Archief
15 juli 2024
Arnoud Greidanus bij NL Roei
‘Wetenschappelijk is er rondom roeien nog veel te onderzoeken’
31 oktober 2024
Bachelorstudenten ontwikkelen model voor beter inzicht in chemisch proces hernieuwbare brandstof
Een groep bachelorstudenten van de TU Delft heeft tijdens hun minor Computational Science and Engineering een nieuw model ontwikkeld dat molecuuleigenschappen van alkanen nauwkeurig voorspelt. Deze kennis is cruciaal voor de ontwikkeling van hernieuwbare brandstoffen.
31 mei 2021
Bendiks Jan Boersma in diverse media
30 november 2020
Brandstichting delicten oplossen met behulp van Artificial Intelligence
In samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ontwikkelden Thijs Vlugt, Mahinder Ramdin en Otto Moultos, onderzoekers bij de afdeling Process & Energy, met behulp van Artificial Intelligence een nieuwe methode die ingezet kan worden bij het oplossen van brandstichting delicten.
17 maart 2020
Building small reactors for renewable electricity in chemical industry
The research consortium of the European Union-funded project ADREM (Adaptable Reactors for Resource- and Energy-Efficient Methane Valorisation), led by Andrzej Stankiewicz, TUD Professor of Process Intensification, successfully developed highly innovative, economically attractive and resource- and energy-efficient reactor concepts for boosting resource and energy efficiency in process industries.
22 december 2022
Burak Eral in diverse media
06 december 2021
Burak Eral in diverse media
03 september 2020
Burak Eral in diverse media
Burak Eral en zijn collega's ontwikkelen een methode waardoor microdeeltjes van elkaar kunnen worden gescheiden op basis van hun vorm.
25 oktober 2018
Delft viert eeuw stromingsleer
29 juni 2023
Drie Vidi's voor 3mE: Wouter Westerveld, Remco Hartkamp en Carlas Smith
Acht onderzoekers van de TU Delft waarvan drie van de faculteit 3mE, te weten Wouter Westerveld, Remco Hartkamp en Carlas Smith, ontvingen vandaag een Vidi-subsidie in juni voor hun onderzoeksvoorstel.
04 juli 2022
Drie Vidi’s voor faculteit 3mE
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 101 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Acht Vidi’s gaan naar Delftse toponderzoekers, waarvan maar liefst drie onderzoekers werkzaam zijn bij faculteit 3mE: Michael Wiertlewski, Willem Haverkort en Kim Batselier. Met deze toekenning kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.
31 maart 2020
ERC Advanced Grant voor onderzoek naar impulsieve stromingen
Jerry Westerweel, hoogleraar stromingsleer bij de afdeling Process and Energy ontvangt de ERC Advanced Grant voor zijn onderzoek naar impulsieve stromingen. Dit zijn stromingen van lucht of vloeistof rondom objecten waarvan de snelheid een (plotselinge) verandering ondergaat. Er is weinig bekend over de krachten die daarbij optreden. Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in de fundamentele aspecten en natuurkundige eigenschappen van deze impulsieve stromingen.
17 maart 2022
ERC Grants for Daniel Tam and Javier Alonso-Mora
Javier Alonso-Mora at the Department of Cognitive Robotics (CoR) has been awarded a European Research Council (ERC) Starting Grant, while Daniel Tam at the Department of Process and Energy (P&E) has been awarded an ERC Consolidator Grant.
19 januari 2024
Earl Goetheer in Trouw over het vastleggen van CO2 in water
Biedt dit een uitkomst bij het oplossen van de klimaatcrisis? En wat zijn de gevolgen voor het zeeleven?
20 mei 2019
Earl Goetheer in de Volkskrant
Het is industrieel afval, de belangrijkste veroorzaker van klimaatverandering en… een grondstof die geld waard is. Afgevangen CO2 bewijst zich steeds vaker als bouwsteen voor allerlei nuttigs, van paprika’s tot medicijnen.
13 maart 2023
Earl Goetheer in diverse media
25 mei 2021
Earl Goetheer in diverse media
17 november 2022
Elektrische technologie moet energie besparen bij poeders maken
Wetenschappers van TU Delft en vier andere Nederlandse universiteiten werken samen om energie te besparen bij droogprocessen. In het ELECTRIFIED project zullen de onderzoekers de krachten van elektriciteit en elektrische velden gebruiken om doorbraaktechnologieën te ontwikkelen in de industrie.
24 augustus 2018
Energieopslag in ondergrond
05 juli 2018
Europese Commissie ondertekent innovatieprogramma voor scheepsbouwindustrie
20 november 2018
Financiering Open Technologieprogramma voor Burak Eral
15 november 2024
Groene ammoniak blijft uitdaging, maar onderzoekers zetten belangrijke stappen vooruit
De productie van ammoniak, essentieel voor kunstmestproductie, is verantwoordelijk voor bijna 1,5% van de wereldwijde CO₂-uitstoot. Dit moet groener, en daarom zijn onderzoekers al jaren op zoek naar duurzame alternatieven.
16 februari 2023
Het Scheepshydromechanica Lab verwelkomt de vernieuwde Golfstroomtank
In het 3mE-gebouw vond afgelopen jaar een aantal interne verhuizingen plaats. Een daarvan was de verhuizing van de Golfstroomtank. De tank werd verplaatst van gebouw J naar de nabijgelegen API-hal in de Leeghwaterstraat om ruimte te maken voor projecten in het Vloeistofmechanica Lab. De Golfstroomtank is weer teruggekeerd naar zijn thuisbasis: het Scheepshydromechanica Lab.
