Antoni van Leeuwenhoekjaar

In 2023 is het 300 jaar nadat Antoni van Leeuwenhoek op 90-jarige leeftijd overleed. Antoni van Leeuwenhoek wordt wereldwijd gezien als één van de grondleggers van de (moderne) wetenschap en van de (micro) biologie. Met zijn zelfgemaakte microscopen deed hij honderden ontdekkingen en liet met tekeningen een tot dan toe onzichtbare wereld zien.

Van Leeuwenhoek’s waarnemingen en tekeningen veranderden het beeld en begrip van de wereld om ons heen voorgoed. Zo ontdekte hij, zo bleek later, bacteriën, bloedcellen en zaadcellen. Stel je voor, een totaal onbekende wereld ontdekken. Hoe weet je wat je ziet? Hoe laat je het zien? En hoe overtuig je anderen dat de wereld heel anders is dan ze denken? Het verbeelden van een onzichtbare wereld is ook in onze tijd nog altijd belangrijk voor het vertrouwen in wetenschap.

In 2023 memoreren zijn belangrijke werk. Met tientallen activiteiten in het land gaan wetenschappers, kunstenaars, microscopisten, musea, onderwijsinstellingen en bedrijven met het publiek op ontdekking door het micro-universum. En willen zo het belang van wetenschap, techniek en verbeelding in de samenleving laten ervaren.

 

In Delft

In Delft, de geboorteplaats van Antoni van Leeuwenhoek, wordt ook veelvuldig aandacht geschonken aan dit onderwerp. Samen met lokale partners wordt een breed programma-aanbod aangeboden aan het grote publiek in met name het najaar van 2023. In de periode van 26 augustus (Antoni van Leeuwenhoek zijn sterfdag) t/m 24 oktober (Antoni van Leeuwenhoek zijn geboortedag) zullen diverse activiteiten plaatsvinden. Denk aan meerdere tentoonstellingen, met een grote tentoonstelling in de Oude Kerk van Delft rondom het graf van Antoni van Leeuwenhoek, maar ook publieksactiviteiten voor jongere kinderen als Science Day, de wetenschapsdag van de TU Delft die de microbiologie als hoofdthema heeft.

Meer over activiteiten in Delft