Studenten ontwerpen shelters voor getroffen Syrië en Turkije
Na de aardbeving in Turkije / Syrie bivakkeerden duizenden getroffen inwoners van Turkije en Syrië in de ijzige buitenlucht zonder eerste levensbehoefte. Zoals vaker in een rampgebied zijn er onvoldoende geschikte opvang- of noodlocaties om al die getroffenen van een ramp op te vangen. Bij de faculteit Bouwkunde heeft een team van studenten en deskundigen het initiatief genomen om hun expertise in te zetten om een modulaire shelters te ontwerpen.
Het initiatief ‘START-TU Delft’ (Syrian Turkish Architectural Recovery Team)
Het START - Syrian Turkye Architectural Recovery Team Initiatief – is opgericht door een groep studenten om medestudenten te onderwijzen over de problematiek. Ook willen zij met gezamenlijke kennis en expertise een modulaire shelter maken tijdens een workshop week. De beste aspecten van alle ontwerpen worden vertaald in een 1:1 prototype die fysiek getest kan worden. Vervolgens wordt dit ontwerp gerealiseerd op locaties in Turkije en Syrië waar dat nu hard nodig is.
“Het is erg moeilijk om niets te doen terwijl deze catastrofe zich ontvouwt, vooral als we bedenken wat we als team zouden kunnen doen. Het doel van ons werk en onze motivatie is dat we onze studenten voldoende kennis bijbrengen over het getroffen gebied, aardbevingsbestendige constructies, bouwcultuur, programmabenodigdheden enz.” Dit initiatief richt zich nu op de ramp in Turkije en Syrië maar deze kennis moet ook bij studenten beklijven voor toekomstige rampen in de wereld.
Workshopweek
Van 20 tot en met 24 maart wordt een workshopweek gehouden, ondersteund door lezingen en paneldiscussies. Het doel van deze week is om Bouwkunde studenten de mogelijkheid te geven om in groepjes een prototype van een onderdak of huis te maken voor de getroffen regio. Verschillende professionals en specialisten zijn gevraagd om de studenten te begeleiden, les te geven en te ondersteunen gedurende de hele workshopweek.
Meer informatie
De studenten van dit initiatief worden begeleid door docent Job Schroen van het master vak EXTREME en daarnaast wordt het initiatief breed ondersteund door andere docenten en werknemers van de faculteit.
Bekijk de website voor het programma en om je aan te melden voor de workshop.
Wil en kun je vanuit je kennis en interesse bijdragen aan het initiatief, dan kun je per e-mail of via Linkedin contact opnemen met het team.
Lees de education story die gemaakt is over het vak Extreme en docent Job Schroen.