Climate Action

Door de uitstoot van broeikasgassen veranderen we onze leefomgeving, dat staat als een paal boven water. Klimaatverandering hebben we dus zelf in de hand. We moeten het zoveel mogelijk beperken (mitigatie) en ons leren aanpassen waar dit niet kan (adaptatie).

Als TU Delft gaan we ons daar volop voor inzetten. We gaan werken aan de kennis die we nodig hebben om het klimaat op regionaal en wereldwijd niveau beter te begrijpen. We gaan ook werken aan innovaties die ons kunnen helpen bij de overgang naar niet-fossiele brandstoffen of bij het aanpassen aan een veranderend klimaat.

Het probleem is complex en urgent, maar we hebben geen andere keuze dan optimistisch te zijn en al onze capaciteiten te gebruiken om de uitdaging aan te gaan, via onze onderwijsprogramma's en ons onderzoek.

Voor meer informatie, zie:

Onze belangrijkste onderzoeksthema's zijn:

Onze visie op Climate Action komt voort uit tientallen jaren onderzoek van over de hele universiteit. In het Climate Action-programma bouwen we verder aan die onderzoeksgebieden waar we al sterk in zijn en bekijken we waar we nog sterker in moeten worden om onze (inter)nationale reputatie als klimaatuniversiteit hoog te houden.

Climate Action Nieuws

25 maart 2018

Onhoorbaar infrageluid ook bruikbaar voor weers- en klimaatverwachting

Onhoorbaar infrageluid ook bruikbaar voor weers- en klimaatverwachting

Infrageluid kan worden gebruikt voor weers- en klimaatverwachtingen, zo blijkt uit onderzoek van Pieter Smets, werkzaam bij de TU Delft en het KNMI. Via deze onhoorbaar lage geluidstonen kan namelijk een beter beeld worden verkregen van de stratosfeer, waar nauwelijks op een andere manier kan worden gemeten. Smets promoveert op woensdag 28 maart op dit onderwerp aan de TU Delft.

15 maart 2018

Steeds nauwkeuriger beeld van (versnellende) zeespiegelstijging

Steeds nauwkeuriger beeld van (versnellende) zeespiegelstijging

Zeespiegelstijging wordt bepaald door allerlei factoren maar die kunnen we nu (bijna) overal ter wereld goed ontrafelen en verklaren. Dat stelt onderzoeker Thomas Frederikse van de TU Delft, die tevens een versnelling in de gemiddelde wereldwijde zeespiegelstijging constateert. En verder worden de dagen op aarde een klein beetje langer... Frederikse promoveert op maandag 19 maart.

Refreeze the Arctic Foundation supports climate research at TU Delft

Refreeze the Arctic Foundation supports climate research at TU Delft

On 21 November 2022, Delft University Fund signed a multi-year grant agreement with the Refreeze the Arctic Foundation. This will enable the development of innovative methods at TU Delft to modify clouds to combat global warming.

MOOC - Designing a Climate-Neutral World: Taking Action

MOOC - Designing a Climate-Neutral World: Taking Action

The Future Ground: Planning cities for an uncertain future

It is estimated that some 5.5 billion people will live in highly vulnerable climate regions by 2050. However, cities are grappling with ways to think and plan for a resilient future. To become resilient to extreme climate disruptions such as flooding and droughts, cities must transform long-term urban planning. With her advisors, Dr Nazli Aydin and Prof. Tina Comes, PhD candidate Supriya Krishnan is developing "The Future Ground": a methodology for long-term urban planning under climate change.


Climate Action Nieuws

05 juni 2020

Watermassa’s in beweging

Watermassa’s in beweging

Newtons wet van de universele gravitatie is goed nieuws voor de Nederlanders. Door het smelten van het ijs in Groenland en de Arctische gletsjers is Nederland de afgelopen eeuw ongeveer 4 centimeter gestegen. Riccardo Riva doet onderzoek naar de effecten van het verplaatsen van watermassa's van de ene plaats naar de andere.

08 april 2020

Wereldwijd de luchtvervuiling in kaart brengen

Wereldwijd de luchtvervuiling in kaart brengen

Satellieten zijn het best beschikbare meetinstrument om wereldwijd menselijke luchtvervuiling op te sporen. Atmosfeeronderzoeker Pieternel Levelt staat aan de basis van de twee meest vooraanstaande satellietinstrumenten, OMI en TROPOMI, die schadelijke luchtvervuilers in de atmosfeer gedetailleerd in kaart brengen. Met het jongste meetinstrument TROPOMI zijn bronnen van luchtvervuiling nog beter te identificeren en te volgen door de tijd. Daarnaast gaat de recente gelanceerde TROPOMI zich richten op het monitoren van belangrijke broeikasgassen.

06 april 2020

TU Delft sluit zich aan bij International Universities Climate Alliance

TU Delft sluit zich aan bij International Universities Climate Alliance

Deze week is de International Universities Climate Alliance (‘Climate Alliance’) opgericht. Meer dan 40 universiteiten van over de hele wereld gaan samenwerken op het gebied van klimaatverandering.

12 maart 2020

De modder in om de natuur te helpen

De modder in om de natuur te helpen

Wekenlang stond PhD-student Lodewijk de Vet in de modder om over bodemdieren te leren en metingen te verrichten. Hij wil de Ooster- en Westerschelde beter begrijpen om de ecologie een handje te helpen en tegelijkertijd ons land te beschermen tegen zeespiegelstijging. Zijn begrip van deze gebieden lag aan de basis van de suppleties op de Roggenplaat die inmiddels door Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat zijn gedaan.

26 februari 2020

Klimaatarboretum TU Delft

Klimaatarboretum TU Delft

Op woensdag 18 maart, Nationale Boomfeestdag, wordt het eerste klimaatarboretum geopend op de TU Delft.