Climate Action

Door de uitstoot van broeikasgassen veranderen we onze leefomgeving, dat staat als een paal boven water. Klimaatverandering hebben we dus zelf in de hand. We moeten het zoveel mogelijk beperken (mitigatie) en ons leren aanpassen waar dit niet kan (adaptatie).

Als TU Delft gaan we ons daar volop voor inzetten. We gaan werken aan de kennis die we nodig hebben om het klimaat op regionaal en wereldwijd niveau beter te begrijpen. We gaan ook werken aan innovaties die ons kunnen helpen bij de overgang naar niet-fossiele brandstoffen of bij het aanpassen aan een veranderend klimaat.

Het probleem is complex en urgent, maar we hebben geen andere keuze dan optimistisch te zijn en al onze capaciteiten te gebruiken om de uitdaging aan te gaan, via onze onderwijsprogramma's en ons onderzoek.

Voor meer informatie, zie:

Onze belangrijkste onderzoeksthema's zijn:

Onze visie op Climate Action komt voort uit tientallen jaren onderzoek van over de hele universiteit. In het Climate Action-programma bouwen we verder aan die onderzoeksgebieden waar we al sterk in zijn en bekijken we waar we nog sterker in moeten worden om onze (inter)nationale reputatie als klimaatuniversiteit hoog te houden.

Climate Action Nieuws

23 juni 2020

Nieuwe meetapparatuur brengt atmosfeer boven TU Delft Campus nauwkeurig in kaart

Nieuwe meetapparatuur brengt atmosfeer boven TU Delft Campus nauwkeurig in kaart

Een compacte en mobiele wolkenradar gaat de komende tijd hoge resolutie beelden leveren van de samenstelling van de wolken boven de TU campus.

05 juni 2020

Watermassa’s in beweging

Watermassa’s in beweging

Newtons wet van de universele gravitatie is goed nieuws voor de Nederlanders. Door het smelten van het ijs in Groenland en de Arctische gletsjers is Nederland de afgelopen eeuw ongeveer 4 centimeter gestegen. Riccardo Riva doet onderzoek naar de effecten van het verplaatsen van watermassa's van de ene plaats naar de andere.

08 april 2020

Wereldwijd de luchtvervuiling in kaart brengen

Wereldwijd de luchtvervuiling in kaart brengen

Satellieten zijn het best beschikbare meetinstrument om wereldwijd menselijke luchtvervuiling op te sporen. Atmosfeeronderzoeker Pieternel Levelt staat aan de basis van de twee meest vooraanstaande satellietinstrumenten, OMI en TROPOMI, die schadelijke luchtvervuilers in de atmosfeer gedetailleerd in kaart brengen. Met het jongste meetinstrument TROPOMI zijn bronnen van luchtvervuiling nog beter te identificeren en te volgen door de tijd. Daarnaast gaat de recente gelanceerde TROPOMI zich richten op het monitoren van belangrijke broeikasgassen.

06 april 2020

TU Delft sluit zich aan bij International Universities Climate Alliance

TU Delft sluit zich aan bij International Universities Climate Alliance

Deze week is de International Universities Climate Alliance (‘Climate Alliance’) opgericht. Meer dan 40 universiteiten van over de hele wereld gaan samenwerken op het gebied van klimaatverandering.

12 maart 2020

De modder in om de natuur te helpen

De modder in om de natuur te helpen

Wekenlang stond PhD-student Lodewijk de Vet in de modder om over bodemdieren te leren en metingen te verrichten. Hij wil de Ooster- en Westerschelde beter begrijpen om de ecologie een handje te helpen en tegelijkertijd ons land te beschermen tegen zeespiegelstijging. Zijn begrip van deze gebieden lag aan de basis van de suppleties op de Roggenplaat die inmiddels door Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat zijn gedaan.


Climate Action Nieuws

04 juli 2024

Waterstandbewaking verbeteren: Alticube+ van TU Delft geselecteerd door ESA

Waterstandbewaking verbeteren: Alticube+ van TU Delft geselecteerd door ESA

When water levels on Earth rise or fall, we need to know quickly to ensure no one is in danger. To do this, it's essential to understand the global water system and measure water levels frequently at high accuracy, high resolution and in many places. Dr. Jian Guo and his team at TU Delft, in collaboration with industrial partners COMET Ingeniería and ISISPACE, have developed a new concept called Alticube+. This proposal was recently selected by ESA from over seventy proposals for further development with a team of ESA experts.

14 juni 2024

De grens tussen boeren en tijgers droogt op

De grens tussen boeren en tijgers droogt op

Een rivier aan de voet van de Himalayas scheidt boer en tijger en vormt de basis van een voedselketen. Nu deze rivier aan het opdrogen is, ontstaan conflicten tussen hen en komt het leefgebied van de tijgers en de boeren in gevaar. Rivieronderzoeker Kshitiz Gautam wil de balans tussen mens en natuur in het gebied herstellen. Op een scooter hobbelde promovendus Kshitiz Gautam weken heen en weer over keien langs de oever van een helderblauwe rivier in Nepal. Bewapend met een knalgroene digitale meetlat zocht hij naar aanwijzingen van vroegere waterstanden, zoals getallen die de lokale bevolking op muren, bomen en stenen heeft geschreven.

06 juni 2024

Extreem weer beter begrijpen: Het 3D-radarproject PHARA organiseert eerste summit

Extreem weer beter begrijpen: Het 3D-radarproject PHARA organiseert eerste summit

Under the name PHARA, a collaborative team of scientists and engineers aim to develop a pioneering phased array weather radar – first of its kind in Europe and one of the first worldwide. This joint effort TU Delft, TU Eindhoven, TNO, Robin Radar, Astron, KNMI, and the Rijksuniversiteit Groningen, officially kicked off with a summit held on May 30.

14 mei 2024

Mijnafval als potentiële bron van kritieke grondstoffen

13 mei 2024

Revolutie in deconstructie met robot voor recycling van materialen

Revolutie in deconstructie met robot voor recycling van materialen

Gebouwen die rijp zijn voor de sloop zitten vol waardevolle materialen. Met een Horizon Europe subsidie gaan onderzoekers van onder andere de TU Delft een robot ontwerpen dat de volledige waardeketen van een gebouw in kaart brengt, om te analyseren wat gerecycled kan worden. Het digitaliseren van dit proces is hard nodig om de bouwsector op een duurzame manier draaiende te kunnen houden.