Climate Action Programme


Het Climate Action Programme is in 2021 gelanceerd en functioneert als gemeenschap voor klimaatactie op de campus van de TU Delft en daarbuiten. We coördineren verschillende evenementen, activiteiten en functies en en vormen zo een centraal platform voor klimaatgerelateerd onderzoek, onderwijs en innovatie aan de TU Delft. Door deze inspanningen helpen we het doel van onze universiteit om impact te creëren voor een duurzame samenleving te verwezenlijken.

Onze vier overkoepelende thema’s: klimaatwetenschap, tegengaan van klimaatverandering, aanpassing aan klimaatverandering en klimaat governance, zijn samengesteld uit Flagships. Binnen de Flagships werken onderzoekers uit verschillende disciplines samen, en per Flagship zijn toegewijde onderzoekers aangesteld. We bevorderen samenwerking binnen Flagships, tussen de Flagships, met andere klimaatgerelateerde onderzoekers en met externe belanghebbenden en partners om de maatschappelijke impact veilig te stellen.

We actively collaborate with other TU Delft initiatives including:

There is always a reason not to act. Let’s do something about this. Time is running out

― Prof Herman Russchenberg

Climate Action Nieuws

02 maart 2021

TU Delft brengt eigen CO2-uitstoot gedetailleerd in kaart

TU Delft brengt eigen CO2-uitstoot gedetailleerd in kaart

De TU Delft heeft als ‘klimaatuniversiteit’ als doelstelling in 2030 CO2-neutraal en circulair te zijn. Om deze ambitie te realiseren is inzicht in de CO2-uitstoot op de campus noodzakelijk. Voor het jaar 2019 is dit nu inzichtelijk gemaakt volgens de methode van de CO2-prestatieladder.

02 maart 2021

Fokko Mulder at BBC.com Future Planet about Battolyser

Fokko Mulder at BBC.com Future Planet about Battolyser

At the turn of the 20th Century, Thomas Edison invented a battery with the unusual quirk of producing hydrogen. Now, 120 years later, the battery is coming into its own.

22 februari 2021

Donderdag 4 maart Climate Action Verkiezingsdebat 2021

Donderdag 4 maart Climate Action Verkiezingsdebat 2021

Klimaatdebat met studenten en vertegenwoordigers van de politieke jongerenpartijen. Op 4 maart organiseert Studium Generale TU Delft, in samenwerking met GreenTU en de Studentenraad, het Climate Action Verkiezingsdebat 2021, met vertegenwoordigers van de politieke jongerenpartijen. Tijdens deze bijeenkomst (16.00 – 18.00 uur, livestream via YouTube) geven we de generatie die de nabije toekomst moet gaan vormgeven een podium om te debatteren over hún oplossing voor de klimaatproblematiek.

03 februari 2021

CO₂ uit de atmosfeer opvangen met duurzame energie

CO₂ uit de atmosfeer opvangen met duurzame energie

Er wordt hard gewerkt aan methodes om CO₂ af te vangen uit de atmosfeer, om op die manier klimaatverandering tegen te gaan. Naast bestaande methodes met giftige oplosmiddelen, zijn er nu elektrochemische technieken in opkomst die kunnen werken met duurzame elektriciteit. De Delftse onderzoeksgroep van David Vermaas analyseerde samen met Wetsus en Caltech deze verschillende duurzame methodes om CO₂ af te vangen en vergeleek ze voor het eerst met elkaar. Daarnaast beschreven de onderzoekers ook welke methodes de meeste potentie hebben om grootschalige CO₂-afvang mogelijk te maken. Hun paper verscheen onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Energy & Environmental Science.

01 februari 2021

Aerosoldeeltjes koelen het klimaat minder af dan gedacht

Aerosoldeeltjes koelen het klimaat minder af dan gedacht

De invloed van aerosolen in de atmosfeer op wolken en het klimaat is mogelijk anders dan eerder werd gedacht, concludeert wolkenonderzoeker Franziska Glassmeier.


Climate Action Nieuws

28 juni 2024

Femke Vossepoel benoemd tot hoogleraar Earth System Simulation

Femke Vossepoel benoemd tot hoogleraar Earth System Simulation

Femke: "Met de simulatie kan ik scenario's maken die beleidsmakers ondersteunen, door te voorspellen hoe het natuurlijke systeem reageert op menselijk ingrijpen. De resulterende modellen moeten snel en flexibel zijn, maar ook volledig genoeg."

27 juni 2024

Studenten presenteren verbeteringen voor mest-opruim-robot

Studenten presenteren verbeteringen voor mest-opruim-robot

Een robot die koeienstallen uitmest. Aan dit project werkten de afgelopen weken 95 masterstudenten Robotics. Op 13 juni presenteerden ze hun robots aan docenten en opdrachtgever Lely, producent van geautomatiseerde systemen voor melkveehouders. De studenten ontwikkelden de besturingssoftware van de robot. Deze moest succesvol koeien en andere obstakels vermijden en zelf navigeren naar plekken waar mest ligt.

26 juni 2024

Kunstmatige koraalriffen helpen eilanden beschermen tegen overstromingen

Kunstmatige koraalriffen helpen eilanden beschermen tegen overstromingen

Eilanden omringd door koraalriffen liggen vaak laag en zijn dus erg kwetsbaar voor overstromingen. Door het verdwijnen van koraalriffen over de hele wereld krijgen de golven vrij spel. Naast pogingen om het koraal te beschermen, worden er ook manieren bedacht om koraalriffen kunstmatig te herstellen. Kan een kunstmatig hersteld koraalrif een effectief bescherming bieden tegen overstromingen?

14 juni 2024

De grens tussen boeren en tijgers droogt op

De grens tussen boeren en tijgers droogt op

Een rivier aan de voet van de Himalayas scheidt boer en tijger en vormt de basis van een voedselketen. Nu deze rivier aan het opdrogen is, ontstaan conflicten tussen hen en komt het leefgebied van de tijgers en de boeren in gevaar. Rivieronderzoeker Kshitiz Gautam wil de balans tussen mens en natuur in het gebied herstellen. Op een scooter hobbelde promovendus Kshitiz Gautam weken heen en weer over keien langs de oever van een helderblauwe rivier in Nepal. Bewapend met een knalgroene digitale meetlat zocht hij naar aanwijzingen van vroegere waterstanden, zoals getallen die de lokale bevolking op muren, bomen en stenen heeft geschreven.

06 juni 2024

Extreem weer beter begrijpen: Het 3D-radarproject PHARA organiseert eerste summit

Extreem weer beter begrijpen: Het 3D-radarproject PHARA organiseert eerste summit

Under the name PHARA, a collaborative team of scientists and engineers aim to develop a pioneering phased array weather radar – first of its kind in Europe and one of the first worldwide. This joint effort TU Delft, TU Eindhoven, TNO, Robin Radar, Astron, KNMI, and the Rijksuniversiteit Groningen, officially kicked off with a summit held on May 30.