Het ontwerpen van een COVID-19-ventilator voor landen met lage inkomens
Het was nog maar een paar weken geleden dat een team van IO-studenten en -medewerkers de krachten bundelden met Project Inspiration bij 3ME. Geïnspireerd door een Britse ventilator uit de jaren zestig die wordt tentoongesteld in het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden, is het doel van Project Inspiration om een eenvoudig te produceren COVID-19-ventilator te ontwikkelen op basis van algemeen beschikbare componenten en productieprocessen.
Als grotendeels mechanisch apparaat, niet afhankelijk van software, is het eenvoudig genoeg om door ongetraind personeel te worden bediend. Als zodanig biedt het nieuwe kansen om te voorzien in de dringende behoefte aan ventilatoren in omgevingen met weinig middelen, zoals Midden-Amerika en Sub-Sahara Afrika.
Het project vordert snel. Talitha Brenninkmeyer, Dione Leeger, Martijn van Bodegraven en Jeroen van Dongen hebben in nauwe samenwerking met de engineeringteams de focus gelegd op de behuizing van de ventilator en de interactie met de gebruiker in een zeer snel iteratief ontwerpproces, waarbij ze bewuste ontwerpkeuzes hebben gemaakt die vooraf bepaald en veiliger gebruik afdwingen. Jos Oberdorf (Product Architecture) en JC Diehl (Design for Local Healthcare Context) coachen het team in dit COVID-19-project. De volgende uitdaging voor het team is om het ontwerp en de productie over te brengen naar landen met lage inkomens zoals Niger, Guatemala en Honduras. Wil je helpen dit mogelijk te maken? Overweeg een donatie via de crowdfundingpagina van het project.
Jan Carel Diehl
- +31 (0)15 27 89729
- J.C.Diehl@tudelft.nl
-
Room B-3-350
"To make design for the unknown known!"