TBM wetenschappers in de media

Ontdek de recente media-aandacht die het impactvolle onderzoek en de deskundige perspectieven van de Faculteit Technologie, Beleid en Management van de Technische Universiteit Delft belichten. Duik in artikelen, interviews en features die innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen belichten.

54450 resultaten

22 mei 2019

Jeroen van den Hoven in de Volkskrant over nepnieuws

Jeroen van den Hoven in de Volkskrant over nepnieuws

De Europese verkiezingen zijn een ‘laboratorium’ voor de omgang met nepnieuws door Google, Twitter en Facebook. Het blijkt een ware balanceeract, waarbij nog het nodige fout gaat. Facebook en Twitter mogen dan accounts verwijderen, het is veelal onduidelijk hoe vaak en op basis waarvan, zegt Jeroen van den Hoven, hoogleraar ethiek en techniek aan de TU Delft. ‘Ze improviseren maar wat, maken fouten en zijn niet transparant over wat ze doen’, aldus Van den Hoven.

22 mei 2019

Bert van Wee in de Volkskrant over overvolle treinen

Bert van Wee in de Volkskrant over overvolle treinen

Overvolle rijtuigen zijn een bron van ergernis. Reizigers eisen een zitplaats, ook in de spits. Voorstel: hef de eerste klasse op zodat er meer stoeltjes beschikbaar komen. Is dat het wondermiddel in de strijd tegen de staanplaats? Het schrappen van de eerste klasse, stelt de NS, zou het stoelengebrek slechts tijdelijk oplossen. Maar dat is altijd zo, legt Bert van Wee uit, hoogleraar transportbeleid van de TU Delft. ‘Meer zitplaatsen zijn net zo structureel of niet als andere ‘eenmalige’ ­capaciteitsuitbreidingen, zoals langere treinen. ‘Het helpt natuurlijk wel, al is het effect niet heel groot.’

21 mei 2019

Angelo Vermeulen in diverse media over reizen naar Mars

Angelo Vermeulen in diverse media over reizen naar Mars

In de niet zo verre toekomst wonen we op Mars. Tenminste, als het aan de excentrieke zakenman Elon Musk ligt. De veelbesproken baas van Tesla en SpaceX wil over tien jaar aardse kolonisten op de rode planeet zetten. „Theoretisch is het mogelijk, maar er zijn nog heel wat hordes te nemen’’, zegt Angelo Vermeulen, bioloog en ruimtevaartonderzoeker aan de TU Delft.

21 mei 2019

Bert van Wee op Cobouw.nl over vertraging bij infraprojecten

Bert van Wee op Cobouw.nl over vertraging bij infraprojecten

De problemen bij de herijking van de Zuidasdok staat niet op zich. Het aantal infra-projecten dat fors later wordt opgeleverd, stijgt snel. De grote vraag is, waar worden die vertragingen door veroorzaakt. Prof.dr. Bert van Wee van de TU Delft kent geen resultaten van onderzoek naar dit verschijnsel, maar het zou hem niet verbazen als capaciteitsproblemen bij aannemers, wat betreft uitvoerend personeel – ‘de bouwvakkers’ – een probleem zijn.

21 mei 2019

Angelo Vermeulen in Vakblad voor de Bloemisterij over ruimtelandbouw

Angelo Vermeulen in Vakblad voor de Bloemisterij over ruimtelandbouw

NASA-astronaut Robert Kimbrough oogst sla uit het VEGGIE-kweeksysteem aan boord van ruimtestation ISS. Naarmate we langere ruimtemissies opzetten, zal het belangrijker worden terplaatse vers voedsel te kweken, aldus Angelo Vermeulen, bioloog en ruimtevaartonderzoeker aan de TU Delft.

20 mei 2019

Bert van Wee in De Stentor over flitspalen

Bert van Wee in De Stentor over flitspalen

De flitspalen langs de Zwolse ring dragen nog altijd bij aan de verkeersveiligheid, zegt de gemeente Zwolle als wegbeheerder. Veel van de dertien flitspalen in Zwolle staan al sinds jaar en dag op precies dezelfde plek. Zolang de inrichting van de weg niet op de schop gaat en uit de ‘flitscijfers’ blijkt dat veel mensen er te hard rijden, zal zo’n paal ook niet worden weggehaald. ,,Uit vrij veel onderzoek blijkt dat snelheid een hele belangrijke factor is voor verkeersongevallen. Binnen de bebouwde kom geldt dat vooral voor aanrijdingen met voetgangers of fietsers bij snelheden boven de 50 kilometer per uur’’, zegt hoogleraar transportbeleid Bert van Wee.

17 mei 2019

Marijn Janssen, Fernando Kuipers en Jolien Ubacht op iBestuur.nl over frequentieveilingen

Marijn Janssen, Fernando Kuipers en Jolien Ubacht op iBestuur.nl over frequentieveilingen

Lessen van 4G-frequentieveilingen laten zien dat vooraf nadenken over de eisen, zoals dekking, essentieel is. 5G is een kritische infrastructuur en gaat verder dan 4G, waardoor er ook eisen zoals minimale responsietijden, redundantie en resilience bijkomen. Deze zouden moeten worden meegenomen in een veiling. Vooraf regelen voor het versterken van het innovatieklimaat is beter dan achteraf lessen trekken.

16 mei 2019

Sander van Cranenburgh in Emerce over software voor keuze-experimenten

Onderzoeker Sander van Cranenburgh van de TU Delft heeft, samen met onderzoekers van de University of Sydney, een upgrade ontwikkeld voor het toonaangevende softwarepakket Ngene. Dit pakket wordt gebruikt door onderzoekers en professionals om zogenoemde keuze-experimenten te maken. ‘Keuze-experimenten worden in allerlei vakgebieden veelvuldig gebruikt om gedrag beter te begrijpen en te voorspellen’, zegt Sander van Cranenburgh.

14 mei 2019

Bert van Wee op BNR.nl over milieuzones

Bert van Wee op BNR.nl over milieuzones

Het invoeren van milieuzones kost miljoenen, terwijl dit uiteindelijk maar weinig milieuwinst oplevert. Nog geen 5 procent van alle auto's is een dieselauto van vóór 2005, blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij de RDW.

13 mei 2019

Hans de Bruijn op Maartenonline.nl over Framing

Hans de Bruijn op Maartenonline.nl over Framing

Taal doet ertoe in de politiek. Met de goede woorden kun je elk debat winnen. Hans de Bruijn schreef onlangs het Handboek Framing waarin hij aan de hand van 25 thema’s laat zien hoe het spel met de taal wordt gespeeld.