altijd goed gereageerd hebben op signalen over sociale onveiligheid binnen de organisatie. Mensen hebben hieronder geleden en dat trekken wij ons zeer aan. Er is een deuk geslagen in het vertrouwen. Ook van de inspectie. Wij zullen er alles aan doen om dat vertrouwen terug te winnen zodat we aan die organisatie kunnen bouwen die we voor iedereen willen zijn: moedig, open en veilig. Wij zijn diep gemotiveerd om het proces van verandering dat we met elkaar hebben ingezet succesvol en samen met onze gemeenschap in te bedden in onze organisatie. En vragen de inspectie hiervoor de tijd en ruimte om onszelf daarin te bewijzen.

De inspectie spreekt haar waardering uit voor het proces dat de TU Delft gemeenschap met elkaar heeft ingezet en voor de inzet en betrokkenheid van de medewerkers en studenten bij het welzijn van onze universiteit. Die bevinding delen wij helemaal. Daarvoor onze oprechte dank aan al die vele collega’s, medewerkers, studenten, decanen en directeuren, alumni, en ook aan de medezeggenschap, die zich samen betrokken tonen en voelen bij het welzijn van onze universiteit. 

Het advies van de inspectie motiveert ons als CvB, maar ook onze decanen en directeuren, om verder te gaan met dit belangrijke veranderproces zodat we samen met onze medewerkers, studenten en alumni ook op dit vlak een top universiteit kunnen worden.