Nieuws
24 oktober 2024
Vidi-beurs voor acht TU Delft wetenschappers
NWO heeft 102 wetenschappers een Vidi-financiering van totaal 86,7 miljoen euro toegewezen. Acht veelbelovende wetenschappers van de TU Delft uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW), Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) en Technische en Toegepaste Wetenschappen (TTW) zijn hiervoor gehonoreerd. Met deze Vidi-beurs van maximaal 850.000 euro krijgen de onderzoekers de kans om in de komende vijf jaar onder andere een nieuwe onderzoeksgroep op te zetten en een vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen.
22 oktober 2024
POW: relax en reflecteer in tijdelijke woonkamer
Ontspannen met een boek in een luie stoel of op de bank, leeslampje aan en kopje thee erbij, eenspelletje doen met medestudenten en docenten in de woonkamer. De open haard brandt nog netniet. Vanaf dinsdag 5 tot en met donderdag 7 november is de Oostserre het centrale punt voor dePersoonlijke Ontwikkelingsweken (POW) voor onze Bachelor studenten. Kristel Aalbers,programma coördinator POW, vertelt waarvoor deze reflectiedagen zijn bedoeld.
16 oktober 2024
Intreerede Anne Loes Nillesen: Climate Adaptation; an Act of Design
Het water en bodemsysteem is van oudsher een belangrijke basis geweest voor de ontwikkeling van veelal dichtbevolkte deltagebieden. Door klimaatverandering veranderen ook de bestaande condities van het water en bodemsysteem; dit heeft impact op de toekomstige ruimtelijk economische composities van delta’s en hun landgebruik. Op 8 november geeft hoogleraar Anne Loes Nillesen (Urbanism) haar intreerede ’Climate Adaptation; an Act of Design'.
08 oktober 2024
BK-Archiprix selectie 2025 bekend
Tijdens de feestelijke slotceremonie op 8 oktober zijn de negen deelnemers voor de Nationale Archiprix 2025 officieel bekendgemaakt. De zorgvuldig geselecteerde projecten zijn gekozen door een jury en zullen strijden in deze belangrijke wedstrijd voor talentvolle jonge ontwerpers. De Nationale Archiprix brengt jaarlijks het beste van opkomend ontwerptalent in Nederland samen en is in maart te zien op onze faculteit.
08 oktober 2024
Nieuwe voorplein Bouwkunde officieel geopend
Twee jaar na de eerste ideeën over het verbouwen van het voorplein van de faculteit Bouwkunde tot Stadsklimaatbos was het zover. Dinsdag 1 oktober 2024 plantten tijdens een feestelijke opening decaan Dick van Gameren, Frank van Vliet (wethouder Klimaat, Cultuur en Openbare Ruimte in Delft) en Renate Geven (Asset Manager Buitenruimte bij campusvastgoed CREFM), de laatste planten.
30 september 2024
NWO financiering voor innovatief onderzoek naar fysieke experimentele omgevingen
Nederland is de thuisbasis van meer dan 100 experimentele omgevingen. Die variëren van gecontroleerde fieldlabs tot meer open, participatieve stedelijke living labs. Een consortium, met daarin o.a. Alfons van Marrewijk (MBE), heeft een prestigieuze NWO subsidie ontvangen om te onderzoeken hoe verschillende vormen van innovatie in fieldlabs, zoals the Green Village, in stedelijke living labs zoals het Energielab Zuidoost in Amsterdam en allerlei burgerinitiatieven bijdragen aan duurzaamheidstransities. Hoe kan je innovaties uit experimenten mainstreamen?
25 september 2024
Innovatief onderwijs ondersteunt duurzaam bouwen
Op 17 september lanceerde TU Delft een nieuw initiatief om duurzame bouwpraktijken te integreren in het Nederlandse beroepsonderwijs. Dit project brengt docenten van verschillende MBO-instellingen samen met TU Delft docenten om de nieuwste kennis op het gebied van duurzaam bouwen uit de wisselen.
25 september 2024
Three Students Nominated for the ECHO award
25 september 2024
Alle vernieuwde BK bachelorvakken sluiten aan bij Sustainable Development Goals
Alle 24 vakken in de bacheloropleiding zijn nu verbonden aan minstens één Sustainable Development Goal (SDG). De meest voorkomende SDG in dit nieuwe programma is SDG 11 (Duurzame steden en gemeenschappen), gevolgd door SDG 4 (Kwaliteitsonderwijs) en SDG 15 (Leven op het land). In totaal zijn 14 van de 17 SDG's gekoppeld aan ten minste één vak: een startpunt voor een betere integratie van duurzaamheid in de inhoud, opdrachten en lesmateriaal van de vakken.
23 september 2024
Intreerede Alex de Rijke: A wood taxonomy for a carbon tax economy
Het oudste en meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld is nu weer in de mode, na een periode van meer dan 250 jaar genegeerd of geminacht te zijn. Na 25 jaar persoonlijk geprobeerd te hebben de beroepsgroep, opdrachtgevers en industrie te overtuigen om hout te gebruiken, ziet hoogleraar Alex de Rijke het eindelijk opkomen, ‘als Phoenix uit de as van een kolenbrand’. Op vrijdag 25 oktober houdt Alex de Rijke zijn intreerede ‘A wood taxonomy for a carbon tax economy’.