01 mei 2018
Innovatieve nanotransistor voor eenvoudige meting elektrolytengehalte in bloed
Remco Hartkamp, tenure-track docent computational chemical physics bij de afdeling Process & Energy, ontwikkelde samen met onderzoekers van het CNRS)in Frankrijk en de NTT Basic Research Laboratories in Japan een nieuwe methode om de concentratie van diverse elektrolyten in het lichaam op een eenvoudigere manier te kunnen meten door het gebruik van een nanotransistor.
31 januari 2018
Intreerede Prof. dr. ir. Christian Poelma: ‘Ondoorzichtige Stromingen Doorzien’
Op vrijdag 16 februari 2018 houdt Christian Poelma, hoogleraar Multiphase Systems bij de afdeling Process & Energy, zijn intreerede ‘Ondoorzichtige Stromingen Doorzien’. De rede vindt plaats in de Aula van de TU Delft vanaf 15.00 uur.
18 januari 2024
Intreerede: 'Fundamentele kennis over thermische vloeistofkunde is cruciaal om energietransitie te versnellen'
In zijn intreerede op 19 januari stelt Rene Pecnik, hoogleraar Thermal and Fluids Engineering aan de TU Delft, dat meer fundamenteel inzicht in de thermische vloeistofkunde nodig is om efficiënte en betrouwbare apparatuur te ontwerpen die bijdraagt aan de energietransitie.
07 februari 2024
Intreerede: ‘Warmte verhandelen voor een duurzame toekomst’
Warmte kopen en verkopen. Dat is het ultieme doel van TU Delft hoogleraar Heat Transformation Technology Kamel Hooman. In de toekomst kunnen consumenten de warmte die ze niet gebruiken opslaan en weer verkopen in een markt. Op deze manier kan het totale energieverlies gehalveerd worden. Cruciaal hierbij is dat warmte efficiënt opgeslagen en getransporteerd kan worden. Hoe Hooman dat wil bereiken licht hij toe in zijn intreerede op 7 februari.
25 maart 2024
Isabell Bagemihl wins the Best Energy Paper 2023
"Techno-economic Assessment of CO2 Electrolysis: How Interdependencies between Model Variables Propagate Across Different Modelling Scales"
06 december 2021
Ivo Pothof in diverse media
08 april 2019
Jerry Westerweel in Delft Integraal
Delftse stromingsdeskundigen hebben een model gemaakt van hoe luchtverontreiniging van de A13 zich verspreidt door het aangrenzende Overschie. Het DisTUrbE project (dispersion in the turbulent urban environment) test de effectiviteit van maatregelen tegen luchtvervuiling.
06 november 2018
Johan Padding benoemd tot hoogleraar Complex Fluid Processing
Prof. dr. ir. Johan Padding is met ingang van 23 oktober 2018 benoemd tot hoogleraar Complex Fluid Processing bij de afdeling Process & Energy.
21 januari 2021
Johan Padding in KIJK Magazine
Glas is vloeibaar, noch vast. Om die reden bijten natuurkundigen al jaren hun tanden erop stuk. Maar nieuw onderzoek licht een tipje van de sluier op.
07 maart 2022
Johan Padding in diverse media
10 mei 2022
Kamel Hooman benoemd tot hoogleraar Heat Transformation Technology
Kamel Hooman is per 1 april 2022 benoemd tot hoogleraar Heat Transformation Technology bij de afdeling Process & Energy van de faculteit 3mE. Hooman heeft een brede expertise op het gebied van fluid mechanics en heat transfer.
15 februari 2018
Kleine druppels voor betere kristallen.
Soms is het niet alleen de chemische samenstelling van een stof die ertoe doet, maar ook de manier waarop de ingrediënten op atomair niveau geordend zijn: de kristalstructuur. Zo kan de verkeerde kristalstructuur van hetzelfde materiaal het verschil betekenen tussen een effectief en een mislukt geneesmiddel.
02 februari 2023
Lorenzo Botto has been awarded an ERC Proof of Concept grant
His research is based on a previous ERC grant on graphene nanoparticles, in which centrifugation was used to sort particles by size classes.
12 december 2019
Miljoenen voor onderzoek naar grootschalige energieopslag
Paulien Herder, hoogleraar Energy Systems aan de TU Delft, en haar onderzoeksteam binnen het interdisciplinaire consortium RELEASE (Reversible Large-scale Energy Storage), krijgen ruim 10 miljoen toegekend van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor hun onderzoek naar grootschalige energieopslag. NWO steekt vanuit het Crossover-programma in totaal 39 miljoen euro in vijf grote, interdisciplinaire onderzoek consortia om vooruitgang te boeken binnen diverse maatschappelijke en economische uitdagingen.
01 februari 2022
NWO KICKstart grant for cross-border projects working on the electrification of the industry
Three promising cross-border collaborative projects of the TU Delft consortium e-Refinery have been granted the electrochemical conversion and materials (ECCM) KICkstart grant by NWO (Dutch Research Council).
24 mei 2022
NWO XS Grants awarded to P&E research on Smart Membranes and Lithium Batteries
Two NWO-XS grants of up to € 50,000 have been awarded by the Dutch Research Council to Professor Thijs Vlugt and to Dr Hanieh Bazyar: Vlugt for his research on safe and efficient recycling Lithium-ion batteries, and Bazyar for her work on developing smart membranes used in waste-water treatment.
30 januari 2023
NWO-xs grant for new ‘Green’ way to produce Ammonia
The Dutch Research Council (NWO) has awarded Mahinder Ramdin (P&E) an NWO-xs grant for his ‘Green Ammonia Production’ project, GAPLiC. Ammonia is important in the production of fertiliser, and therefore mass food production, but the current ammonia production process consumes enormous amounts of energy - 1% of all the energy produced globally.